Medya
  • 7.9.2007 13:03

SABAH VE ATV İHALESİNE DOĞAN VE ÇUKUROVA GRUPLARI GİREMİYOR

ANKARA (CİHAN)-Rekabet Kurulu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesinde bulunan ATV ve Sabah Gazetesi'nin satışına ilişkin öngörüşünü bildirdi.

Kurul, Doğan Grubu'nun ATV ve Sabah'ın, Çukurova Grubu'nun ise sadece ATV ihalesine girmesinin rekabet açısından sakıncalı olacağına karar verdi. TMSF, 1,1 milyar dolarla ATV ve Sabah'ı bir bütün olarak 7 Kasım 2007'de ihaleye çıkaracağını açıklamıştı.

Rekabet Kurumu Başkanvekili Tuncay Songör, basın toplantısı düzenleyerek, TMSF elinde bulunan ATV ve Sabah Gazetesi'ne ait hak ve varlıkları satışına ilişkin Kurul'un dün aldığı kararı açıkladı.

Kurul'un aldığı karara göre, Doğan Grubunun 'televizyon yayıncılığı, televizyon piyasalarına ilişkin reklam yeri satışı ve prodüksiyon hizmetleri, gazete ve dergi yayıncılığı, basımı ve dağıtımı piyasalarındaki' Merkez Grubu varlıklarının satışına ilişkin ihalelere girmesinin, Çukurova Grubunun ise ATV logolu kanal ve buna ilişkin reklam yeri satışı ve prodüksiyon hizmetleri piyasalarındaki Merkez Grubu varlıklarının satışına ilişkin yapılacak ihaleye katılmasının sakıncalı olduğu sonucuna ulaştı. Kurul, Doğan ve Çukurova Grupları ile ilgili görüşün bu gruplarla doğrudan veya dolaylı olarak kontrol ettiği veya ortak olduğu şirkette ile bunların içinde bulunacağı konsorsiyumlar için de geçerli olacağını vurguladı. Kurul ayrıca, söz konusu şartları ilgili ihale şartnamelerine dercedilmesini de istedi.

Başkanvekili Songör, Kurul kararını açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Rekabet Kurumu'nun bu tür ihalelerde biri öngörüş diğeri nihai karar olmak üzere iki görüş bildirdiğini hatırlatan Songör, Kurul'un bu ihalede de nihai kararı vereceğini, bu çerçevede öngörüş çerçevesinde alınan kararların ne kadar uygulandığına da bakılacağını söyledi.

Songör, bir soru üzerine Çukurova Grubunun ATV'nin ihalesine giremeyeceğini ancak Sabah Gazetesi'nin ihalesine katılmasında bir engel olmadığını belirterek, ihale şartnamesinin de bu yönde değerlendirmesi gerektiğine işaret etti.

Bir başka soru üzerine ise Songör, Doğan Grubunun, ATV ve Sabah Gazetelerinin ihalesine katılıp, kazanması durumunda sektörde tekel olma özelliği taşıyacağını tespit ettiklerini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:29

İLGİLİ HABERLER