Sağlık
  • 30.1.2007 02:55

SAĞLIK İÇİN DİKKAT: İŞTE ALZHEİMER'IN BELİRTİLERİ!..

Alzheimer hastalığında oluşan bellek sapmaları bellek sorununun en çok korkulanıdır. Alzheimer’lı hastalar, iletişimde, öğrenmekte, düşünmekte ciddi sorunlar yaşar.

Bir süre sonra bu problemler baş edilemez bir hál alır. Hastanın işini, sosyal aktivitelerini, aile yaşantısını etkileyecek duruma gelir. Aşağıdaki uyarıcı işaretleri öğrenirseniz, Alzheimer hastalarını ve onların sorunlarını daha kolay anlayabilirsiniz:

1. İlerleyici hafıza kaybı: İlerleyici ve ağır bellek kaybı, en önemli ve en sık görülen işaretlerden biridir. Yaşlandıkça randevuları, isimleri veya telefon numaralarını biraz unutmanız doğaldır. İlerleyici bellek sorunu yaşayan kişiler ise çok sık unuturlar ve bir daha hatırlayamazlar.

2. Günlük işleri yapmakta güçlük çekerler: Alzheimer hastaları, gün içinde hatırlamak zorunda kalmadığımız ve yaşamımızın bir parçası olan olağan bazı aktiviteleri yapmada güçlük çekerler. Örneğin çok iyi bildikleri bir yemeğin nasıl hazırlanacağını, hep uğraştıkları ev işlerini ya da uzun süredir yaptıkları herhangi bir hobiyi unutabilirler.

3. Doğru sözcük bulmada zorlanırlar: Alzheimer hastası, çok basit sözcükleri unutup, bu kelimelerin yerine anlamsız sözcükler koyar. Örneğin, "diş fırçası" kelimesini hatırlamakta güçlük çekiyorsa, bu sözcük yerine "ağzım için kullandığım bir eşya" cümlesini kurabilir.

4. Zaman ve yer karmaşası: Haftanın hangi gününde olduğunuzu veya o anda nereye gittiğinizi unutmak bazen doğaldır. Ancak Alzheimer hastaları yaşadığı sokağı, nerede olduklarını, buraya nasıl geldiklerini unutup eve nasıl döneceklerini bilmezler.

5. Yargılama yeteneğinde bozulma: Hiç kimse her zaman mükemmel bir yargılama ve durumuna göre davranma yetisine sahip olamaz. Fakat Alzheimer hastaları, hava durumunun farkında olmadan ılık bir günde kalın bluzlar ya da giysiler giyebilir, çok soğuk bir havada ise kısa kollu bir gömlekle dolaşabilirler. Para konusunda da kafi düzeyde bir karar yeteneğine sahip değildir.

6. Çabuk düşünmede problemler başlar: İşler çok karmaşık olduğu zaman bir not defteri kullanmak pek çok şeyi basitleştirebilir. Alzheimer hastaları, bu deftere baktıklarında bilgilerin, notların ne anlama geldiğini ve bunlarla ne yapacaklarını bilmezler. Ani ve beklenmedik karar anlarında bu nedenle çok önemli sorunlar yaşarlar.

7. Eşyaları kaybetmek: Herkes cüzdanını ya da anahtarını kaybedebilir. Alzheimer hastası olan bir kişi bu eşyaları değişik yerlere koyar ve daha sonra nereye koyduğunu unutur. Örneğin, buzdolabına ütüyü koyabilir ya da şeker kasesinin içinde kol saatini unutabilir. Daha ileri dönemde ise bu eşyaların ne işe yaradığını da hatırlayamazlar.

8. Ruh hali ve davranış değişiklikleri: Hepimiz zaman zaman ruh dalgalanmaları yaşarız. Alzheimer hastalarında ise ruhsal dalgalanmalar sık sık yaşanır. Hiçbir neden yokken, sakin bir karakterden birdenbire değişip sinirlenir ya da öfkelenebilirler.

9. İnisiyatif kaybı ele verir: Yaşlandıkça ev işlerinden, iş aktivitelerinden ya da sosyal aktiviteler ve zorunluluklardan yorgun düşmek normaldir. Oysa bir Alzheimer hastası çok pasif olabilir. Televizyon karşısında saatlerce oturabilir, gereğinden çok uyuyabilir ya da yapılması gereken ve normal olan günlük aktiviteleri yapmak istemeyebilir. Bu tür olaylara karşı ani tepkiler gösterir

Eğer sizde, ailenizde ya da çevrenizde yukarıdaki belirtilerin çoğunu taşıyanlar varsa bir hekimden yardım istenmesi gereklidir. Alzheimer hastalığında veya bellek kaybına yol açan diğer rahatsızlıklarda erken teşhis önemli bir adımdır.

HÜRRİYET

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:30

İLGİLİ HABERLER