Dünya
  • 25.4.2021 23:26

Rusya'nın gizli silahı 'uzay topu' yıllar sonra göründü!

Rusya'nın yıllardır sır gibi sakladığı 'uzay topu' ilk defa göründü. Soğuk Savaş yıllarında geliştirilen gizli silaha ait ilk görüntüler Rus devlet televizyonu Zvezda'da yayınlandı.

Rusya, Soğuk Savaş yıllarında uzaydaki Sovyetler Birliği askeri uzay istasyonlarını korumak için tasarlanan uzay topu Shchit-2’nin görüntülerini ilk kez yayınladı.

Soğuk Savaş yıllarında adeta bir cepheye dönen uzay yarışı SSCB ve ABD'nin kıyasıya rekabetine sahne olmuştu. Bu mücadele genel olarak ilklere imza atmak odaklı olsa da Sovyetler uzaya silah göndermeyi de planlamış.

İLK GÖRÜNTÜLER YAYINLANDI

İLK GÖRÜNTÜLER YAYINLANDI

İlk olarak Rusya'nın askeri uzay istasyonlarını korumak için tasarlanan 'uzay topu' bugüne kadar gizli tutulmuştu. Yıllarca görüntüleri gizlenen silah ilk defa göründü. Silaha ait ilk görüntüler Rus devlet televizyonu Zvezda'da yayınlandı.

Söz konusu yayında aktarılan bilgilere göre, silahın SSCB'nin Shchit-2, uzay istasyonunu ABD veya NATO'dan gelecek tehditlerden korumak için tasarlandı. Silahın 100 milden fazla menzile sahip olduğu da gelen bilgiler arasında.

İngiliz Daily Mail gazetesinin Rus devlet kanalı Zvezda'da paylaşılan bilgilerden derlediği haberine göre, sistemin temeli katı yakıtlı bir roket motoruna dayanıyor. Silahın etrafındaki çember ise sihahın uzay boşluğunda stabilize edilmesi amacıyla yerleştirildi.

SONUÇLAR GİZLİ BİLGİ OLARAK ARŞİVLERDE

SONUÇLAR "GİZLİ BİLGİ" OLARAK ARŞİVLERDE

Rus medyasında yer alan haberde Shchit-2’nin uzay için geliştirilen ilk silah olduğu ifade edildi.SSCB'nin Soğuk Savaş yıllarında bu silahı test ettiği biliniyor.

Ancak testin sonuçları hala 'gizli bilgi' olarak arşivlerde tutuluyor. Silahın yörüngeye çıkarılıp çıkarılmadığı da bir resmi açıklama olmadığı için bilinmiyor.

Rus pilot ve kozmonot Yuri Gagarin'in Dünya'ya dönmeden önce atmosferi terk ederek gezegenin yörüngesine giren ilk insan olmasının üzerinden 60 yıl geçti.

GÖZDAĞI GİBİ ADIM

GÖZDAĞI GİBİ ADIM

Rusya, gözdağı niteliğinde mesajlar vermekten ve tehditlerden kaçınmıyor. Geçtiğimiz günlerde 'gerekirse müdahale ederiz' uyarısında bulunan Rusya'dan yeni bir adım geldi.

Gözdağı niteliğinde mesajlar vermekten ve tehditlerden kaçınmayan Rusya, bir süredir robot tanklar üzerinde çalışıyordu. Rusya, Ukrayna ile savaşın eşiğine gelmişken geçen hafta kritik bir adım daha attı ve silahlardan yeni görüntüler yayınladı.

Tankların kapasitelerini gözler önüne seren görüntüler devlet kanalı Zvezda tarafından paylaşıldı. Rusya'nın bu adımı, Ukrayna'ya gözdağı olarak yorumlandı.

ANTİ TANK FÜZESİ, LAV SİLAHI...

ANTİ TANK FÜZESİ, LAV SİLAHI...

Robot tankların kısa sürede envantere girmesi beklenirken, Savunma Bakanı Şoygu, insansız ateş gücünü Moskova yakınlarındaki Nakhabino'daki 766. Üretim ve Teknoloji İşletmesi'nde denetledi.

Savunma bakanlığından yapılan açıklamada, "Vuruş robotlu ilk birim, beş Uran-9 robotik sistemi veya 20 savaş aracını çalıştırmak için Rus Silahlı Kuvvetleri'nde kurulacak' denildi.

Zırhlı kamyonun içinde yer alan operasyon merkezinden kontrol edilen tankın 400 mm otomatik silah, Ataka anti tank füzesi ve bir lav silahına ev sahipliği yaptığı duyuruldu.

KUZEY KUTBUNDA TEST EDİYOR

KUZEY KUTBU'NDA TEST EDİYOR

Geçtiğimiz haftalarda Rusya'nın ‘Poseidon’ isimli nükleer torpidoyu Kuzey Kutbu’nda test etmeye başladığı ortaya çıkmıştı. Resmi adı 2M39 olan “Poseidon” dünyanın en büyük torpidosu olarak nitelendiriliyor ve ABD sahillerinde tsunami yaratabilecek kapasitede olduğu belirtiliyor.

NATO standartlarına göre ‘Kanyon’ adı verilen bu torpido 10 kiloton gücünde nükleer başlık taşıyabiliyor. Geçtiğimiz yıllarda 'ölümcül' bir silah geliştirdiklerini duyuran Putin'in bu açıklamaları başta ABD olmak üzere 'batı dünyası'nda blöf olarak yorumlanmıştı.

Bölgedeki buzulların erimesi sonrası Putin'in blöf yapmadığı, Rusya'nın kutup bölgesinde bu silahı test ettiği ortaya çıktı. Ülke basınında yer alan haberlere göre, Putin, 2M39'un 2022 yazına kadar Kuzey Kutbu'na konuşlandırılmasını istiyor.

Güncellenme Tarihi : 25.4.2021 23:38

İLGİLİ HABERLER