
Ruhani'ye darbe hazırlığı
İran yönetimi gerek Ortadoğu gerekse küresel düzeyde varlık mücadelesi verirken, ülke içinde siyasi gerilim de dorukta.
İran bir yandan Suriye yönetimini ayakta tutmanın yollarını arıyor diğer yandan da nükleer programının yol açtığı krizden çıkmaya çalışıyor.
Ruhani'ye darbe ihtimali
İngiliz gazetesi Times geçen haftasonu ülkesinin nükleer programı konusunda dünyanın başlıca güçleriyle uzlaşan Ruhani'nin bir darbe tehdidiyle karşı karşıya kaldığını yazıyor.
Gazete, Cenevre'den tatmin edici bir uzlaşmayla dönülmemesi halinde, sertlik yanlılarının Ruhani'yi bir darbeyle devirmeyi planladığını söylüyor.
Cenevre'de günler süren yoğun müzakerelerin ardından varılan anlaşma uyarınca, İran nükleer tesislerinin daha sık denetlenmesine izin verecek, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin bir bölümünü durdurması, bunun karşılığında da yaptırımların hafifletilmesiyle Tahran'a yaklaşık 7 milyar dolarlık ekonomik rahatlama sağlanması öngörülüyor.
Anlaşma Ruhani'yi kurtardı
Bu şekilde görevi kötüye kullanmakla suçlanabilecek Ruhani'nin görevden alınması mümkün olabilecekti.
Ancak Times'a göre İran Dışişleri Bakanı'nın Cenevre'den Batılı güçlerin nihai çözüm için İran'ın uranyum zenginleştirme hakkını zımnen kabul ettiği bir anlaşmayla dönmesi üzerine bu plan boşa çıktı.
Haberde adı açıklanmayan İranlı bir kaynak da "Plan Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'in plana destek vermesiyle boş çıktı. Ancak muhafazakar kesimin ağır topları İran'daki değişimi önleme yolları bulmak için toplantılar yaptı" diyor.
BBC TÜRKÇE