Gündem
  • 25.5.2020 15:36

Ruslardan sonra Libya'da Hafter'i bitiren büyük darbe

Haftar'a yeni bir darbe.. Tobruk parlamentosu desteğini çekti

Türkiye’nin sahaya gelmesiyle darbe üzerine darbe yiyen Hafter’e bu kez siyasi manadan büyük darbe geldi..

Askeri manada Türkiye destekli Libya ordusu karşısında yenilen Hafter, savaş meydanında çatışma yerine sivil hedeflere yönelmişti.
Mübarek Ramazan’da ve bayramda masum sivilleri ve sivil havaalanlarını hedef alan Hafter, dün Rusların kendini terk etmesiyle adeta yıkılmıştı.
1.600 Rus paralı askeri ağır silahlarını da yanlarına alarak Libya’yı terk etti.
Bunun şokunu atlatamayan Hafter’e ikinci darbe geldi.

Bu kez darbe siyasi manada..
Libya’da iki hükümet ve iki parlamento var.
Birisi batıdaki bizim desteklediğimiz Serac hükümeti diğeri ise Doğu Libya'daki Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi.
Bu temsilciler meclisi daha önce Hater’e bağlılığını açıklamıştı. Hafter’de bu açıklama ile bütün Libya’nın Cumhurbaşkanı olmak için harekete geçmişti.
Doğu Libya'daki Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi bugün yaptığı açıklama ile Hafter ’den desteğini çekti.
200 milletvekillinden 50’sinin katılmadığı toplantıda şimdilik desteğin Salih’e verildiği bildirildi. Tobruk Temsilciler Meclisi’nin en büyük siyasi destekçisi Salih'di.
Rus yanlısı olan Salih, Rusya’nın görüşlerine uygun hareket ediyordu. Salih daha önce de Uluslararası güçlerin hakemliğinde Libya krizine siyasi bir çözüm aranması gerektiğini açıklamıştı.
Ruslar ülkeden gittikten sonra Salih’in de arkasındaki en büyük destekçisi ayrılmış oldu.
Tobruk Meclis Başkanı Aqeela Saleh'in dışında 11 üye tarafından yapılan açıklamada Libya’daki duruma siyasi bir çözüm bulunması tavsiye edildi.
Bu açıklama aynı zamanda Libya'nın, uluslararası kabul görmüş uzlaşma hükümetinin güçleri ve ikincisini destekleyen uluslararası güçlerin hem sahada hem de uluslararası alandaki kazanımlarından sonra gelmesi ilginç bulundu.
Libya’daki taraflar Skhirat adıyla bilinen bir anlaşma imzalamıştı.
Fas'ın Skhirat şehrinde imzalanan anlaşma ile parlamentonun genişletilmesine ve daha yüksek bir devlet konseyinin kurulmasına ek olarak El-Wefaq hükümetine (Bizim desteklediğimiz Serac hükümeti) önderlik eden bir başkanlık konseyi oluşturuluyordu. ancak Haftar bunu yıllarca engellemeye ve geri almaya çalıştı.

SKHİRAT ANLAŞMASI NEDİR?
Skhirat Anlaşması, BM’nin aracılığında 2011 yılında Kaddafi’nin öldürülmesi üzerine bozulan siyasi birliğin ve dağılan hükümetlerin yeniden kurulması için Libya’daki partilerin bir araya gelerek imzaladığı bir mutabakattır.
Birleşmiş Milletler aracılığı ile imzalanan bu mutabakat Libya’da Ulusak Birlik Hükümeti’nin kurulmasını öngörüyor. Fas’ın Skhirat kentinde imzalandığı için Skhirat Anlaşması olarak isimlendirilmiştir.
Libya’da ulusal bir hükümetin kurulması için bir yıldan fazla süren müzakerelerden sonra barış anlaşması yapılmasında mutabık kalınmış ve Fas'ın Skhirat kentinde bir anlaşma imzalanmıştır.
Anlaşma Libya'nın Trablus ve Tobruk kentlerinde birbirine rakip iki parlamento arasında yürütülen müzakereler sonucunda imza altına alınmıştır.
Doğu Libya'daki Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi, Batıdaki hükümetin Türkiye ila yaptığı deniz anlaşmasını kabul etmediği bildirmişti.
Hafter’den desteği çektikten sonra bundan sonraki süreçte batıdaki Meşru hükümete bağlılıklarını bildirmeleri için fazla bir sebep kalmadı.

HAFTER’İN SİYASİ DESTEĞİ KALMADI
Doğu’nun temsilciler meclisinin bu kararından sonra Hafter ortada kaldı. Ne siyasi ne de askeri olarak arkasında bir destek kalmadı.

 HABERVİTRİNİ ÖZEL HABERİDİR

Güncellenme Tarihi : 26.5.2020 13:42

İLGİLİ HABERLER