Medya
  • 16.4.2007 13:18

RTÜK ÜYELERİNİN ÜÇTE BİRİ YENİLENECEK

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyelerinin üçte birinin yenilenmesi amacıyla kurul üyeleri 15 Mayıs’ta kura çekecek.
      AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun’un "Üst Kurulun seçimi ve görev süresi"ni düzenleyen 6. maddesi gereği, 9 kişiden oluşan üst kurul üyelerinin üçte biri yenilenecek. Bu amaçla kurul üyeleri, 15 Mayıs Salı günü Üst Kurulda noter huzurunda kura çekecek. Kurada isimleri çıkan ve böylece görev süreleri 15 Temmuz 2007 itibariyle sona erecek 3 üyenin yerine, hangi kontenjandan seçildiyseler o kontenjandan yeni üyeler seçilecek.
      Başkan Zahid Akman, Başkan Vekili Dr. Abdulvahap Darendeli, Prof. Dr. Davut Dursun, Paşa Yaşar, Prof. Dr. İlhan Yerlikaya ve Taha Yücel iktidar kontenjanından, Şaban Sevinç, Arif Merdol ve Mehmet Dadak ise muhalefet kontenjanından seçilmişti.
      Kurul üyeleri, 13 Temmuz 2005 tarihinde TBMM’de yapılan oylama sonucu seçilmişler ve 15 Temmuz 2005’te göreve başlamışlardı.
     
     ÜYELERİN SEÇİMİ

      RTÜK kanunu gereği, kurul üyeleri, en az dört yıllık yüksek öğrenim görmüş, meslekleriyle ilgili konularda kamu veya özel kuruluşlarda en az on yıl görev yapmış, mesleki açıdan yeterli bilgiye, deneyime ve devlet memuru olma niteliğine sahip, otuz yaşını doldurmuş kişiler arasından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce belirleniyor.
      Seçim için, siyasi parti gruplarının üye sayısı oranında belirlenecek üye sayısının ikişer katı aday gösteriliyor ve Üst Kurul üyeleri bu adaylar arasından her siyasi parti grubuna düşen üye sayısı esas alınmak suretiyle TBMM Genel Kurulunca seçiliyor.
      Kanun, Üst Kurul üyelerinin seçiminin, adayların belirlenerek ilanından sonra on gün içinde yapılmasını öngörüyor.
      Görev süreleri 6 yıl olan üst kurul üyelerinin üçte biri iki yılda bir yenileniyor. Üyelerin görev süresinin bitiminden iki ay önce; üyeliklerde herhangi bir sebeple boşalma olması halinde ise boşalma tarihinden veya boşalma tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise tatilin bitiminden itibaren bir ay içinde aynı usulle seçim yapılıyor. Bu seçimlerde, boşalan üyeliklerin siyasi parti gruplarına dağılımı, ilk seçimde siyasi parti grupları kontenjanından seçilen üye sayısı ve siyasi parti gruplarının halihazırdaki oranı dikkate alınmak suretiyle yapılıyor. Üyeliklerdeki boşalma sebebiyle yapılan seçimlerde seçilen üyeler, yerine seçildikleri üyelerin görev süresini tamamlıyor.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:02

İLGİLİ HABERLER