
RUSYA'DAN ANKARA'YA NÜKLEER ÇAĞRI
Rusya, İran'la kurulması düşünülen ortak uranyum zenginleştirme projesine, Türkiye'nin de katılması çağrısında bulundu. Ankara bu çağrıyı şimdilik yanıtsız bıraktı.
Rusya da, İran'la ilgili krizden çıkış için arayışlarını sürdürüyor. Moskova, İran'ın; zenginleştirilmiş uranyum üretiminin Türkiye'de yapılması önerisine teknik alt yapı olmadığı için sıcak bakmıyor.
Ancak Rusya Atom Bakanlığı'ndan bir yetkili, İran'ın Rus topraklarında uranyum zenginleştirme projesine Türkiye'nin de katılabileceğini açıkladı.
Bu çağrıya Ankara'dan yanıt gelmedi.
Gül'den İran'a uyarı
Avusturya'nın başkenti Viyana'da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı Muhammed El Baradey ile görüşen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, BM'nin İran'a yaptırım uygulama kararı almasını halinde, Türkiye'nin de bu karara uymak zorunda kalabileceğini söyledi.
Tahran ise böyle bir durumda, Türkiye'nin İran'dan yana tavır alacağını düşünüyor.
Dışişleri Bakanı Gül ayrıca Türkiye'nin nükleer programını yakında açıklayacağını söyledi. IAEA'dan bu konuda destek isteyen Gül, El Baradey'i Türkiye'ye davet etti.
Daveti kabul eden El Baradey, Türkiye'nin nükleer programına destek vereceklerini belirtti. İkilinin görüşmesinde İran'ın nükleer programı da gündeme geldi.
"Bir çıkış yolu bulunması gerekiyor" diyen El Baradey, sorununun güç kullanıklarak çözülemeyeceğini vurguladı. IAEA Başkanı, "güç kullanımı seçilirse bölge içinden çıkılamaz sorunların içinde kalır" diye konuştu.
"Hala zaman var"
El Baradey ile yaptığı görüşme sonrası Mehmet Ali Birand'ın sorularını yanıtlayan Bakan Gül, İran sorununda diplomatik çözüm için hala zaman olduğunu savundu.
Gül, BM'nin kararlarına Türkiye'nin de uymak zorunda olduğunu hatırlattı. İran yönetimi ise Ankara'dan bu konuda destek bekliyor.
İran'ın IAEA nezdindeki daimi temsilcisi Ali Asker Sultani, BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırım kararı alması durumunda Türkiye'nin bunu uygulayacağına inanmadığını söyledi.
Tahran-Washington çekişmesi sürüyor
Bu arada, Tahran ile Washington arasındaki karşılıklı sert açıklamalar da sürüyor.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran'ın ABD için bir numaralı zorluk olduğunu söyledi.
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de, nükleer enerji konusunun psikolojik bir savaş olduğunu belirtti ve İran'ın baskılara karşı direnenek nükleer enerji dahil ileri teknoloji üretmeye devam edeceğini vurguladı.
İran'a son çağrılar
Nükleer faaliyetleri nedeniyle başta ABD olmak üzere, uluslararası kamuoyunun tepkisini çeken Tahran'a son olarak, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (IAEA) Viyana'daki yönetim kurulu olağan toplantısında, 'Rusya'da bir pilot reaktörde uranyum zenginleştirme faaliyetini sürdürmesi’ önerilmişti.
İran'ın bu öneriyi kabul etmesi halinde, süreç içinde kendi nükleer tesislerinde de 'nükleer silah yapmaya yetmeyecek kadar küçük oranda uranyum zenginleştirmesine de izin verileceği' belirtilmişti.
IAEA Başkanı Muhammed El Baradey de, İran'ın nükleer programına ilişkin sorunun çözümü konusunda iyimser olduğunu belirterek, ''tahminen gelecek haftaya kadar soruna bir çözüm bulacağımızı umuyorum'' demişti.
IAEA'dan 9 martta yapılan açıklamada, İran raporunun BM Güvenlik Konseyi'ne sunulacağı belirtildi.
(cnntürk)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:50