Gündem
  • 7.5.2025 23:10

Şahbaz Şerif : "Düşmanın diz çökmesi sadece birkaç saat sürdü"

Pakistan, bir saatlik hava muharebesinde Hint jetlerini düşürdü, başbakan iddia ediyor

CNN'den Sophia Saifi ve Hira Humayun'dan

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'in Çarşamba günü İslamabad'da ulusa sesleniş konuşmasını izleyenler, bir restoranda televizyon izliyor.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'in Çarşamba günü İslamabad'da ulusa sesleniş konuşmasını izleyenler, bir restoranda televizyon izliyor.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Pakistan Hava Kuvvetleri'nin Hindistan jetlerini "paramparça ettiğini" iddia ederek, Pakistan'ın Hindistan'ın saldırılarında ölenlerin intikamını alacağı uyarısında bulundu.

Çarşamba gecesi yerel saatle devlet televizyonunda ulusa sesleniş konuşmasında, "Bir saat süren hava muharebesinde pilotlarımız düşman jetlerini paramparça etti" dedi.

"Düşmanın diz çökmesi sadece birkaç saat sürdü" diye ekledi.

Pakistan Çarşamba günü daha önce, üç elit Fransız yapımı Rafale de dahil olmak üzere, Hindistan saldırılarına misilleme olarak beş Hindistan Hava Kuvvetleri jetini düşürdüğünü iddia etti. Hindistan yetkilileri henüz iddiaya yanıt vermedi.

Pakistan'ın Hindistan'ın saldırısında öldürüldüğünü söyleyen 31 kişiye atıfta bulunarak, “Bu şehitlerin kanı intikam alacak.”

Başbakan, Pakistan'ın bölgede terörden en fazla etkilenen ülkeler arasında yer aldığını, yıllardır terörle mücadelede on binlerce can kaybı yaşandığını ve maddi kayıplar yaşandığını söyledi.

22 Nisan'da Hindistan yönetimindeki Keşmir'de gerçekleşen ve çoğunluğu Hintli turistler olmak üzere 26 kişinin silahlı kişilerce öldürüldüğü terör saldırısından bu yana Pakistan, terörizmi kınadığını vurgulayarak, katliamın arkasında Pakistan'ın olduğu yönündeki Hindistan iddialarını geri çevirdi.

Fransız yetkili, Pakistan'ın Rafale jetini düşürdüğünü söylerken, yetkililer olası diğer kayıpları da inceliyor

CNN'den Saskya Vandoorne'un Paris'teki konuşmasından

Üst düzey bir Fransız istihbarat yetkilisi bugün CNN'e yaptığı açıklamada, Hindistan Hava Kuvvetleri'ne ait bir Rafale savaş uçağının Pakistan tarafından düşürüldüğünü söyledi. Bu, gelişmiş Fransız yapımı savaş uçaklarından birinin çatışmada kaybedilmesi anlamına geliyor.

Pakistan bugün erken saatlerde, üç Rafale de dahil olmak üzere, Hindistan saldırılarına misilleme olarak beş Hindistan Hava Kuvvetleri jetini düşürdüğünü iddia etti. Hindistan yetkilileri henüz iddiaya yanıt vermedi.

Fransız yetkili CNN'e yaptığı açıklamada, Fransız yetkililerin Pakistan tarafından gece boyunca birden fazla Rafale jetinin düşürülüp düşürülmediğini araştırdığını söyledi.

Hindistan yönetimindeki Keşmir'de düşen bir uçağın parçalarına ait fotoğraflarda Fransız bir üreticinin etiketi görülüyor ancak uzmanlar parçanın bir Rafale uçağına ait olup olmadığını söylemenin mümkün olmadığını söyledi.

Uçağın Fransız üreticisi Dassault Aviation, CNN'in yorum talebine yanıt vermedi.

Kısa bir bilgi: Rafale, hava muharebesi ve yer desteği için 30 mm'lik top, hava-hava füzeleri, lazer güdümlü bombalar ve seyir füzeleriyle donatılmış, 10 tonluk, çift motorlu çok amaçlı bir savaş uçağıdır.

Bu son tırmanıştan önce Hindistan'ın Hava Kuvvetleri'nde, Fransız üretici Dassault Aviation'dan satın alınan 36 adet Rafale jeti bulunuyordu.

Fransız ordusu olayla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Düşen uçak iddiaları: Pakistan Savunma Bakanı, ülkenin savunma bakanının açıklamasına göre, Pakistan silahlı kuvvetleri füzeler ateşledi ve "bir hava muharebesinde" beş Hint savaş uçağını düşürdü. Bakan, ordunun eylemlerini Yeni Delhi için "uygun bir ders" olarak nitelendirdi.

Kendisine delil sunulması istendiğinde Asif, sosyal medyadaki videoyu örnek gösterdi.

Asif, CNN'e "(Hindistan) üç uçağın düşürüldüğünü zaten kabul etti," dedi. "Bu uçaklar bir hava muharebesinde düşürüldü. Uçaklarımız tarafından füzeler ateşlendi ve düşürüldüler. Çok basit."

Asif'in iddialarının aksine Hindistan, uçaklarından herhangi birinin düşürüldüğüne dair bir açıklama yapmadı.


 

Güncellenme Tarihi : 7.5.2025 23:15

İLGİLİ HABERLER