Dünya
  • 20.10.2005 00:52

SADDAM HÜSEYİN DAVASI ARAP MEDYASINDA NASIL YANKI BULDU?

Saddam Hüseyin davasının başlaması, Arap medyasında da geniş yankı buluyor.

Bir gazete, bunu '21'inci yüzyılın davası' olarak nitelendirdi; bir diğeri davayı Irak'ın değil ABD'nin girişimi olarak değerlendirirken; bir gazete de davanın Irak'ta kimsenin umurunda olmadığını yazdı.

Saddam Hüseyin'in yüzü iki en etkili Arap gazetesinin ön sayfalarında yer aldı.

El Hayat, Irak'ın devrik liderinin esaret altındaki bir resmi ve yargılandığı mahkeme salonunun fotoğrafına yer verirken; El Şark El Avsat'ın ilk sayfasında ise Saddam Hüseyin'in iktidarı sırasında çizilen binlerce freskndinden biri bulunuyordu.

Gazete manşetinde, "Saddam'ın bilinmeze yolculuğu başladı" ifadesini kullanırken; El Hayat ise "21'inci yüzyılın davası - Saddam ve dönemi sanık sandalyesinde" manşetini attı.

Gazetenin iç sayfalarında ise, Saddam Hüseyin'in elektrik sandalyesinde görüldüğü ve üzerinde 'Başkan Bush'tan bir hediye' ifadesinin kullanıldığı bir karikatüre yer verildi.

Her iki gazete de, davaya bir ya da iki sayfasını ayırırken, konuyla ilgili herhangi bir yorum yazısına yer verilmedi.

Köşe yazılarında, Saddam Hüseyin davasından ziyade, Irak'taki siyasi durumla ilgili görüşler işlendi.

Suudi El Vatan gazetesinde yer alan bir yorumda da, davaya karşı ilgisizlik ele alındı.

"Saddam davası: Kimin umurunda?" başlıklı yazıda, Iraklıların davayla ilgilenemeyecek kadar günlük sorunlara gömülmüş olduğu ifade edildi.

El Kuds El Arabi gazetesinde ise, ABD karşıtı görüşler yer buldu.

Gazetenin başyazısında, davanın Amerika'nın adalet anlayışı için bir sınav olduğu ve Iraklıların davaya ancak kameralar aracılığıyla katılabildikleri savunuldu.

Yazıya göre, davadan çıkarılacak tek ders ise, ABD'nin çıkarına ters düşmedikleri sürece diktatörlerin dilediklerini yapabilecekleri ve bunun ABD'nin umurunda olmayacağı.

/BBC

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:51

İLGİLİ HABERLER