Dünya
  • 30.11.2009 00:32

RUMLAR ŞOK OLDU...

AB Dönem Başkanı İsveç'in Türkiye'nin limanlarını Rumlara açmaması nedeniyle kritik hale gelen AB zirvesi öncesi hazırladığı belgede Ankara için yaptırım istememesi Rum kesimini karıştırdı.

Rumlar, 7 ve 8 Aralık'taki dışişleri bakanları toplantısı ya da 10-11 Aralık'taki liderler zirvesinde durumu düzeltmeyi hedefliyor.

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı İsveç, 10-11 Aralık'ta yapılacak AB Zirvesi'nin taslak sonuç bildirgesini üye ülkelere sundu. Rum Fileleftheros gazetesinin yayınladığı taslakta, Türkiye'nin Ankara Anlaşması'nın ek protokolünü uygulamamış olmasına ve Rum kesimiyle ilişkilerini normalleştirmeyi reddetmesine vurgu yapılıyor; ancak herhangi bir müeyyideden bahsedilmiyor.

"İsveç'ten değerlendirme bombası" başlığıyla taslağa yer veren gazete, "bunun kabul edilemez ve tahrik edici bir metin" olduğunu savundu. İsveç'in bununla yetinmeyip bir adım öteye gittiğini kaydeden gazete, Kıbrıs konusunda Ankara'yı töhmet altında bırakmaktan kaçındığını ve "Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı amaçlayan müzakerelere Türkiye'nin aktif katkı sağladığı" notunu düştüğünü belirtiyor.

İsveç'in Rumları tek yanlı tavır almaya mecbur bıraktığını iddia eden gazete, İsveç'in Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin elini kolunu bağladığı yorumunda bulundu. Rum kaynakların görüşüne yer verilen haberde, tek başına kaldığı anlaşılan Rumların 5 ya da 7 faslın açılmasını engellemeyi de içeren bir dizi senaryo üzerinde çalıştıkları belirtildi.

Gazete, Rumların "talep etmesi ve sonuç bildirgesine ortak imza koymayı kabul etmesi" durumunda İsveç'in taslak raporda "önemsiz" bazı değişiklikler yapabileceği yönünde izlenim bıraktığını kaydetti.

İsveç'in Rumlara vermeyi planladığı hazır hediyelerin, "hiçbir durumda Türkiye'ye şimdi ya da ilk fırsatta yaptırım cezası talebi veya imasını istememe şartına bağladığı" bilgisine yer verildi. Rum diplomatik kaynakları, sorunun diplomatik alanda çözümlenmesinin mümkün olmadığını; ancak 7 ve 8 Aralık'taki dışişleri bakanları toplantısı ya da 10-11 Aralık'taki liderler zirvesinde zayıf bir ihtimal de olsa değişiklik sağlanabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Diğer yandan Rum hükümetinin pozisyonunu açıklayan hükümet sözcüsü Stefanos Stefanu, Türkiye'ye "güçlü siyasi mesajlar" verilmesinin gerekli olduğunu iddia etti.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kipriyanu ise gelişmelerin "hayal kırıklığı"na sebep olmaması gerektiğini söyledi. İsveç'in başkanlık döneminin başından beri endişelerinin olduğunu söyleyen Kipriyanu, Rum hükümetinin önünde zaman bulunduğunu ve bu konudaki çabaların devam edeceğini kaydetti.

Rum hükümetini başarısızlıkla suçlayan partilere cevap veren Kipriyanu, "kendilerini eleştiren partileri Avrupa'da ne yaptıklarını açıklamaya, Rumların görüşlerinin kabul edilmesi için ortaklarını ikna etme konusunda hangi çabaları gösterdiklerini anlatmaya" davet etti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 13:47

İLGİLİ HABERLER