RTÜK ÜYELERİNİN YENİ TRT GENEL MÜDÜRÜNÜ SEÇMESİNİN ÖNÜNDEKİ ENGEL KALKIYOR
ALİ ULURASBA
ANKARA - TBMM Anayasa Komisyonu'nda, halen görevde olan RTÜK üyelerinin yeni TRT Genel Müdürünü seçmesini öngören yasa tasarısı kabul edildi.
TBMM Anayasa Komisyonu bugün toplanarak, 'Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Yasa ile Basın Yasasında' ve iki vergi yasasında değişiklik yapan 4756 sayılı yasanın geçici birinci maddesinde değişiklik öngören yasa tasarısını ele aldı. Komisyon toplantısına, Devlet Bakanı Beşir Atalay da katıldı. Aktalay, yasa tasarısı ile ilgili açıklamasında, daha önceki RTÜK Yasası'nın kurulun yapısı ve işlevleriyle ilgili maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini ve bu nedenle de yeni RTÜK üyelerinin seçiminin yapılamadığını hatırlatarak 'RTÜK'ün sorunlu bir kurul olduğunu' ifade etti.
Bu nedenle RTÜK'ün yapısında önemli değişiklikler öngören yeni bir yasa tasarısı hazırlığı içinde olduklarını kaydeden Atalay, bu tasarının yeni yasama döneminde kanunlaştırılacağına dikkat çekti. Atalay, bugünkü sorunun TRT Genel Müdürlüğü'ne seçim olduğunun altını çizerek, seçim sürecinin tıkanıklığının açılması için tasarıya destek istediğini belirtti.
CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, TRT Genel Müdürü kadar yeni RTÜK üyelerinin seçiminin de önem taşıdığına inandıklarını, RTÜK sorununa kökten bir çözüm getirilmesini istediklerini vurgulayarak, bu nedenle tasarıya karşı olduklarını ifade ederken, AK Parti Grup Başkanvekili Haluk İpek'in, ''Böyle mi kalsın'' sözleri üzerine ''Kalsın demiyorum. Mevcut sorunu kökten çözelim. Parçalı bir yaklaşımla sorunu ele almak hiçbir zaman çözüm olmaz'' cevabını verdi.
Bu görüşmelerin ardından tasarının maddelerine geçildi ve tasarı AK Parti'li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Tasarıyla, halen görevde bulunan Üst Kurul üyelerinin, bu yasaya göre seçilecek yeni Üst Kurul üyelerinin seçim sonucunun Resmi Gazete'de yayımlanması tarihine kadar, TRT Genel Müdürünün seçimi dahil yasada belirlenen yetki, görev ve işlemleri yerine getirmek üzere görevlerine devam etmeleri getiriliyor. Ayrıca komisyonda, tasarının Genel Kurul'da öncelikle ele alınması da oylanarak kabul edildi. Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, tasarının yarın da Genel Kurul gündemine getirilebileceğini açıkladı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:20