RUSLARDAN ŞOK İDDİA : SAVAŞ UZARSA TÜRKİYE'YE SALDIRILAR OLUR
MOSKOVA - Rus uzmanlar, ABD liderliğinde Irak'a karşı bir savaşın 6 hafta için başarıyla sonuçlanabileceğini, fakat 10'da 1 ihtimalle uzaması riskinin de bulunduğunu ifade ettiler.
Savaşın uzaması halinde müttefiklerin ağır kayıplar verebileceği, ayrıca Türkiye ve İsrail'in vurulabileceği kaydedildi.
Interfaks haber ajansı, Rusya Bilimler Akademisi'nden güvenlik uzmanlarının, batıdan alınan verilere göre, Irak'ın işgalinde 3 farklı senaryo olabileceğini söylediklerini kaydetti. Bunlar, çok çabuk bir zafer, daha zor bir zafer veya aylarca süren bir uzun savaş.
Devlet Duması'ndaki üst seviye meclis üyelerine dağıtılan analizde, işgalinde ilk safhasında müttefik hava ve deniz kuvvetlerinin büyük bir rol oynayacakları ve bunu bir kara operasyonunun takip edeceği kaydedildi. Uzmanların görüşüne göre, "kesin bir zafer" 4 ila 6 hafta içinde elde edilebilir. Bu senaryoda savaş çatışmalarının kontrol altına alınması ve toplam az bir sivil kaybın ardından Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in hükümetinin hemen düşmesi öngörülüyor. Bu durumda Irak, ABD veya ittifak askerlerine yönelik kitle imha silahlarını kullanmayacak. Bu senaryonun gerçekleşme olasılığı yüzde 40 ila 60 arasında bulunuyor.
İkinci senaryoda, müttefik kuvvetleri sürpriz bir direnişle karşılaşıyorlar ve zafer 6 ila 12 hafta süren çatışmalardan sonra elde edilebiliyor. Direniş Irak hava kuvvetleri tarafından gösterilebilir ve bazı şehirlerde sokak çatışmaları yaşanabilir. Irak kısıtlı miktarda kitle imha silahlarını kullanabilir ve bölgedeki petrol sahalarına saldırabilir. Bu durumda sivil kayıplar daha yüksek olabilir ve ağır maddi hasar meydana gelebilir. Bu senaryonun gerçekleşme sansı da yüzde 30 ila 40 arasında bulunuyor.
Üçüncü senaryoda ise, ABD ve müttefiklerin amaçları açısından çok ciddi. Ve Rus uzmanlara göre, bunun olasılık şansı da yüzde 10 civarında bulunuyor. Bu durumda, askeri operasyonlar 3 ila 6 ay uzayabilir, havada ve karada şiddetli Irak direnişi ile karşılaşılabilir. Bu görüşe göre, Irak ciddi hasar verebilir, İsrail'e kitle imha silahları ile saldırabilir, Türkiye'deki hava üsleri ve şehirleri vurabilir, bölgede ABD ve İngiltere'ye çıkar sağlayan tesislere karşı terörist eylemler gerçekleştirebilir. Müttefikler açısından bu en kötü senaryoda, yoğun sokak çatışmaları sebebiyle sadece büyük sivil kayıplar ve sadece Irak'ta değil Irak ötesinde de bölgedeki petrol tesislerinin vurulması neticesinde büyük maddi hasar meydana gelebilir.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:06