Seçim öncesi KADEM'den cami cemaatini kızdıracak proje.. Camilerde kadın erkek eşitliği sağlansın
14 Mayıs seçiminde bir oyun bile kıymetli olduğu bir dönemde sözde AK Partili kadınlardan oluşan KADEM, bir hain projeyi hayata geçirmek için harekete geçti.
AK Parti tabanına sıkılan bir kurşun olarak görülen projede, camilerde kadınlarla erkeklerin eşit olması istendi. bununla da kalmadı.
Camilerin namaz kılınan yer olmaktan çıkartılıp her türlü sosyal faliyetin yürütüldüğü bir mekan olması istendi.
Kadem'in tekilfi camilerin kilise gibi olmasını içeriyor. Camilerde evlilik törenleri, kadın günleri, sohbetler dözenlenmesi isteniyor
KADEM’den 'Camiler Hepimizin' Projesi
Kadınların camilerde eşit olanaklara kavuşması için harekete geçen Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) çok önemli bir çalışmaya imza attı. Camiler Hepimizin Projesi'ni hayata geçiren KADEM, kadınların camilerden eşit yararlanabilmesini ve camilerin kadınlardan yana iyileştirilmesini hedefliyor.
Günümüzde kadınlar kamusal alanda kendilerine yer açtı ancak camilerde aynı değeri yeterince görmüyor. Kadınların camilerde yaşadıkları zorluklar ve kadınlara camilerde ayrılan yerlerin kötü koşulları gün geçtikçe zorlaşıyor. Kadınların cami kullanımı konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak, sorunları gidermek ve mevcut şartları iyileştirmek adına harekete geçen Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) çok önemli bir çalışmaya imza attı. Bir süredir camilerde kadınların yaşadıkları problemlerle ilgili saha araştırması yapan KADEM, Camiler Hepimizin Projesi'ni hayata geçirdi.
HERKES RAHATLIKLA İBADET YAPSIN
İstanbul'da yapılan ilk çalıştay, KADEM Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ile Yönetim Kurulu Üyeleri, akademisyenler, sivil toplum temsilcileri ve çeşitli meslek gruplarının katılımıyla gerçekleşti.
Proje, kadınların camilerden eşit yararlanabilmesini ve camilerin kadınlardan yana iyileştirilmesini hedefliyor.
CAMİLER 'YAŞAYAN MEKAN' OLMALI
Kadınları camiden uzaklaştıran zihinsel kodlar başta olmak üzere pek çok sorunun masaya yatırıldığı çalıştayda, şu sonuçlar elde edildi:
• Camiler sadece namaz kılmak için kullanılan mekânlar olmaktan çıkarılmalı; dinlenmek, sohbet etmek, eğitim almak gibi ihtiyaçların da giderildiği "yaşayan mekân" statüsü kazanmalıdır.
• Kadınların camilerde yaşadığı sorunlar dini değil, sosyolojik temellidir. Bu sorunların çözümü için de zihinsel bir dönüşüm gerekmektedir.
• Camilerin kadınlara ayrılan bölümlerdeki temizlik ve güvenlik sorunu yaygın olarak gözlemlenmiş, camilerin bu anlamda daha sıkı denetlenmesi, kurumlar arası iş birliğinin yapılması önerilmiştir.
• Kadınların sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, çocuklarıyla vakit geçirebilmesi için, cami içlerinde uygun bölümlerin tahsis edilmesi önemlidir.
Güncellenme Tarihi : 29.4.2023 14:21