Rusya'dan iğneleyici suikast açıklaması

3 dk okuma
Rusya'dan iğneleyici suikast açıklaması

Hızlı Özet

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, eski ABD Başkanı Donald Trump'a düzenlenen suikast girişiminin ardından yaptığı açıklamada ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı fonlara değinerek, "Belki de bu parayı Amerikan polisini ve ABD'de kanun ile düzeni sağlaması gereken diğer hizmetleri finanse etmek için kullanmak daha iyi olurdu" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, eski ABD Başkanı Donald Trump'a düzenlenen suikast girişiminin ardından yaptığı açıklamada ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı fonlara değinerek, "Belki de bu parayı Amerikan polisini ve ABD'de kanun ile düzeni sağlaması gereken diğer hizmetleri finanse etmek için kullanmak daha iyi olurdu" dedi.

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'a düzenlenen suikast girişiminin yankıları sürüyor. Dünyanın dört bir yanında liderler saldırıyı kınayan açıklamalar yayımlarken, Rusya savaşta olduğu Ukrayna'nın en büyük destekçisi ABD'ye iğneleyici bir gönderme yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova yaptığı açıklamada, yaşanan silahlı saldırının ardından ABD'nin "nefreti kışkırtma" politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

“Ukrayna'ya harcadıkları parayı kendilerine harcasalardı...”

ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı yardımlara değinen Zaharova, bu fonların saldırıları körüklemek için kullanıldığını iddia etti.

Zaharova, "Belki de bu parayı Amerikan polisini ve ABD'de de kanun ile düzeni sağlaması gereken diğer hizmetleri finanse etmek için kullanmak daha iyi olurdu" ifadelerini kullandı.

"Fransa, ABD halkının şokunu ve öfkesini paylaşmaktadır"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptığı açıklamada, "Düşüncelerim suikast girişiminin kurbanı olan Başkan Donald Trump ile birlikte. Kendisine acil şifalar diliyorum. Bir seyirci öldü, çok sayıda yaralı var. Bu demokrasilerimiz için bir trajedidir. Fransa, ABD halkının şokunu ve öfkesini paylaşmaktadır" dedi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ise mesajında Trump'a hızlı iyileşmesi için iyi dileklerini gönderdiğini belirtti. Meloni, ABD'deki seçim sürecinin önümüzdeki birkaç ayında diyalog ve sorumluluğun nefret ve şiddete üstün geleceğini umduğunu sözlerine ekledi.

“ABD'nin bu zorluğun üstesinden geleceğinden eminim”

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de Trump'a düzenlenen saldırının kınanması gereken korkunç bir suç olduğunu vurgulayarak, "Demokrasinin karşı karşıya olduğu ciddi küresel zorlukları göstermektedir. Şiddet her ne şekilde olursa olsun, hiçbir yerde asla üstün gelmemelidir. ABD'nin bu zorluğun üstesinden geleceğinden eminim. Sayın Trump'a acil şifalar ve saldırıdan etkilenen herkese güç diliyorum. Her kötü niyet başarısız olsun. Ve güvenliği yeniden tesis edebilecek herkes bunu gerçekten yapsın" ifadelerini kullandı.

Saldırının ardından derin bir şok yaşadığını aktaran Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Donald Trump'a acil şifalar diliyor ve masum kurbanın ailesine taziyelerimi sunuyorum. Siyasi şiddetin demokrasilerde yeri yoktur" açıklamasını yaptı.

ABD'nin 43. Devlet Başkanı George Bush ise yaptığı açıklamada, "Başkan Trump'ın hayatına kasteden korkakça saldırının ardından güvende olduğu için minnettarız. Gizli Servis'in çalışanlarını da hızlı müdahalelerinden ötürü takdir ediyoruz" dedi.

Trump, sağ kulağından vurulduğunu açıklamıştı

Cumhuriyetçi ABD Başkan Adayı Donald Trump'a Pensilvanya eyaletinin Butler şehrinde düzenlediği seçim mitinginde suikast girişimi düzenlenmişti. Saldırganın ve mitinge katılan 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin ise yaralandığı olayın ardından Trump, "sağ kulağının üst kısmını delen bir kurşunla vurulduğunu" belirtmiş, "Bir vızıltı sesi duyduğumda, silah seslerini ve kurşunun derimi parçaladığını hemen hissettiğimde bir şeylerin ters gittiğini hemen anladım" ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden da siyasi şiddetin kabul edilemez olduğunu belirterek, "Herkes, bunu kınamalıdır. Amerika'da bu tür şiddet eylemlerine yer yok. Bu ülkeyi birleştirmek zorunda olmamızın nedenlerinden biri de bu. Bunun olmasına izin veremeyiz. Biz böyle olamayız. Buna göz yumamayız" demişti.

 

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Bu haber 674 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yemen hükümeti Taiz'de Husileri durdurdu, büyük kayıplar verdirdi
Dünya

Yemen hükümeti Taiz'de Husileri durdurdu, büyük kayıplar verdirdi

Saha kaynakları, hükümet güçlerinin Husilerle yaşanan şiddetli çatışmaların ardından Taiz'in güney ve batı cephelerindeki mevzileri ve tepeleri geri aldığını, bu mevzilerin Bab el-Mandeb yakınlarındaki Kahboub çevresindeki bölgeler de dahil olduğunu bildirdi.

Habervitrini12717 Görüntüleme
ABD'den art arda Türkiye açıklaması! "F-16'lar için en iyi bileşimi sunuyoruz"
Dünya

ABD'den art arda Türkiye açıklaması! "F-16'lar için en iyi bileşimi sunuyoruz"

ABD Kongre Üyesi Joe Wilson, Türkiye'nin F-35 programına geri dönmesini ve CAATSA yaptırımlarının kaldırılmasını desteklediğini açıkladı. İsrail'e de Suriye'ye yönelik hava saldırılarını durdurma çağrısı yapan Wilson, Ankara-Washington ilişkileri için "karşılıklı fayda" mesajı verdi. Türkiye Gazetesi'nin sorularını cevaplayan Lockheed Martin ise F-16 Block 70 programına ilişkin dikkat çeken bir Türkiye açıklamasında bulundu.

Habervitrini10401 Görüntüleme
BM'de Trump'a cevap! Pezeşkiyan fotoğrafları gösterdi
Dünya

BM'de Trump'a cevap! Pezeşkiyan fotoğrafları gösterdi

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Birleşmiş Milletler (BM) 81. Genel Kurulu'nda dünya liderlerine seslendi. ABD Başkanı Donald Trump'ın bir gün önce İran'ı "terörün bir numaralı sponsoru" olarak nitelendirmesine cevap veren Pezeşkiyan, ülkesinin terörün faili değil kurbanı olduğunu savundu

Habervitrini12991 Görüntüleme
ABD'den flaş Türkiye mesajı: "Gerçek dostu zor zamanlarda anlarsınız"
Dünya

ABD'den flaş Türkiye mesajı: "Gerçek dostu zor zamanlarda anlarsınız"

ABD'nin Suriye ve Irak Özel Temsilcisi Tom Barrack, New York'ta temaslarda bulunuyor. İhlas Haber Ajansı'nın sorularını cevaplayan Barrack, dün İran tarafıyla gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Habervitrini12923 Görüntüleme