Asayiş
  • 10.9.2013 15:24

Rezaletin böylesi!..

Japon turisti önce öldürmüş sonra tecavüz etmiş...

Nevşehir’in Göreme beldesinde meydana gelen saldırıda hayatını kaybeden Japon Mai Kurkiharac’ın öldürüldükten sonra tecavüze uğradığı ortaya çıkarken, çıkarıldığı mahkemece tutuklanan zanlının yakınları görüntü almak isteyen basın mensuplarına saldırdı.
Zanlı M.V.D. adliyeden çıkarılırken yakınları görüntü almaya çalışan gazetecilere saldırdı. Çıkan arbede sonucunda çevik kuvvet ekipleri zanlının yakınlarına müdahale etti. Zanlı, jandarma aracına bindirilerek cezaevine götürüldü.

KATİL ZANLISI JAPON TURİSTİ ÖLDÜRDÜKTEN SONRA TECAVÜZ ETMİŞ
Nevşehir’in Göreme beldesinde meydana gelen saldırıda hayatını kaybeden Japon Mai Kurkiharac’ın öldürüldükten sonra tecavüze uğradığı ortaya çıkarken, çıkarıldığı mahkemece tutuklanan zanlının yakınları görüntü almak isteyen basın mensuplarına saldırdı.

Zanlı M.V.D. adliyeden çıkarılırken yakınları görüntü almaya çalışan gazetecilere saldırdı. Çıkan arbede sonucunda çevik kuvvet ekipleri zanlının yakınlarına müdahale etti. Zanlı, jandarma aracına bindirilerek cezaevine götürüldü.
Tutuklama kararının ardından Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Yapılan soruşturmada elde edilen delil ve bulgulara göre Japon vatandaşlarından Mai Kurkiharac kesici alet kullanılmak suretiyle öldürülerek cinsel saldırıya maruz bırakılmış. Hosie Teramatsu’ya ise cinsel saldırıda bulunarak öldürmeye teşebbüs edilmiştir. Yukarıda anlatılan eylemlerin karşılığı olan ‘canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs, bir suçu gizlemek veya yakalanmamak amacıyla öldürmek, nitelikli cinsel saldırı, cebir veya şiddet kullanarak kişileri hürriyetinden yoksun bırakmak’ suçlarının fail veya faillerinin elde edilmesi amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda saldırıyı yaptığı konusunda hakkında yeterli şüpheler elde edilen M.V.D. isimli şahıs, 10.09.2013 tarihinde saat 13.00’de yakalanarak gözaltına alınmıştır. 11.09.2013 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığımıza çıkarılan M.V.D.’nin ifadesi alınmıştır. Şüpheli, ifadesinin alınmasının ardından dosyada elde edilen deliller kapsamında tutuklanması talebi ile Nevşehir Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edilmiştir. Şüpheli M.V.D.’nin Nevşehir Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yapılan sorgulamasının ardından şüpheli hakkında kuvvetli suç şüphesinin varlığı, delillerin halen toplanmakta olması, şüphelinin kaçma veya delilleri gizlemesi yönünde mahkemece şüphe uyanması ve tutuklanmaya sevk edilen, yukarıda yazılı suçların CMK 100. maddesinde sayılan suçlardan olması, yasalarda öngörülen ceza miktarları göz önünde bulundurularak tutuklanmasına karar verilmiştir. Ülkemize turist olarak gelen Japon vatandaşı Mai Kurkiharac’ın öldürülmesi sebebiyle tüm Japon halkına baş sağlığı dileklerimizi sunarız” denildi.

SAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Nevşehir Cumhuriyet Savcılığı, şüpheli Mustafa Volkan D.'nin tutuklanmasının ardından yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu bilgiler verildi:

"Soruşturmada elde edilen delil ve bulgulara göre, Mai Kuriharac alet kullanılmak suretiyle öldürülerek cinsel saldırıya maruz bırakılmış, Hosise Teramatsu'ya ise cinsel saldırıda bulunularak öldürmeye teşebbüs edilmiştir. Bu eylemlerin karşılığı olan 'canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürmek, nitelikli cinsel saldırı, cebir veya şiddet kullanarak kişileri hürriyetinden yoksun kılmak' suçlarının fail veya faillerinin elde edilmesiyle yapılan çalışmalar sonucunda, saldırıyı yaptığı konusunda hakkında yeterli şüpheler elde edilen M.V.D.'nin ifadesi alınmıştır. Ardından dosyada elde edilen deliller kapsamında TCK'nın maddelerinde yazılı cebir veya şiddet kullanarak kişileri hürriyetinden yoksun kılmak suçlarını işlediği konusunda kuvvetli suç şüphesinin varlığı kabul edilerek ve bu suçların CMK 100'üncü maddesinin 3'üncü fıkrasının A bendinin 2 ve 5'inci maddelerinde sayılan suçlardan olması, şüphelinin soruşturma konusunda elde edilmeye devam eden delilleri karartma ve kaçma şüphesinin varlığı kabul edilerek CMK 100'üncü madde gereğince tutuklanması talebiyle Nevşehir Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmiştir. Şüpheli M.V.D'nin Sulh Ceza mahkemesinde yapılan sorgusunun ardından kuvvetli suç şüphesinin varlığı, delillerin, halen toplanmakta olması, şüphelinin kaçma ve delilleri karartma konusunda mahkemede şüphe uyanması ve tutuklanmaya sevk edilen suçların ceza miktarları gözönünde bulundurularak tutuklanmasına karar verilmiştir."

OLAYIN GEÇMİŞİ

Halen Nevşehir Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Servisi'nde tedavisi süren Hoshie Teramatsu'nun, konuşamadığı için ifadesini yazarak verdiği öğrenildi. Japon turistin, kendilerine saldıranın uzun boylu, iri yapılı bir kişi olduğunu söylediği belirtildi. Polis ekiplerinin ifadedeki eşkale uyan şüpheli bir kişi gözaltına aldığı, ardından da jandarma ekiplerine teslim ettiği öğrenildi. Şüpheli kişinin jandarmadaki sorgusunun sürdüğü belirtildi.

Göreme halkı, ev ve işyerlerine Japon bayrakları asarken, turizm firmaları ve turist rehberleri de saat 15.30'da olay yerinde toplanma kararı aldı. Grup, buraya karanfil bırakıp olayı protesto edecek.

JAPON TURİSTLER BİSİKLET KİRALAMIŞ

Nevşehir'in Göreme Beldesi'nde bıçaklı saldırıya uğrayan 2 Japon kadın turistin, bölgeyi gezmek için bisiklet kiraladığı orta çıktı.

Öz Capadocia bisiklet kiralama şirketinin ortaklarından Tacihan Özdemir, "Dün saat 10.15 gibi gelip bisiklet kiraladılar. Göreme halkı olarak yastayız. Bunu yapan insan değil. Göremeli değil. Çok üzgünüz. En yakın dostumuz olarak gördüğümüz bir ülke Japonya. Çok neşeli, eğlenceli iki gençti. Bizimle şakalaştılar. Bölgeyi gezmek istediklerini söylediler. Rose Vadisi'ne gideceklerini söylediler. Muhtemelen önce orayı gezdiler. Sonra olayın olduğu Zemi Vadisi'ne geçtiler" diye konuştu.

'JAPONLAR, TÜRK İNSANINI TANIYOR'

Bölgeye gelen Japon turistlere rehberlik yapan Caner Gürellier ise "15 yıldır Japon turistlere memleketimizi tanıyoruz. Bu ülke için verdiğimiz bütün emekleri, kağıt gibi buruşturup çöpe fırlatıyor. Lütfen gereği neyse yapılsın. Çok üzgünüz. Zaten turizmin geldiği noktada birçok gerginlik yaşıyoruz. Bütün turizmciler diken üstünde. Hiç iyi olmadı. Umarım gereği yapılır. Bölgeye gelen Japon turistler olaydan dolayı tedirginlik yaşamıyor. Çünkü bizi tanıyorlar. Türk insanını tanıyorlar. Havaalanında karşıladığımız andan itibaren nasıl davrandığımızı, kendileri için neler yaptığımızı biliyorlar. Hepsi çok rahat. Bunu normal bir insanın yapmadığını biliyorlar" diye konuştu.

JAPON TURİST, ŞÜPHELİYİ TEŞHİS ETTİ

Göreme Beldesi'ndeki Zemi Vadisi'nde dün bıçakla saldırdığı japon kadın turistlerden 22 yaşındaki Mai Kuriharac'ı öldürüp, aynı yaştaki Hoshie Teramatsu'ı ağır yaraladığı iddiasıyla gözaltına alınan Mustafa Volkan D.'nin eski sabıkalı olduğu belirtildi.

Şüpheli Mustafa Volkan D. teşhis için yaralı Japon turistin tedavi gördüğü İ. Şevki Atasagun Nevşehir Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Hoshie Teramatsu, arkadaşını öldürüp kendisini yaralayan Mustafa Volkan D.'yi teşhis etti.

Suçlamayı kabul etmeyen Mustafa Volkan D., jandarmada sorgusunun tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edilecek.

SUÇ MAKİNESİ

Nevşehir'in Göreme Beldesi'nde dün 2 Japon turist kadından birini öldürüp, diğerini yaraladığı iddiasıyla gözaltına alınan 26 yaşındaki Mustafa Volkan D.'nin, 'cinsel taciz, uyuşturucu kullanmak, hırsızlık' gibi 17 ayrı suçtan kaydının olduğu, son olarak 'hırsızlık' suçundan girdiği cezaevinden bir süre önce çıktığı belirlendi. Nevşehir'in Ürgüp İlçesi nüfusuna kayıtlı olan, yakınlarıyla birlikte elektrikçilik yapan Mustafa Volkan D.'nin olaydan önceki son 3 boyunca Göreme Beldesi'nde kırmızı renkli Şahin marka bir otomobille gezdiği ifade edildi.

Jandarmada sorgusu süren şüpheliden alınan DNA örnekler de öldürülen ve yaralanan 2 Japon kadından alınan örneklerle uyuşup uyuşmadığının belirlenmesi için Ankara'daki jandarmayaya ait kriminal laboratuvarına gönderildi.

GÖREME'DE PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ

Öte yandan Göreme Beldesi'nde Japon turistlere yapılan saldırı, düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. Beldeyi Japon ve Türk bayraklarıyla donatan turizm şirketleri temsilcileri, turist rehberleri ve sivil toplum kuruluşları üyeleri ve esnaf, Göreme Belediyesi önünde toplandı. Japonca ve Türkçe hazırladıkları 'Japon-Türk dosttur dost kalacak', 'Özür dileriz', 'Unutmayacağız' yazılı pankartlarla yaklaşık 4 kilometre yürüyerek, Zemi Vadisi'nde olayın meydana geldiği yere karanfil ve çelenk bıraktı. Kapadokya Tarih Kültür Araştırma ve Koruma Dernek Başkanı Mükremin Tokmak, "Bu saldırı Kapadokya'da yaşanan cani ve insanlık dışı bir saldırıdır. Tüm Türkiye'yi ve biz Kapadokya halkını derinden etkilemiştir. Katilin en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz" diye konuştu. Tokmak, Kapadokya halkının cani saldırıdan dolayı üzgün olduğunu belirterek, "Misafirlerimizi koruyamadığımız Japon halkından özür diliyoruz" diye konuştu.

Yürüyüşe katılan Göreme Belediye Başkanı AK Parti'li Nuri Cingil ise "Olayın siyasi ya da başka yönü yok. Katil zanlısının ferdi olarak yaptığı bir olay" dedi. Başkan Cingil, Göreme halkından yaralı Hoshie Teramatsu için dua etmelerini istedi.

Konuşmaların bazı bölümlerinin Japonca'ya da çevrildiği eylem, karanfil ve çelenklerin olay yerine bırakılmasıyla son buldu.


 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:09

İLGİLİ HABERLER