ZAFER ÇAKMAK
ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Türkiye'nin yönetiminin 7 kocalı hürmüz değil 9 kocalı hürmüz olduğunu belirterek, ''Çünkü son günlerde IMF ile Dünya Bankası da eklendi'' dedi.
Sincan Organize Sanayi Bölgesi'nde sanayicilerin dertlerini dinleyen Coşkun, üretim tesislerinde incelemelerde de bulundu. Coşkun, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan'la birlikte bugün Sincan Organize Sanayi Bölgesi'ne giderek burada sanayicilerle biraraya geldi. Sincan Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Agdaş, Yönetim Kurulu üyeleri ve Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrika ve tesisleri bulunan firma sahiplerinin katıldığı toplantıda bir konuşma yapan ASO Başkanı Çağlayan, yatırımın önündeki bilinen veya bilinmeyen mayınların temizlenmesi gerektiğini belirtti. TBMM'de İş Kanunu ile ilgili görüşmelerin tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Çağlayan, tasarının yasalaşmasını istemeyen CHP'nin tavrını eleştirerek, sırf muhalefet yapmak uğruna iş barışının tehlikeye atılmasını kınadıklarını ifade etti. Çağlayan, siyaset ve popülizm uğruna zor da olsa tesis edilen çalışma barışını bozacak hareketlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı. Yatırım indiriminin, yatırımın nerede yapıldığına bakılmaksınız yüzde 40'a indirildiğine işaret eden Çağlayan, Organize Sanayi Bölgeleri'nin yatırım indirimi bakımından cazip hale getirilmesi gerektiğini belirterek bu uygulamanın hatalı bir uygulama olduğunu dile getirdi. Son günlerde dövizin alabildiğince düştüğünü, faizin düşme eğiliminde olduğunu ancak bu paraların borsaya gitmediğini ifade eden Çağlayan, döviz rakamlarının enflasyonlar bir paralellik arzetmediğini kaydetti. Merkez Bankası'nın geçmişte olduğu gibi aşırı düşen dolara müdahale konusunda çok geç uyandığını savunan Çağlayan, bunun da ihracatçıyı çok zor bir duruma düşürdüğünü söyledi.
Çağlayan'ın konuşmasının ardından sanayiciler Bakan Coşkun'a sıkıntılarını anlattı. Sanayicilerin dertlerini dinleyen Sanayi ve Ticaret Bakanı Coşkun toplantıda yaptığı konuşmada 3 Kasım'dan önce Türkiye'de bir güven bunalımı yaşandığını öne sürerek 3 Kasım'ın Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. Sanayi sektöründeki sorunların yüzde 60'ının müşterek sorunlar olduğunu belirten Coşkun, AK Parti Hükümet'i döneminde oluşturulan Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu'nun, bugüne kadar çözülemeyen bir çok sorunu çözdüğünü söyledi. Türkiye'nin 40 yıldır kapısında beklediği Avrupa Birliği (AB) ile ilgili hazırlığının sadece yüzde 5-6 oranında olduğunu anlatan Coşkun, Hükümet olarak bu hazırlıkları tamamlama uğraşı içine girdiklerini kaydetti. Coşkun, ''Artık AB masasına oturduğumuzda 'şu eksik, bu eksik' sözlerine muhatap olmak istemiyoruz. O kriterleri tutturduktan sonra bizi ister alsınlar ister almasınlar'' dedi. Kıbrıs ve Irak sorunlarının Hükümet'i çok yorduğuna işaret eden Coşkun, buna karşın ekonomik göstergelerin olumluya döndüğünü belirtti. Bütçeyi hazırlarken Türkiye'nin öz kaynaklarına dönme kararı aldıklarını hatırlatan Coşkun, bütçeyi hazırlarken ne ABD'den gelecek olan yardıma ne de Irak savaşının sonuçlarına göre davranmadıklarını ifade etti. Coşkun, ''Onlar gelirse ekstra olacak. Biz ekmek kadayıfına razı olduk, üstünae kaymak gelirse aliyül ala'' şeklinde konuştu. Vergi Barışı'ndan 8 katrilyon geldiğini ve herkesin şaşırdığını bildiren Coşkun, Kemal Derviş'in bile bunan şaşırdığını çünkü Türkiye'nin gerçeklerini bilmediğini dile getirdi. Çağdaş anlamda bir İş Yasası'nın çıkarılması yönündeki çalışmaların kısa süre içinde sonuçlanacağını vurgulayan Coşkun, işyeri güvencesi olmadan iş güvencesi olamayacağını belirterek önceki Hükümet döneminde çıkartılan İş Güvencesi Yasası'nı zamansız ve tamamen popülist bir Yasa olarak nitelendirdi. Coşkun, ''İşadamı yatırım yapmaktan korkmayacak ki işçisine de sahip çıksın. Ben 35 yıl işverenlik yaptım, iyi çalışan bir işçiyi işten çıkarmak bir yana anneannesinin hastalığı ile bile ilgilendim'' diye konuştu. Türkiye AB'ye girmeden Gümrük Birliği'ne girerken karşı çıkanlardan birisinin de kendisi olduğunu ifade eden Coşkun, siyasi karar organında yer almadan Gümrük Birliği diye sadece Türkiye için ayarlanmış bir organizasyona girerek Türkiye'nin 6 yılda 62 milyar Dolar kaybettiğini savundu. Gümrük Birliği anlaşmasına göre Türkiye'nin ancak AB'nin serbest ticaret anlaşması yaptığı ülkelerle anlaşma yapabildiğine dikkat çeken Coşkun, ''Onun için Türkiye'nin yönetimi 7 kocalı hürmüz değil 9 kocalı hürmüz. Çünkü son günlerde IMF ile Dünya Bankası da eklenmiş'' şeklinde konuştu.
Merkez Bankası'nın bağımsız bir kuruluş olduğunu hatırlatan Coşkun, hükümetin aşırı düşen dövize müdahele etmesinin sözkonusu olmadığını vurguladı. Hükümet'in, BDDK'nın bağımsız olmasından dolayı bankalara da müdahele edemediğine işaret eden Coşkun, ''Şimdi üst kurullar modası Türkiye'ye yerleşti. ABD'den alındı bu. Biz karşı değiliz ama ABD'de başkanlık sistemi var. Ben Şeker Fabrikası'ndaki muhasebe şefini görevden alamıyorum ama ABD'deki Başkan iki saniyede istediği üst kurulun başkanını değiştirebiliyor. Onun için siyasi otoritenin dışına çıkartırken bağımsız, denetimden uzak kurullar oluşturduk'' değerlendirmesinde bulundu. Coşkun, sanayicinin önündeki engelleri kaldıracaklarını belirterek bürokratik işlemlerin üçe indirilmesine ilişkin tasarının İş Yasası'nın ardından TBMM gündemine geleceğini vurguladı. Bakan Coşkun, Organize Sanayi Bölgeleri Yasası'nın değiştirileceğini de açıkladı. Organize Sanayi Bölgeleri'nin endüstri bölgeleriyle irtibatlandırılacağını belirten Bakan Coşkun, yetkilerin de, Odalar ve Borsalar Birliği'nde oluşturulacak bir kurulun denetiminde, Organize Sanayi Bölgeleri'ne verileceğini bildirdi. 2005 yılında gümrük duvarlarının yıkılacağını hatırlatan Coşkun, iki yıl sonra sanayicilerin sıkıntılarının artacağını, bunun için sanayicilerin bugünden tedbirlerini alması gerektiğini belirtti. Türk sanayicisinin, OECD ülkeleri arasında en yüksek vergiyi ve sigorta primini ödediğine dikkat çeken Coşkun, adım adım bu vergilerin kaldırılacağını açıkladı. Dolardaki düşüş nedeniyle ihracatçının sıkıntı içine girdiğini bildiğini ifade eden Coşkun, asıl önemli noktanın ekonominin istikrara kavuşması olduğunu söyledi. Coşkun, sanayicilere aynı sektörde iş yapan şirketlerin evlilik yapması tavsiyesinde de bulunarak bunun rekabet gücünü artıracağını vurguladı. Coşkun, toplantının ardından ASO Başkanı Çağlayan ve Sincan Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Agdaş'la birlikte Erkut Sanayi, Özpor Cam Yünü Sanayi ve Emek Boru firmalarının üretim tesislerini gezdi. Başına baret takarak tesislerde incelemelerde bulunan Coşkun, firma yetkililerinden bilgi aldı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:59