Asayiş
  • 31.5.2007 16:07

RUS HACKER ŞİFREYİ KIRIYOR, TÜRK PARAYI ÇEKİYOR...

Çeşitli bankaların müşterilerinin "Bilgim dışında hesabımdan tanımadığım bir kişiye para gönderilmiş" şeklindeki şikayetleri üzerine polis harekete geçti. Sanal takip başlatan Bilişim Suçları Büro Amirliği ekipleri, Rusya ve Türkiye bağlantılı bir dolandırıcılık şebekesi tespit etti. Alınan bilgiye göre, şebekekinin dolandırıcılık yöntemi şöyle:
      Çete üyeleri kendi fotoğraflarının bulunduğu sahte kimliklerle çeşitli bankalardan hesap açtırıyor. Ardından hedef seçilen kişinin bilgileri internet, muhtarlıklar veya iş başvuruları gibi çeşitli yollarla ele geçiriliyor ve sahte bir kimlik çıkarılıyor. Ardından çetenin Rus hacker'ı hedef seçilen kişinin şifrelerini kırarak banka hesaplarına giriyor. Sahte kimlikle abone merkezine gidilerek, seçilen kurbanın sim kartı bloke ettirilip, yenisi çıkarılıyor. Bu işlem telefon sahibinin durumu anlayıp harekete geçmemesi için akşam saatlerinde yapılıyor. Ertesi gün sabah erken saatlerde yüklü miktarda paranın açılan hesaba gönderilmesi için bankaya talimat veriliyor. Bu durumda banka telefondan hesap sahibini arıyor. Ancak sim kart değiştiği için yetkilinin karşısına gerçek müşteri yerine çete üyesi çıkıp, "Evet, haberim var. Havaleye onay veriyorum" diyor. Böylece para şebekenin eline ulaşmış oluyor.
     
      Önlem alıyorlar

      Şebeke üyelerinin polise yakalanmamak için birçok önlem aldığı belirlendi. Bunların başında, her dolandırıcılık olayından sonra telefon cihazları, sim kartlarıyla beraber kırılıp çöpe atılıyor, açılan banka hesabı yalnızca bir kez kullanılıyor.
      Kaç kişi oldukları tespit edilemeyen çetenin, 3 gün içinde 5 kişiyi 150 bin YTL dolandırdığı anlaşıldı. Polis ekipleri, paraların çekildiği banka güvenlik kamerası görüntülerinden tespit ettiği Şafak Nacak (26) ve Ahmet Bektaş’ı (36) önceki gün Karaköy'de para çekmeye geldiklerinde gözaltına aldı. Emniyetteki sorgularının ardından adliyeye sevk edilen zanlılar tutuklanarak cezaevine gönderildi.
      5 aydır aynı yöntemle dolandırıcılık yapan şebekenin, milyonlarca YTL'lik vurgun yaptığı tahmin ediliyor.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:34

İLGİLİ HABERLER