
Savcılar Cahit Paksoy'un peşini bırakmıyor
İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından ilginç bir gerekçeyle tahliye edilen ünlü CEO Cahit Paksoy için garip gelişmeler yaşanıyor.
Paksoy'un tahliye eden 5. Sulh Ceza Hakimliği tahliye kararında itiraz mahkemelerinde görülmeyen gerekçelere sığınıp Paksoy'u daha baştan adeta berat ettirdi.
Mahkeme; "Kararlarımızın gerekçeli olması, hukuku ve adalete olan güvenin tesis edilmesi yönünde, hatta Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarının bu olaylar nedeni ile, şüpheli olarak konu edilmesi, hiçbir yasal, hukuki ve maddi gerçeğe dayanmayan kararlar verilmesi halinde, adalet duygusuna olan inancı zayıflatır." dedi.
Paksoy'un avukatları yasal olarak itiraza bakmakla görevli mahkeme yerine, yetkisi olmayan mahkemeye başvurup tahliye kararı çıkartmış.
Bu tahliyeye itiraz eden ve Paksoy'un yeniden tuituklanmasını isteyen savcılık, tahliye kararı veren mahkemenin yetkisinin olmadığını savundu.
HAKİMLİK YASAYA AYKIRI KARAR VERDİ
Cahit Paksoy'un tahliyesine karşılık savcılar üç sayfalık itiraz başvurusunda şunlara dikkat çekti;
*24 Ekim’de, İstanbul Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği tüm tutuklular için ‘tutukluluğun devamına’ kararı verdi.
*Yasal zorunluluk olarak itirazın, İstanbul Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılması gerekir. Bu hakimliğin talebi reddetmesi halinde bir üst hakimlik olarak 2. Sulh Ceza Hakimliğine gidilmesi gerekir. İtirazın doğrudan doğruya 5. Sulh Ceza Hakimliğine yapılması usule aykırı.
DİLEKÇEYİ YA BEKLETSEYDİNİZ YA...
*OHAL kapsamında çıkartılan 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereği, itiraz dilekçesi ya hakimliğinizde bekletilmeliydi ya da, tutukluluğun incelenmesi ile birlikte değerlendirmek üzere Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesi gerekirdi. Hakimliğinizin yasaya aykırı karar vermesi usulsüzdür.
*CMK ve ilgili yasalar incelendiğinde Sulh Ceza Hakimleri yargılama yapamazlar. Dolayısı delilleri değerlendirme yetkisi yok; son karar verir gibi karar verme durumunda değiller.
*Hakimliğinizin, beraat kararı verir gibi karar vermesi de usul ve yasaya aykırı olduğu gibi düşündürücüdür.
GEREKÇESİ ANLAŞILAMADI
*Beraat kararı yazar gibi tahliye dayanak gösterilmesi hukuki değil
*Kapsamlı bir soruşturmanın süresini belirlemek Sulh Ceza Hakimliğinin görevi değildir.
Sulh ceza hakimliğinin verdiği ret kararı sonrası dosyaya, bir üst hakimlik sıfatı ile İstanbul Anadolu 6. Sulh Ceza Hakimliği bakacak.
Cahit Paksoy, bir süre üst düzey yönetici olarak görev yaptığı Akfa Holding’e yönelik soruşturma kapsamında geçtiğimiz Ağustos ayı sonunda tutuklandı. Fetullahçı Terör Örgütü’nün mali yapısına yönelik soruşturmada 218 kişi hakkında işlem yürütülüyor.
Güncellenme Tarihi : 23.11.2016 00:31