Ruslar Suriye'de bakın nereyi vurdu
Dünyayı şaşkına çeviren Suriye'deki Rus saldırısının Amerika'ya önceden haber verildiği açıklanmıştı. Ancak Suriye'den gelen son haberler bunun doğru olmadığını gösterdi.
Başta Amerika olmak üzere batılı ülkeler Rusya'nın IŞİD hedeflerini vurduğunu sanıyordu ama gelen görüntüler bunun hiç de alakası olmadığını gösterdi.
Rus savaş uçukları bir yandan Esad güçleriyle diğer yandan IŞİD ile çatışan Özgür Suriye Ordusu'nu hedef aldı.
Hama eyaletindeki Özgür Suriye Ordusu hedeflerine saldıran 20 Rus savaş uçağı, hemen hemen her yeri bombaladı. Bombalanan yerlerde 27 sivil hayatını kaybetti.
Sünnilerden oluşan ve Suriye'deki en ılımlı kesim olan Özgür Suriye ordusu'nun vurulması Amerika'yı çileden çıkardı.
HABERVİTRİNİ ÖZEL
"Hedef ÖSO, 26 sivil öldü"
Al Jazeera’ye konuşan Suriye Faruk Tugayı Sözcüsü Eymen Asmi, Rusya’nın hava harekâtında Özgür Suriye Ordusu'na ait bölgenin hedef alındığını söyledi. Asmi, İdlib’in Latanme bölgesinde hedef alınan İzze Tugayı’nın, Özgür Suriye Ordusu’na bağlı olduğunu ve söz konusu gruba ait hedeflerin Suriye Hava Kuvvetleri’nin daha önce kullandığı mühimmata oranla daha gelişmiş ve daha güçlü bombalarla vurulduğunu söyledi.
ABD’deki görüşmeler sonrasında gerçekleşen bu bombardımanın "Rusya’nın gövde gösterisi" niteliğinde olduğunu savunan Asmi, silahlı Suriye muhalefetinde Rus bombardımanına yönelik tepki olduğunu söyledi. Asmi'ye göre Humus'taki bombardımanda 36 sivil öldü. Eymen Asmi, diğer bombardımanlarda da kayıplar olduğunu söyledi.
“ABD uçakları IŞİD hedeflerini vuruyuor. Rus uçakları ise Suriyeli muhalifleri ve ÖSO’yu bombalıyor. Ya ABD ile Rusya arasında anlaşma var, bu bombardıman da bu anlaşmanın sonucu. Ya da iki ülke arasında anlaşmazlık var, Rusya bu bombardımanla ABD'ye bir mesaj verdi. Her iki koşulda da ölenler Suriyeliler oluyor.”
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya saldırılarının IŞİD'i değil de muhalifleri hedef aldığı yönündeki haberlerin "endişe verici" olduğunu söyledi.
Kerry: Soru işaretleri bırakacak
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, BM Güvenlik Konseyi’nin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un başkanlık ettiği Ortadoğu'daki gelişmeleri değerlendirmek üzere bakanlar düzeyindeki toplantısında konuştu.
Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonlarına değinen Kerry, Rus uçaklarının saldırılarında IŞİD ve El Kaide bağlantılı grupları hedef aldığı sürece ABD’nin bundan memnuniyet duyacağını söyledi.
Kerry, Rusya’nın hava operasyonlarının söz konusu grupların bulunmadığı alanlarda gerçekleştirilmesi durumunda ise bu saldırılardan "büyük endişe" duyacaklarını açıkça ifade ettiklerini belirtti. Bakan Kerry, "Bu türdeki saldırılar, Rusya’nın IŞİD'le mücadelesindeki gerçek niyetine veya Esed rejimini korumaya dair soru işaretleri bırakacaktır” diye konuştu.
Kerry, ABD’nin öncülüğündeki uluslararası operasyonun Suriye’de bugüne kadar 3 binden fazla hava saldırısı düzenlediği bilgisini vererek, ABD’nin Suriye’deki hava saldırılarını sürdüreceğini bildirdi.
ABD: Vurdukları yer IŞİD kontrolünde değildi
ABD, Rusya'nın hava operasyonlarının, koalisyonun operasyonlarını etkilemediğini söyledi. Suriye'deki koalisyon hava saldırılarını koordine eden CENTCOM'dan ABD'li bir yetkili, Rusya'nın vurduğu hedefin IŞİD kontrolündeki bir bölge olmadığını ifade etti.
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter da, "Öyle görünüyor ki, bunlar muhtemelen IŞİD güçlerinin bulunmadığı bölgelerde oldu" dedi.
Rusya'nın "hava sahasını boşaltın" uyarısına karşın koalisyon uçaklarının bölgede uçmaya devam ettiğini ifade eden yetkili, Rusya'nın Humus dışındaki alanlara da hava saldırısı yapabileceğini söyledi.
Beyaz Saray’dan açıklama
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de günlük basın brifinginde, Rusya'nın hava operasyonlarıyla ilgili soruları yanıtladı. Earnest, “Nereleri hedef aldıkları ve hangi hedeflerin vurulduğu konusunda kesin bir şey söyleyebilmem için çok erken. Savunma Bakanlığı Suriye içerisindeki devam eden Rus askeri hareketliliğini inceliyor. Gelecek günlerde bu konuda daha fazla bilgi paylaşabilirler" dedi.
Earnest, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hafta başında New York'ta yaptıkları görüşmede, Suriye'deki askeri aktivitelerin birbiriyle çakışmamasının temini için iki ülke askeri birimleri arasında taktiksel ve pratik görüşmelerin yapılması gereği üzerinde durduklarına dikkati çekti. Sözcü, Amerikalı askeri yetkililerin bu görüşmeleri hayata geçirmek için Rus mevkidaşlarıyla temas halinde olduğunu aktardı.
Rusya'nın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'a desteğini artırdığının görüldüğünü, şimdi de onu daha da desteklemek için önemli boyutta askeri yatırım yaptıklarını ifade eden Earnest, "Rusya'nın Esed'e desteğini güçlendirme adına bu kayda değer adımları atması, Ortadoğu'da sahip oldukları tek bağımlı ülkede nüfuzlarını kaybediyor olmalarından endişe ettiklerinin bir işareti. Bu aslında stratejileri üzerinde soru işareti uyandırıyor çünkü Devlet Başkanı Putin ve Başkan Obama'nın hafta başında BM'de yaptıkları görüşmenin büyük kısmı Suriye'de siyasi bir değişim ihtiyacı üzerine odaklanmıştı" diye konuştu.
Rusya'nın Suriye'de konuşlandırdığı bu yeni askeri kapasiteleri kullanmasının, Esed rejimini destekleme adına uzun süredir yürüttükleri çabaların ışığında sürpriz olmadığını söyleyen Earnest, "Esed rejiminin de ülkede toprak kontrol etme kabiliyeti konusunda yaşadığı süregelen zayıflığı da gözönüne alındığında, Ruslar bu çabalarını artırma ihtiyacı hissetti" dedi. Earnest, Rusya'nın ya da herhangi bir başkasının Suriye'de askeri bir çözüm empoze etmeyi başaramayacağını belirtti.
.Fransa: Bilgilendirilmedik
Reuters’e konuşan Fransız bir diplomatik kaynak, “Rusya, Suriye’deki hava harekâtında IŞİD’i değil Suriyeli muhalifleri hedef alıyor gibi görünüyor" dedi. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da BM'de, operasyonla ilgili bilgilendirilip bilgilendirilmedikleriyle ilgili soruya, "Hayır" yanıtını verdi. Fabius, Rusya ile ABD arasında olası bir anlaşmazlığın önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.
Yine Reuters’e ismini vermeden konuşan bazı muhalifler de, Rusya’nın vurduğu bölgenin Özgür Suriye Ordusu’na bağlı muhalif grupların kontrolünde olduğunu savundu.
İvanov: Operasyon süresi belli
Kremlin İdari Başkanı Sergey İvanov, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’in Rusya lideri Putin’den acil askeri yardım istediğini söyledi. Verilen iznin “yalnızca hava operasyonları için” kullanılacağını belirten İvanov, Rus askerlerinin Suriye topraklarında savaşmayacağını vurguladı.
Batılı ülkelerin aksine Suriye rejiminin çağrısıyla ülkeye gideceklerini söyleyen İvanov, operasyonların açıkça belirli bir zaman çerçevesinde yürütüleceğini ifade etti. İvanov, askeri ve teknik detayların daha sonra ordu yetkilileri tarafından paylaşılacağını açıkladı.
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da, harekâtın Irak’a yayılmayacağını ve Rus jetlerinin Irak hava sahasını kullanmadığını belirtti.
"Suriye'nin rızası gerekiyordu"
Rusya anayasasına göre, ordunun ülke dışında faaliyet gösterebilmesi için sözkonusu ülkenin yönetiminin rızası gerekiyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, yürütülecek Orta Doğu operasyonları hakkında her Çarşamba günü müttefiklere bilgi verileceğini söyledi.
Kısa süre sonra Şam yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in Rusya lideri Putin'e askeri destek talep eden bir mektup yazdığı ifade edildi.
Putin: Sahada yokuz
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kara operasyonuna katılmayacaklarını geçtiğimiz günlerde bir televizyon röportajında belirtmişti. Putin, Rusya'dan Suriye'ye savaşmaya gidenlerin geri dönmemesi için Esed rejimini desteklediklerini ifade etmişti.
Binlerce savaşçının ülkeye dönmesinin ulusal güvenliği tehdit edeceğini vurgulayan İvanov da açıklamasında, "Batılı ortaklarımızın suçlamalarının aksine, bu operasyonun herhangi bir dış politikayla, hırs tatminiyle ilgisi yok. Operasyon tamamen ulusal güvenliğimizle ilgili" dedi.
Suriye'deki Rus silahları
Rusya’nın bir süredir Suriye’de Lazkiye yakınlarında askeri üs kurması ve ağır silahlar ile savaş uçaklarını bölgeye göndermesi ABD’nin tepkisini çekmişti. Ülkedeki izleme örgütleri tarafından Rus savaş uçaklarının IŞİD'e ait bazı hedefleri vurduğu iddia edilmiş, Kremlin bu iddiaları reddetmişti.
Rusya, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyona Esed güçlerinin de dahil olmasını savunmuş, kendilerinin de koalisyona girmesinin belirli şartlar sağlanırsa mümkün olabileceğini söylemişti.
Rusya’nın halihazırda Suriye’de savaş uçakları ve çeşitli ağır silahları bulunuyor.
Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 18:09