
RTÜK'TEN BELEŞ GEZİ SAVUNMASI
ANKARA - RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, bazı basın ve yayın organlarında, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporuna dayandırılarak verilen RTÜK hakkındaki haberlerle ilgili açıklama yapılması gereği duyulduğu belirtildi.
''Devlet Denetleme Kurulu raporu Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna ulaşmadığından, haberlerdeki iddiaların raporla uyuşup uyuşmadığını teyit etmek mümkün olmamıştır'' denilen açıklamada, gerek 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 2.ve 68. maddeleri gerekse 3984 Sayılı Yasanın 9. maddesi uyarınca, Üst Kurulun, DDK tarafından denetlenen 2006, 2007 ve 2008 yıllarında Sayıştay denetiminden de geçtiği ve denetim raporlarının TBMM'ye sunulduğu kaydedildi.
RTÜK üyelerinin yurt içi ve yurt dışı görev amaçlı seyahatlerinin daha önce de çeşitli vesilelerle gündeme geldiğinin ve gerekli açıklamaların yapıldığının hatırlatıldığı açıklamada, ''Haberlerde Üst Kurul üyelerinin yurt içi ve yurt dışı görev amaçlı seyahatleriyle ilgili verilen rakamlar teyit edilememiştir. Bununla birlikte, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyelerinin yurt içi ve yurt dışı görevlendirilmeleri Üst Kurul faaliyetlerinin gereğidir'' denildi.
RTÜK'ün, özel radyo ve televizyon yayınlarını düzenleyen ve denetleyen bir kamu kurumu olduğu kaydedilen açıklamada, Türkiye'de 22 ulusal, 15 bölgesel ve 210 yerel olmak üzere 247 televizyon kuruluşu, 35 ulusal, 98 bölgesel ve 934 yerel olmak üzere bin 67 radyo kuruluşu, kablo ortamında 77 televizyon, uydu ortamında 135 televizyon ile 51 radyo kuruluşunun bulunduğu anımsatıldı.
Sayıları bin 500'ü geçen radyo ve televizyon kuruluşlarıyla ilgili düzenleme ve denetleme faaliyetlerinin, RTÜK'ün Ankara'daki merkezi ile İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır ve Van'daki bölge müdürlüklerinin yanında Emniyet Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde emniyet izleme birimleri kanalıyla tüm Türkiye'de yapıldığına dikkatin çekildiği açıklamada, şunlar ifade edildi:
''Büyük bir bölümü Ankara dışında yerleşik olan ulusal, bölgesel ve yerel yayın kuruluşlarıyla ve emniyet izleme birimleriyle ilgili çalışmalar için Üst Kurul üyeleri görevlendirilmektedir.
Aynı şekilde, radyo ve televizyon kuruluşlarının temsil edildiği meslek birlikleri ve üniversitelerle yapılan toplantılara, Ankara dışındaki ulusal ya da uluslararası panel ve konferanslar ile bölgesel seminerlere, yayıncılıkla ilgili çalışma ve etkinliklere katılmak ve bölge müdürlüklerinin faaliyetlerini yerinde takip etmek üzere Üst Kurul üyeleri görevlendirilmiştir. Hatta yayıncılığın merkezinin İstanbul'da olması ve Üst Kurulun İstanbul'daki faaliyetlerinin yoğunluğu nedeniyle, bir dönem Üst Kurulun merkezinin İstanbul'a taşınması tartışmaları da gündeme gelmiştir.''