Gündem
  • 8.5.2024 23:00

Rusya Vakum bombasıyla 300 Ukrayna askerini öldürdü

Rusya, Kiev'in saçmalık olarak nitelendirdiği iddiayla çok sayıda Ukraynalı askeri 'vakum bombasıyla' öldürdüğünü açıkladı

Rusya, Ukrayna'nın hızla saçmalık olarak nitelendirdiği iddiayı, yıkıcı sözde "vakum bombası" ile çok sayıda Ukraynalı askeri öldürdüğünü söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rus Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkan Yardımcısının Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu'ya yaptığı toplantıda "hava mühimmatının isabetli bir saldırısı sonucu" 300 kadar askerin öldürüldüğünü söylediğini söyledi.

Ukrayna Savunma İstihbaratı sözcüsü Andriy Yusov, CNN'e yaptığı açıklamada iddiaların "tamamen saçmalık ve propaganda olduğunu, ayrıca Rusya'nın dün Kursk ve Belgorod bölgelerinde 1500 Ukraynalı askerin öldürüldüğüne ilişkin bilgilerinin" olduğunu söyledi.

Albay General Alexei Kim, saldırının nerede gerçekleştiğini belirtmedi ancak bakanlığa göre, Ukrayna Savunma İstihbaratının özel bir birimine atıfta bulunarak, saldırının yerini "Kraken" milliyetçi oluşumunun konuşlanma noktası" olarak tanımladı.

RIA Novosti'nin Cumartesi günü bildirdiğine göre Kim, hava saldırısında "hacimsel patlama bombası" kullanıldığını söyledi.

Hacimsel silahlar aynı zamanda vakum bombaları, termobarik silahlar veya yakıt-hava patlayıcıları olarak da bilinir.

Batı'daki ABD Askeri Akademisi'ndeki Lieber Hukuk ve Savaş Enstitüsü'ne göre, termobarik bir silahın neden olduğu yıkım, oluşturduğu patlama dalgasının yanı sıra patlamayı sürdürmek için oksijeni emen yakıt-hava karışımından kaynaklanan vakumdan kaynaklanıyor. 

Böyle bir patlamanın gücü binaları yıkmaya ve organları parçalamaya yeterlidir. Silahların Kontrolü ve Yayılmasını Önleme Merkezi'ne göre duvarlar ve hatta mağaralar koruma sağlamıyor.

Rusya'nın hava saldırısının ayrıntıları, Shoigu'nun komutanlardan "özel askeri operasyon bölgesindeki" mevcut duruma ilişkin raporları dinlediği Ortak Kuvvetler Grubu karargahında yapılan toplantıda ortaya çıktı.

Kim ayrıca saldırının ne zaman gerçekleştirildiğinden bahsetmedi ancak şunları kaydetti: "Yalnızca geçen hafta, keşif ve saldırı sistemlerinin etkili çalışması sonucunda, üç Amerikan Patriot kompleksi, bir Vampir çoklu roketatar, 10'dan fazla yabancı yapımı Bakanlığa göre topçu sistemleri, yakıt ve mühimmat depoları imha edildi”.

Bakanlık, Kim'in ayrıca toplantı sırasında Shoigu'ya, "Ukrayna'nın yüksek hassasiyetli silahlar ve saldırı insansız hava araçlarının kullanılması sonucunda hem ekipman hem de insan gücü açısından ciddi kayıplar yaşadığını" söylediğini söyledi.


 


 


 

Güncellenme Tarihi : 8.5.2024 23:18

İLGİLİ HABERLER