Gündem
  • 24.9.2022 11:23

Ruslar kaçıyor Türkler savaşmaya Ukrayna'ya gidiyor

Rusya'da seferberlik: Ruslar kaçıyor, Çeçenler ve Türkler silah altına alınıyor

Rusya'da 'kısmi seferberlik' ilanının ardından Ruslar kaçmaya ve protestolara başladı, etnik azınlıklar ise silah altına alınıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'da devam eden savaşa ilişkin açıklamalarda bulunarak, ülkede "kısmi seferberlik" ilan etmesi sonrası Rusların ülkeden kaçmaya çalışması gündem olmuştu.

Rus etnik grubuna mensup kişiler ülkeden kaçarken veya protestolara katılırken, askere alım için hedefe etnik azınlıklar oturdu.

Seferberlik kapsamında Rusya'nın ilk olarak etnik azınlıkları orduya almaya çalıştığı bildiriliyor.

Özellikle Kafkaslardaki Çeçenistan ve Dağıstan gibi bölgelerde ve Rusya'nın doğusundaki Türklerin yaşadığı bölgelerde gençlerin zorla askere alınmaya başladığı ifade ediliyor.

Yerel kaynaklara göre, Rusya hedefine Çeçenleri ve kuzeydoğudaki Yakutistan'da yaşayan Türkleri aldı.

Yakutistan'dan aktarılan görüntüler:

İki farklı bölgeden elde edilen görüntülerde, birçok Türkün ve Çeçenin kalabalık bir şekilde ordu kayıt merkezlerine götürüldüğü anlar yer alıyor.

Çeçenistan'dan paylaşılan görüntüler:

Mete Sohtaoğlu (@metesohtaoglu) / Twitter

"Ölüm Birliği" adını veren 300 kişilik bir Çeçen grubunun Rusların lehine Donbas bölgesinde faaliyete başladığı bilgisinin basında yer alması olmuştu.

Doğu Ukrayna'da Rus yanlılarına destek veren talim sırasında Tekbir getiren Çeçenler, 2014 Mayıs'ından beri bu bölgede olduklarını, yüzde yetmişinin özel kuvvetlerin çeşitli birimlerinden görev yaptıklarını da açıklamışlardı.


22 Şubat 2022'de Donetsk ve Lugansk'ta kurulan idareleri cumhuriyet olarak tanıyarak, askerlerini Donbas'a sokan Putin, Ukrayna'yı askeri olarak çökertmek için 24 Şubat'ta bu ülkeye saldırı başlatmıştı.

"Putin'in evladı" olarak adlandırılan Rusya Federasyonu'ndaki (RF) Çeçenistan Cumhurbaşkanı Kadirov'un, 25 Şubat 2022'de, Ukrayna'daki Rus işgal güçlerine yardımcı olmak üzere 12 bin kişilik bir Çeçen birliğini göndereceği haberleri büyük ilgi uyandırmıştı.

Kadirov'un bu Çeçenleri yaptığı merasimle "cihada" gönderir gibi, Çeçenlerin kadim düşman Rusların yanına katması, kendisini devamlı "Putin'in emir eri" olarak vasıflandırması, "her koşulda Putin'in emirlerini yerine getireceğiz" demesi ve Putin'in doğru kararlar aldığını söylemesinin kökenlerini, Ukraynalıların ataları olan Kozaklarla tarihi yaşanmışlıklar ışığında incelenmesi zarureti ortaya çıkarmıştı.

Güncellenme Tarihi : 24.9.2022 11:32

İLGİLİ HABERLER