
SDG'nin kaç silahlı adamı var, bunun kaçı PKK'lı
Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin, Humus kırsalındaki bir havaalanından ABD’ye ait bir Apache helikopteriyle Şam’a gittiği öğrenildi. Abdi, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile 8 maddelik bir anlaşma imzalamak üzere bir araya geldi.
Bugün akşam saatlerinde, Suriye resmi medyası, DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ve Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın ikili anlaşmayı imzaladıklarına dair iki fotoğraf ve anlaşmanın metnini yayımladı.
Anlaşmanın içeriği
İki taraf arasında imzalanan anlaşma, 8 maddeden oluşuyor ve bunun içinde Suriye genelinde çatışmaların durdurulması, DSG’nin Suriye savunma yapısına dahil edilmesi ve bölgedeki tüm petrol ve gaz sahalarının Suriye yönetimi tarafından kontrol altına alınması yer alıyor.
Anlaşmanın bir diğer önemli maddesi, Kürt halkının Suriye devleti içinde resmi bir toplum olarak kabul edilmesi ve tüm vatandaşlık haklarının garanti altına alınması oldu.
Bu çerçevede, Suriye devletinin Kürtler ve diğer etnik gruplara karşı ayrımcılığı sonlandırmayı taahhüt ettiği vurgulandı.
Görüşmelerin gerçekleştiği yer ve zaman
DSG basınında yer alan bilgilere göre, ABD’ye ait bir Apache helikopteri, Humus kırsalındaki bir alandan hareket ederek Şam kırsalındaki Zimer askeri üssüne yöneldi.
Mazlum Abdi'nin başkanlığındaki heyet, burada Suriye hükümeti yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdi.
DSG’den üst düzey bir yetkili, Rojava medyasına yaptığı açıklamada, Şara ile Suriye’nin kıyı kentlerinde son dönemde yaşanan çatışmaların da ele alındığı ve mağdurlara destek olunması konusunun masaya yatırıldığını söyledi.
Anlaşma ayrıca, Suriye'nin bölünmesini reddeden ve tüm dini, etnik grupların eşit haklar içinde bir arada yaşamasını savunan bir tutum sergiliyor.
Anlaşmadan önce Ahmed Şara, Reuters'a yaptığı açıklamada, amaçlarının Kürtlerle olan ihtilafı, Washington destekli Kürt grubunun lideri (Mazlum Abdi’yi kast ederek) ile görüşmek suretiyle çözmek olduğunu söylemişti.
Minbic’te DSG’ye yönelik saldırılar hakkında ise Şara, bu konuyu Abdi ile müzakere içerisinde çözmek istediğini kaydetmişti.
SDG, yeni Suriye yönetimine entegre olmayı kabul etti
Kaynak,Suriye Devleti
Fotoğraf altı yazısı,SDG lideri Mazlum Abdi ve Suriye geçici yönetimi lideri Ahmet eş-Şera el sıkışıyor
10 Mart 2025
Güncelleme 35 dakika önce
Suriye'de doğu ve kuzeydoğu vilayetlerini büyük oranda kontrol eden Kürt liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG), ülkenin yeni yönetiminin kurumlarına entegre olmayı kabul etti.
Anlaşma Suriye geçici yönetimi lideri Ahmet eş-Şera ile SDG komutanı Mazlum Abdi tarafından imzalandı.
İki liderin imzaladığı anlaşma sekiz maddeyi içeriyor.
Anlaşmanın birinci maddesinde "Tüm Suriyelilerin siyasi süreç ve devlet kurumlarındaki temsil ile katılımının, etnik ve dini kimliklerine bakılmadan garanti altına aldığı" ifade ediliyor.
İkinci maddede ise "Kürt toplumu, Suriye devletinin ayrılmaz bir parçası" olarak tanınıyor ve "vatandaş olma hakları dahil, tüm anayasal hakları" garanti altına alınıyor.
Mazlum Abdi'nin X hesabından yaptığı açıklamada, anlaşmanın "Yeni Suriye'nin inşası için gerçek bir fırsat sunduğu" söylendi.
Abdi, Suriye halkının adalet ve istikrar beklentisini yansıtan bir geçiş sürecinin garanti edilmesi için "SDG'nin önemli bir dönemde Suriye yönetimiyle birlikte çalıştığını" belirtti.
Türkiye'den anlaşmaya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Reuters'a konuşan bir Türk yetkiliyse, Ankara'nın anlaşmayı "temkinli bir iyimserlikle" karşıladığını söyledi.
Aynı yetkili anlaşmanın nasıl hayata geçirileceğini izleyeceklerini de söyledi ve Türkiye'nin terörle mücadele kararlılığının değişmediğine işaret etti.
Bu anlaşmayla ülkede SDG kontrolü altındaki zengin petrol ve gaz sahalarının kontrolü devlete geçecek.
SDG'nin kontrolünde birçoğu kapalı sınır kapıları ve IŞİD savaşçılarının tutulduğu cezaevleri de yer alıyor.
Yapılan anlaşmayla, SDG, "Suriye'nin güvenliği ve birliğine yönelik her türlü tehditle mücadelede" hükümeti desteklemeyi kabul etti.
Anlaşma aynı zamanda yerlerinden olan Suriyelilerin, evlerine geri dönüşünün sağlanması başlığını da içeriyor.
Yedinci maddede ise Suriyeliler arasında anlaşmazlık tohumları ekmeyi amaçlayan nefret söylemi ve ayrılık çağrılarının reddedilmesi niyetini vurguluyor.
Sekinci ve son maddeyse, kurulacak komitelerin anlaşmanın 2025 sonuna kadar hayata geçirilmesi için çalışmasını içeriyor.
SDG'nin bazı kaynaklara göre 40.000 ila 60.000 silahlı elemanı olduğu ve bunların 20.000 ila 30.000'inin PKK/YPG'ye ait olduğu tahmin ediliyor.
Türkiye, SDG'nin omurgasını oluşturan Halk Savunma Birlikleri'ni (YPG) ve bağlı olduğu, Suriye'nin kuzeyinde geniş bir alanı yöneten Demokratik Birlik Partisi'ni (PYD), PKK'nın uzantısı olarak görüyor ve "terör örgütü" olarak nitelendiriyor.
Katar’dan DSG ile Şam anlaşması hakkında açıklama
Katar Dışişleri Bakanlığı, DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ile Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara arasında imzalanan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını açıkladı.
Katar Dışişleri Bakanlığı, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Suriye geçiş hükümeti arasında imzalanan entegrasyon anlaşmasına ilişkin bir açıklama yayımladı.
Anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını vurgulayan bakanlık, yapılan anlaşmanın medeni barış, güvenlik ve istikrarın sağlanmasında önemli bir adım olduğunu belirtti.
Açıklamada, Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunması için tüm tarafların bir arada çalışmasının önemine değinildi.
Katar Dışişleri Bakanlığı, Suriye topraklarının güvenliğinin sağlanabilmesi için birleşik bir temsil heyetinin oluşturulması gerektiğini belirtti.
Ayrıca, açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Suriye halkının özgürlük, kalkınma ve refah taleplerine destek vermeye devam edeceğiz. Katar, Suriye'nin egemenliğine tam destek veriyor."
Bu açıklama, 9 Mart 2025 akşamı, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ile Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara arasında yapılan ve 8 maddelik anlaşmayı içeren görüşme sonrası yapıldı.
Anlaşmaya göre, DSG, Suriye savunma güçlerinin bir parçası olarak kabul edilecek ve çatışmaların sona erdirilmesi için bir dizi adım atılacak.
Katar, tüm tarafları istikrara katkı sağlamak i
DSG Minbic’ten çekilecek mi?
Suriye hükümetine karşı El Kaide bağlantılı HTŞ öncülüğündeki silahlı grupların hızla ilerleyerek yıllar sonra ilk kez Suriye’nin ikinci büyük kenti Halep’i ele geçirdiği saldırılarda Tel Rıfat’a giren Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) bir sonraki cephesinin Minbic olması bekleniyor.
SMO pazar günü Halep'teki Kuveyris Havaalanı'nı ele geçirerek YPG’nin kontrol ettiği Tel Rıfat ile Minbic arasındaki bağlantıyı kesmiş, önceki gün de Tel Rıfat’ın kontrolünü ele geçirmişti.
ANKA’nın haberine göre SMO’nun, Tel Rıfat’ın ardından Fırat Nehri'nin batısında DSG’nin kontrol ettiği son bölgelerden olan Minbiç’e yönelmesi öngörülüyor.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), geçen hafta başlayan saldırılar kapsamında Minbic’te SMO ve DSG arasında çatışmalar yaşandığını bildirmişti.
Yerel kaynaklar, SMO’nun girdiği Tel Rıfat ve çevresindeki bölgelerden göç eden sivillerinin Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) kontrolündeki Rakka vilayetine bağlı Tabka içesine doğru yola çıktığını belirtiyor.
DSG, 2015 yılından bu yana IŞİD’le mücadele kapsamında Amerika Birleşik Devletleri tarafından destekleniyor.
Suriye hükümetine karşı El Kaide bağlantılı HTŞ öncülüğündeki silahlı grupların yıllar sonra ilk kez Suriye hükümetine alan kaybettiren saldırılar düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulunan ABD’li yetkililer, HTŞ’yi bir terör örgütü olarak tanımladıklarını teyit etti.
Öte yandan Fırat Nehri'nin batısında Rusya ve İran tarafından açıkça desteklenen Suriye hükümetinin alan kaybetmesi ABD’nin karşı tavır aldığı bir denklem olarak görülmüyor.
ABD medyasına konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, HTŞ’nin terör örgütü olduğunun altını çizerken ’’Rusya, İran ve Hizbullah tarafından desteklenen Esad hükümetinin belirli türde baskılarla karşı karşıya kalmasından dolayı üzüntü duymuyoruz. Bu karmaşık bir durum’’ ifadelerini kullanmıştı.
DSG, Minbic'i 2016 yılında IŞİD'den kurtarmıştı.
Güncellenme Tarihi : 11.3.2025 18:07