BAĞDAT - Birleşmiş Milletler (BM) Silah Denetim Komisyonu Başkanı Hans Blix, Irak'taki çalışmalarla ilgili olarak bugün BM Güvenlik Konseyi'ne bir rapor sunarken, Irak'ta geçen yıl Kasım ayında başlayan denetimlerde en önemli gelişmeler son dönemde yaşandı.
Bunlardan en önemlisi ise Bağdat'ın El Samud füzelerinin imhasını kabul etmesi oldu. Ancak imha sürecini ağırdan alan Bağdat'ın oyalama taktiği uyguladığı ve Saddam Hüseyin'in pokeri yüksek oynadığı değerlendirmeleri yapılıyor.
Irak'ta geçen yıl Kasım ayı sonlarında başlayan silah denetim çalışmalarında en önemli gelişmeler son dönemde yaşandı. Irak'ın geçen hafta El Samud II füzelerini imha etmeye başlaması ise bu yönde atılan en somut adım olarak değerlendiriliyor. Bağdat, bu talebin haksız olduğunu, füzelerin BM'nin izin verdiği menzili az bir farkla aştığını ve ne İsrail'i, ne de Amerika'yı tehdit ettiğini belirtti, ancak bu protestoya rağmen füzelerin imhasını kabul etti.
IRAK, ELİNDE BİRKAÇ FÜZE KALMASINI İSTİYOR
Silah denetçileri ise füze imha sürecinin yeterince hızlı olmadığını düşünüyor. Irak'ın füzeleri buldozerlerle tahrip etmek yerine patlatarak imha edebileceği, bu şekilde imha sürecinin daha hızlı işleyeceği kaydediliyor. Ancak Irak'ın bunu bilinçli yaptığı da biliniyor. Irak tarafı Amerikan-İngiliz ortak saldırısı durumunda gafil avlanmamak ve kendini korumak için elinde en azından birkaç füze kalmasını istiyor. Askeri uzmanlara göre, Irak'ın El Samud II füzeleri, çıkacak bir savaşta belirleyici rol oynayacak etkiye sahip değil, ancak Batılı müttefiklere küçük de olsa kayıp verdirebilecek güçte.
Saddam Hüseyin, silahsızlanmayla ilgili açıkta kalan soruları yanıtlamayı tam olarak reddetmese de hala bir ölçüde oyalama taktiği uygular görünüyor. Siyasi gözlemciler ise Ortadoğu'ya özgü ''Önce pokeri ne kadar yüksek oynayabileceğimizi bir görelim'' mantığının Irak'ı yanlış yöne götüreceğini düşünüyor.
Silah denetçileri tüm eleştirilerine rağmen, Irak ile işbirliğinde ilerleme kaydedildiğini de belirtiyor. BM Silah Denetim Komisyonu Başkanı Hans Blix'in yardımcısı Perricos, buna örnek olarak Irak'ın 157 adet R.400 bombardıman uçağının 1991 yılında tek taraflı olarak imha edildiğini kanıtlamaya yönelik çabalarını gösteriyor. Denetçiler, Irak tarafının ayrıca imha edilen şarbon ve VX sinir gazı miktarını kanıtlayacak yeni metotlar sunmasını da memnuniyetle karşıladıklarını belirtiyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:30