Gündem
  • 20.10.2020 15:28

S-300'leri teste hazırlanan Yunanistan'a NATO'dan itiraz gelmedi

Yunan kaynaklarının bildirdiğine göre, Yunanistan’ın sahip olduğu S-300 PMU-1 uzun menzilli hava savunma sisteminin, PMU-2 sürümüne yükseltilmesi için Yunanistan ve Rusya arasında süren görüşmeler devam ediyor. Yeni versiyon ile Yunan S-300 HSS’nin, Türkiye’nin envanterinde bulunan S-400 HSS performansına yaklaşacağı düşünülüyor.

Yunanistan’ın S-300 Geçmişi

Yunanistan, S-300 sistemlerini, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) bu sistemi almaya karar vermesi nedeniyle ortaya çıkan krizden sonra aldı. Rum yönetimi 1998’de Rusya’dan S-300 hava savunma sistemi satın almaya karar verdi. Rum kesimine yerleştirilmek için alınan S-300 PMU-1, Türkiye’nin şiddetli itirazı ve baskısından dolayı adaya yerleştirilemedi ve Yunanistan’a devredildi.

S-300’ler bugün bazıları NATO üyeleri de dahil olmak üzere, çok sayıda ülkede bulunuyor. Bunlar arasında NATO üyesi olan Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya dikkati çekiyor. Uluslararası basında 2014 başında çıkan haberlere göre, Yunanistan Hava Kuvvetleri, 2013’te Girit Adası’ndaki NATO’ya ait tesislerde “Beyaz Kartal” isimli askeri tatbikat sırasında S-300’leri test etti. NATO üyelerinden bu teste eleştiri gelmemişti.

Yunanistan Silahlı Kuvvetleri, Girit Meydanı’nda konuşlu S-300 hava ve füze savunma sistemini test etmeye hazırlanıyor. Türkiye'nin S-400 satın almasına tepki gösteren NATO ülkelerinin Yunanistan'ın S-300 testine karşı sessiz kalması NATO ülkelerinin ikiyüzlülüğünü gözler önüne serdi. İşte son dakika haberin detayları...

Türkiye'nin S-400 almasına tepki gösteren NATO ülkeleri mesele Yunanistan olunca sessiz. Edinilen son dakika haberine göre; Yunanistan, S-300 hava ve füze savunma sistemini test etmeye hazırlanıyor. Girit'te NATO atış alanında yapılması planlanan test atışına yönelik NATO üyesi ülkelerin sessiz kalması ise dikkati çekiyor.

S-300'LERİ TEST ETMEYE HAZIRLANIYOR

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Yunanistan Silahlı Kuvvetleri, Girit Meydanı'nda konuşlu S-300 hava ve füze savunma sistemini test etmeye hazırlanıyor.

Girit Adası'ndaki NATO'ya bağlı atış alanında test atışlarını icra etmeye hazırlanan Yunanistan'ın, sistemi modernize ederek S-400 sisteminin yeteneklerine yakın hale getirme planları üzerinde çalıştığı belirtiliyor.

GKRY'DEN YUNANİSTAN'A DEVREDİLMİŞTİ

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Rusya'dan tedarik ettiği sistem, Türkiye'nin tepkisi üzerine 1997'de GKRY tarafından Yunanistan'a bazı askeri teçhizat karşılığında devredilmişti.

7 SENE SONRA

Uzun süre gayri faal olan sistem bakım onarımının tamamlanmasının ardından 2013'te faal hale getirildi. Daha önce 13 Aralık 2013'te test atışı yapılan sistemin, geçen 7 senenin ardından ikinci test atışının yapılması planlanıyor.

İKİ YÜZLÜ YAKLAŞIM

Güvenlik uzmanları, Yunanistan'ın planladığı test atışına NATO üyesi ülkelerin ses çıkarmamasına tepki gösterdi.

Bunu "ikiyüzlü bir yaklaşım" olarak nitelendiren uzmanlar, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu ciddi hava ve füze tehdidine dikkati çekti.

Türkiye'nin geçerli ve hayati güvenlik endişelerini gidermek maksadıyla teknoloji transferi, teslimat takvimi, fiyat ve ortak üretim gibi geçerli tedarik ilkeleri doğrultusunda bir zorunluluk olarak S-400 uzun menzilli bölge hava savunma sistemini tedarik ettiğini belirten uzmanlar, bu konuda Türkiye'ye yönelik yaptırım tehditlerinin izah edilebilir yanı olmadığını vurguladı.

Uzmanlar, bu konuda Türkiye aleyhinde konuşanların Yunanistan'ın faaliyetlerine karşı sessiz kalmasını da dikkat çekici olarak nitelendirdi.

 

Güncellenme Tarihi : 20.10.2020 15:38

İLGİLİ HABERLER