
Satürn'deki altıgen fırtınanın sırrı çözüldü
Geçtiğimiz yılın son günlerde Satürn'de beliren altıgen fırtına büyük ilgi çekmişti. Fırtınanın düzgün görünümü herkesi şaşırtırken bunun nedeni bir türlü anlaşılamadı.2.200 kilometre genişliğindeki rüzgar, Satürn'ün kuzey kutbunda muhteşem bir altıgen görüntü ortaya çıkardı.
O günden bu yana çalışmalarını sürdüren bilimadamları altıgen fırtınanın sırrını çözdü.
20 bin kilometre çapındaki fırtınanın dev bir jet akımıyla kontrol edildiği ortaya çıktı. Ancak bu akımın nasıl ve ne tarafından kontrol edildiği hala bir sır.
bilimadamları o görüntünün bir kasırga değil jet sistemle çalışan bir akım olduğunu keşfetti.
NASIL GÖRÜNTÜLENDİ
Cassini Uzay Aracı, Satürn'ün Kuzey Kutbu'nda altıgen biçiminde büyük bir hızla dönen dev bir fırtınanın yüksek çözünürlüklü görüntülerini elde etti.
Güneş Sistemi'nde Jüpiter'in Büyük Kırmızı Lekesi'nden sonra en şiddetli fırtına olarak kayıtlara geçen altıgen fırtınan hızı saatte 300 kilometreden fazla. Fırtınanın büyüklüğü ise dünyanın yaklaşık 30 katı.
Fırtınanın başlangıç tarihi bilinmiyor. Uzmanlar fırtınanın yıllardır belki de yüzyıllardır devam ediyor olabileceğini düşünüyorlar. Dünyada ortaya çıkan kasırgalar ortalama bir hafta ömürlü oluyor, gaz devlerinde ise bu ve benzeri yüzyıllarca devam eden fırtınalar ve kasırgalar oluşabiliyor.
Fırtınanın kaynağı henüz tam olarak bilinmiyor. Cassini uzay aracının önümüzdeki süreçte elde edeceği yeni görüntüler ışığında fırtınanın kaynağı ve yapısı hakkında daha detaylı bilgiler
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 06:09