
ŞARBON CAN ALDI
KAHRAMANMARAŞ'ın Ekinözü İlçesi'nde şarbon hastalığına yakalanan 2 kişiden 35 yaşındaki Ayşe Ayrılmış yaşamını yitirdi.
Ekinözü'nde kesilen koyunun derisini yüzen ve etinden yiyen 56 yaşındaki Leman Tilki ile Ayşe Ayrılmış, rahatsızlanmaları üzerine gittikleri Sağlık Ocağı'nda şarbon teşhisi üzerine tedaviye alınmıştı. İlçede 15 günlük karantina uygulanırken, anons yapılarak, adaklık kurban olarak kesilen koyunun etinden yiyen kişilerin de sağlık kuruluşuna başvurmaları istendi.
İlçede tedirginliğe neden olan şarbon hastalığına yakalandığı saptanıp, durumu ağır olduğu için Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen Ayşe Ayrılmış hayatını kaybetti. Ayrılmış'ın şarbon hastalığından ölmesi, özellikle ilçede besicilik yapan vatandaşlarla, son günlerde et yiyen vatandaşlar arasında korkuya neden oldu. Ekinözü Sağlık Ocağı'na başvuranların sayısında artış yaşandı.
Nasıl bulaşıyor ?
ŞARBON, 'Bacillus anthracis' adlı mikrop tarafından meydana getirilen bulaşıcı olan, ot ile beslenen hayvanlarda özellikle koyun ve atlarda ani ortaya çıkan ve insanlara da geçebilen bir hastalık olan şarbon, insanlara hayvanlardan veya hayvansal ürünlerden bulaşır. Mikroorganizma insanlara deriden girerse 'kara çıban' denilen bölgesel çıbanla ödem, kan dolaşımına karışması ile de kan zehirlenmesi ve iç organ lezyonları meydana gelir. Mikroplu etlerin yenmesi ağır bağırsak hastalıkları yapar. Hayvanlarda ise vücut ısısı yükselir, dalak şişer, kan, katran gibi koyu renk alır ve pıhtılaşmaz.
Bağırsak şarbonu, şarbonlu hayvan etini yiyenlerde görülür. Kırgınlık, halsizlik, başağrısı ve terleme meydana gelir. Bulantı, kusma, diyare ve karın ağrısıyla ısı yükselir. Bazen kanlı ishal görülür. Nabız hızlanır ve zayıflar, 2-3 günde öldürür.