ABD tarafından adalet önüne çıkarılacağı belirtilen devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in akıbeti, Birleşmiş Milletler (BM) içinde bir belirsizlik ve merak konusu.
BM kaynakları, Saddam'ın yargılanmasının intikam değil, adalet amaçlı olması gerektiğini belirterek, bunun bağımsız, yansız ve adil bir şekilde yapılmasının gerekliliğine dikkat çekiyorlar.
Irak Geçici Yönetim Konseyi'nin, Çarşamba günü Saddam ve yardımcılarının yargılanması çalışmalarını yürütecek yüksek komisyonu belirlemesi bekleniyor.
Saddam Hüseyin'in büyük olasılıkla Irak'ta eski rejim yetkilileri ve insanlık suçu işleyenlerin yargılanması için kurulacak özel mahkemeye çıkarılmasının ve idam cezası almasının beklendiği ifade eden kaynaklar, eski liderin BM tarafından yargılanması fikrine ABD ve Irak'taki Geçici Yönetim Konseyi'nin sıcak bakmadığını kaydediyorlar.
Uluslararası Helsinki İnsan Hakları Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Aaron Rhodes ise, şu anda Irak'taki hiçbir mahkemenin adil bir yargılama için gerekli standartlara sahip olmadığını söylüyor. Rhodes, ''BM'nin bu işi üstlenmesinin önemli olduğunu'' düşünüyorum'' diye konuşuyor.
Uluslararası hukuk uzmanı Hollandalı avukat Michail Wladimiroff da, ABD'nin Sierra Leone'deki savaş suçlarını yargılamak üzere kurulan BM mahkemesi gibi bir yargılamayı göz önüne alması gerektiğini belirtiyor ve kurulacak böylesi özel bir mahkemenin yerel ve uluslararası hukuk adamlarından oluşmasının önemine dikkat çekiyor.
Irak'taki rejimin yıkılmasından sonra ABD tarafından bu ülkede askıya alınan idam cezasının, Haziran'da kurulacak yeni Irak hükümeti tarafından yeniden hayata geçirilebileceği kaydediliyor.
Yetkililerin açıklamalarına göre, ABD'nin Irak'ta en çok aranalar listesindeki 55 kişinin başında gelen Saddam Hüseyin, rejiminin yıkılmasından bu yana ülke genelinde ortaya çıkarıldığı belirtilen 260 toplu mezardaki 300 bin kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.
UAÖ: SAVAŞ ESİRİ OLSUN
Uluslararası Af Örgütü, Irak'ta dün yakalanan devrik lider Saddam Hüseyin'in Irak silahlı kuvvetleri komutanı olarak ''savaş esiri'' olarak değerlendirilmesini istedi.
Af Örgütü'nün sözcüsü Nicole Shoueiry, Saddam Hüseyin'e diğer tüm sanıklar gibi işkence ya da kötü muamele uygulanmaması ve devrik liderin adil yargılanma hakkı dahil uluslararası hukuk kurallarının güvencesi altında olması gerektiğini söyledi.
Saddam'ın Irak'ın Devlet Başkanı olarak silahlı kuvvetlerin de komutanı olduğunu hatırlatan Shoueiry, onun bu nedenle savaş esiri statüsünde olması ve Uluslararası Kızılhaç'ın kendisine ulaşmasına izin verilmesi gerektiğini kaydetti.
Irak'taki Amerikan güçlerinin komutanı General Ricardo Sanchez, Tikrit'te yakalanan Saddam Hüseyin'in hangi mahkemede yargılanacağı konusunun daha sonra görüşüleceğini söylemişti.
Irak Geçici Hükümet Konseyi (GHK) tarafından, 4 gün önce, eski Irak rejimi yetkililerinin yargılanması için savaş suçları mahkemesi kurulmuştu. Saddam'ın, Af Örgütü'nün de eleştirdiği bu mahkemede yargılanabileceği belirtilmişti.
HRW: YARGILAMA POLİTİK ŞOVA DÖNÜŞMESİN
Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Komitesi (Human Rights Watch-HRW), devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in yargılanmasının, Irak Geçici Hükümet Konseyi (GHK) tarafından politik şova çevrilmemesini istedi.
HRW Başkanı Kenneth Roth, açıklamasında, ''Saddam Hüseyin'in yakalanması olumlu bir gelişme ve Saddam'ın yargılanmasının Irak halkı tarafından yapılması önemli'' dedi.
Kenneth Roth, ''bununla birlikte yargılamanın bir intikama çevrilmemesi, bu nedenle de uluslararası hukukçuların yargılamaya müdahil olması gerektiğini'' belirtti.
Roth, ''Saddam'ı yargılayacak mahkemenin uluslararası hukuk normlarını uygulaması gerekir, aksi takdirde geleceğin Irak'ı ile Baas Partisi dönemi arasında fark kalmaz'' uyarısında bulundu.
Açıklamada, yargılama sırasında Iraklı hukukçulara, eski Yugoslavya, Ruanda ve Sierra Leone'de işlenen suçlarla ilgili yargılamalara katılmış uluslararası hukukçuların yardımcı olmasında yarar bulunduğunun altı çizildi.
HRW, geçmişte, Saddam tarafından işlenen suçlarla ilgili çeşitli dosyalar hazırlamış ve kamuoyuna açıklamıştı. Bunlar arasında, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçlar da bulunuyor.
GHK, geçen hafta, Irak'ta geçmişte işlenen suçlardan sanık kişileri yargılamak amacıyla yeni bir mahkeme kurmuştu. Bu mahkeme, soykırım, savaş ve insanlık suçları sanıklarını yargılayacak. Saddam'ın da bu mahkemede yargılanabileceği bildiriliyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:15