Dünya
  • 22.9.2005 00:41

RİTA KASIRGASI SAATTE 217 KİLOMETRE HIZLA ABD'YE YAKLAŞIYOR

ABD'yi ve Meksika Körfezi'ni tehdit eden Rita kasırgası giderek güçleniyor.


Amerikan Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), Rita'nın 5 kategorili Saffir-Simpson ölçeğinde 4. sıraya yükseldiğini açıklayarak, tropikal siklonun rüzgarlarının hızının saatte 217 km'ye ulaştığını bildirdi.


Florida'nın güneyindeki Key West bölgesinin yaklaşık 300 km açığında bulunan Rita kasırgası, saatte 22 km hızla batıya doğru ilerliyor ve 29 Ağustos'ta Katrina kasırgasının vurduğu Meksika Körfezi'ni tehdit ediyor.

NEW ORLEANS BOŞALTILIYOR
Katrina kasırgasının yerle bir ettiği ABD'nin New Orleans kenti, bu kez de Rita kasırgasının ABD'yi tehdit etmesi nedeniyle boşaltılmaya başlandı.


Belediye Başkanı Ray Nagin, düzenlediği basın toplantısında, şehirde yaşayanların tahliyesine başlandığını belirtti.


Şehrin çevresinde 500 kadar otobüsün, vatandaşları hızla tahliye etmek için beklediği kaydedildi.


Louisiana eyaletinin valisi Kathleen Blanco ise eyaletin batısında acil durum ilan edildiğini ifade ederek, "Herkesi tahliye etmeye çalışacağız" ifadesini kullandı.


HAFTA SONUNA KADAR TEXAS'A ULAŞABİLİR
Meteoroloji uzmanları, Louisiana ve Meksika'nın kuzeyinin de olasılık dahilinde olmasının yanı sıra hafta sonuna kadar Texas'a ulaşacağı sanılan kasırganın gün geçtikçe güçlenmesinden endişe ettiklerini belirtti.


Federal Acil Durum Yönetimi Ajansı (FEMA) Müdürü Vekili R. David Paulison, kasırganın vurabileceği yerlerin sakinlerini tahliye edecek helikopter ve otobüsleri bulunduğunu ifade etti.


Paulison, Texas ve Florida'ya kurtarma ekipleri, hazır gıda, kamyonlarca buz ve su gönderilmekte olduğunu söyledi.

KÜBA'DA 150 BİNDEN FAZLA KİŞİYE TAHLİYE
Rita kasırgasının Meksika körfezindeki petrol ve doğalgaz tesislerini de tehdit ettiği haber veriliyor.
Küba'da da Rita kasırgasının tehdit ettiği kıyı bölgelerinde 150 binden fazla kişi iç taraflara doğru tahliye edildi.
Başkent Küba'da 126 bin kişinin adanın iç kısımlarına taşındığı belirtildi.

PLATFORMLARA TAHLİYE
Bu arada, İngiliz BP ve Hollanda ve İngiltere'nin ortak kuruluşu Shell petrol şirketleri de Meksika Körfezi'ndeki petrol platformlarında bulunan çalışanlarını tahliye etmeye başladı.


BP, Meksika Körfezi'nin orta ve doğu kesimindeki platformlarda çalışan 1500, Shell de bölgedeki 545 kişilik personelini tahliye edecek.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 11:04

İLGİLİ HABERLER