Gündem
  • 11.7.2012 12:47

Rusya'dan, düşürülen jetimizle ilgili şok ayrıntılar

Habervitrini olarak; Suriye tarafından düşürelen jetimizle ilgili Rusya'nın bugüne kadar açıklamadığı ayrıntılara ulaştık.
Rusya Savunma Bakanlığı Sosyal Meclis Başkanı Igor Korotchenko,çıktığı bir  Rus kanalında Suriye'nin düşürdüğü jetimizle ilgili şaşkına çeviren iddialarda bulundu.

İŞTE İLK KEZ HABERVİTRİNİ TARAFINDAN DUYURULAN O AÇIKLAMANIN AYRINTILARI

(HABERVİTRİNİ /ÖZEL)Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından düşürülen uçak ile ilgili elinde 'objektif' bilgiler olduğunu ileri süren Rusya, Türk makamlarını kızdıracak iddialarda bulundu. Rusya Savunma Bakanlığı Sosyal Meclis Başkanı Igor Korotchenko, Türk jetinin casusluk amacı ile ihlal ettiği Suriye hava sahasında Rus yapımı uçaksavar ile vurulduğunu iddia etti.

         Arapça yayın yapan ' Rusya'da Bugün' kanalındaki 'Günün Röportajı' programına konuk olan Korotchenko, Suriye tarafından düşürülen Türk jeti ile ilgili çarpıcı iddialarda bulundu.

Türk jeti casusluk yapıyor idi

 Türkiye- Suriye  krizini masaya yatırıldığı programda en önemli başlık düşürülen Türk savaş uçağı idi. Malatya'dan havalanan F4 'ün bilgi toplayarak casusluk yapma faaliyeti kapsamında Suriye'ye gittiğini iddia eden Rus yetkili, ne Türkiye ne de NATO'nun Şam yönetiminin sahip olduğu yüksek teknolojik özelliklere sahip savunma sisteminden haberdar olmadığını söyledi.

Uçaksavar ile ve Suriye hava sahasında vuruldu

  Rusya Savunma Bakanlığı Sosyal Meclis Başkanı, Türk F4 ün nasıl düşürüldüğüne ilişkin iddialarda da bulundu. Ankara'nın kamuoyu ile paylaştığı bilgilerin gerçeği yansıtmadığını ileri süren Korotchenko'ya göre, Türk jeti, alçak uçtuğu için uçaksavar ile  ve Suriye hava sahasında vuruldu. Suriye'nin savunma sistemi dahil askeri alt yapısının Rusya tarafından hazırlandığını hatırlatan Rus yetkili, ' Şam yönetimi Pansir hava savunma sistemine sahip. Objektif kontrol etme mekanizmasına sahip olan bu sistemde aynı zamanda füze de var ancak aktif olması için hedefin daha yüksek irtifada uçması gerekiyor. Türk jeti ise amacı gereği alçak uçuş yapıyor, önemli yerlerin fotoğraflarını çekiyor idi. Mekanizma sayesinde hedefin yeri ve kimliği belirlendikten sonra ' dost- düşman' algılaması yapıldı. İşte bu noktada Türk uçağının orada bulunuş amacı devreye girdi ve gereği yapıldı' ifadelerini kullandı.

Rusya vurmadı

Türk basınında da yer alan ' uçağımızı Rusya düşürdü' iddialarına da cevap veren Igor Korotchenko, ' biz vurmadık ama bizim geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde düşürüldü' dedi.

Elimizde bilgi ve belgeler var

İddialarının  belgelere dayandığını vurgulayan Korotchenko, ' Ortadoğu'da sahip olduğumuz elektronik casusluk operasyonları sayesinde bu konunun tüm detaylarına hakimiz. Türk savaş uçağının niçin hava ihlali yaptığını, nasıl uçtuğunu, nerelerin fotoğrafını çektiğini, merkezine hangi bilgileri yolladığını, nerede ve nasıl düşürüldüğünü biliyoruz'  ifadelerini kullandı.

Suriye haklı

Türk jetinin casusluk amacı ile hava sahası ihlali yaptığını belirten Rusya Savunma Bakanlığı Sosyal Meclis Başkanı Igor Korotchenko, ' Suriye hedefi kanuni bir şekilde yok etti. Bizde SSCB zamanında yüksekten uçan ABD uçağını düşürmüş idik' dedi.

HABER VİTRİNİ'NİN ÖZEL HABERİDİR. KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILMAZ.

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 16:48

İLGİLİ HABERLER