Gündem
  • 31.10.2022 11:35

Rusya'dan flaş açıklama!.. Tahıl işini Türkiye ile birlikte yapacağız

Rusya son dakika duyurdu: Türkiye'nin desteğiyle yapacağız

Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasını askıya almasının ardından peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. Rusya Tarım Bakanı Dmitri Patruşev, "Türkiye'nin desteğiyle yoksul ülkelere tahıl gönderimi yapacağız" dedi.

Tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından sevkiyatına ilişkin belge, geçtiğimiz temmuz ayının 22'sinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından imzalanmış, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte milyonlarca ton tahıl sevkiyatı yapılmıştı.

9,2 MİLYON TONDAN FAZLA TAHIL TAŞINDI

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan "gıda krizi" riskinin ortadan kaldırılmasına yönelik Türkiye'nin çabalarıyla oluşturulan "tahıl koridoru"ndan bugüne kadar 408 gemi ile 9,2 milyon tondan fazla tahıl taşındı.

RUSYA ANLAŞMADAN ÇEKİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bugün ise konuyla ilgili sürpriz bir açıklama geldi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'na katılımı durdurduğu ifade edildi. Rusya, anlaşmadan vazgeçmesinin sebebi olarak son zamanlarda Karadeniz'de bulunan Rus filosuna yapılan saldırıları gösterdi.

PATRUŞEV: 500 BİN TON TAHIL GÖNDERMEYE HAZIRIZ

Rusya Tarım Bakanı Patruşev, Türkiye'nin de desteğiyle Rusya'nın önümüzdeki dört ay içinde yoksul ülkelere 500 bin ton tahıl göndermeye hazır olduklarını söyledi.

Rus haber ajansı TASS'ın haberine göre, Rusya Tarım Bakanı Dmitri Patruşev yaptığı açıklamada, abluka altındaki Ukrayna limanlarından tahılın serbest bırakılması için BM tarafından yapılan anlaşma kapsamında ihraç edilen gıdanın sadece %3'ünün en yoksul ülkelere gittiğini, Batılı ülkelerin ise tüm sevkiyatların yarısını oluşturduğunu söyledi.

Rusya ve Ukrayna'nın 22 Temmuz'da Türkiye'de BM destekli Karadeniz Tahıl Girişimi'ni imzalamasından bu yana Ukrayna'dan mısır, buğday, ayçiçeği ürünleri, arpa, kolza tohumu ve soya ihraç edildi.

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 31.10.2022 11:41

İLGİLİ HABERLER