Yaşam
  • 28.7.2007 01:46

SAĞLIK KAYITLARI ARTIK İNTERNET ORTAMINDA OLACAK!..

ANKARA - Selma Kasap - ODTÜ'lÜ araştırmacılar, geçirilen hastalıklardan kullanılan ilaçlara kadar bütün sağlık bilgilerine anında ulaşılarak teşhisi kolaylaştıracak bir yazılım geliştirdi.

Uluslararası patent başvurusunun yapıldığı yazılım, testlerin tekrarlanmasının önüne geçilerek masrafların azaltılmasına ve hastaların kendi sağlık kayıtlarını internet üzerinden takip etmesine de olanak sağlıyor.

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asuman Doğaç, ODTÜ Mühendislik Fakültesi'nde çalışmalarını yürüten Yazılım Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin TÜBİTAK tarafından 1991 yılında akademik hayatta kazanılan birikimleri endüstriye ve ekonomiye katkı haline dönüştürmek amacıyla kurulduğunu söyledi.

Merkezin Avrupa Komisyonu'ndan aldığı toplam 15 proje ile 3 milyon Avro araştırma ve geliştirme kaynağı elde ettiğini, anlatan Doğaç, çalışma grubunun uluslararası patent alımı için başvurduklarını bildirdi.

Doğaç, şunları söyledi: ''Tedavinin sürekliliği ilkesine bağlı olarak, bir hastanın sağlık öz geçmişinde yer alan, kullandığı ilaçlar, alerjiler gibi geçirdiği tüm hastalıklar, sağlık kurumlarına (aile hekimleri, sağlık ocakları, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri gibi) ulaştırılabilecek, dolayısıyla sağlık çalışanları teşhis için gerekli olan bilgiye anında ulaşabilecek, testlerin tekrarlanmasının önüne geçilerek masraf azaltılacak ve vatandaşlar kendi sağlık kayıtlarını internet üzerinden takip ederek kendi sağlık yönetimlerinde söz sahibi olabilecekler.''

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:09

İLGİLİ HABERLER