ANKARA - Amerikalı bilim adamları, şekerden, verimli elektrik enerjisi üreten bakteri bulduklarını kaydettiler.
Nature Biotechnology dergisinde yayımlanan habere göre, Rhodoferax ferrireducens isimli bakteri, elektronları, zengin karbonhidrat içeren yeminden, doğrudan bir pilin kutbuna aktarabiliyor. Bu bakteriyle üretilen pilin, daha verimli ve uzun ömürlü enerji kaynağı olacağı kaydedildi.
Haberde, bakterilerin enerji üretimi için kullanılma fikrinin yeni olmadığı belirtildi. Şimdiye kadar kullanılan bakteriler, şeker verildiğinde hidrojen üretiyordu. Fakat üretilen hidrojenden elektronları alabilmek için bir dizi kimyasal reaksiyona ihtiyaç duyuluyordu. Elektronlar pilin kutbuna ulaştığında elektrik üretimi sağlanıyordu.
Bilim adamları Swades Chaudhuri ve Derek Lovley, yeni bulunan bakteriyle yapılan pilin bir adım ileride olduğunu belirterek, bu bakterinin, dışarıdan müdahale olmaksızın şekerden elektronları alıp kutba ulaştırdığını söylediler.
Böylece enerji üretiminin daha verimli olduğunu ifade eden bilim adamları, bundan önce kullanılan bakterilerden en fazla yüzde 50 verim alınırken, bu bakteriyle alınan verimin yüzde 80'i geçtiğini belirttiler.
Bakterinin ''yemek'' seçmediğini kaydeden bilim adamları, pilin, üzüm şekeri (glikoz), meyve şekeri (früktoz), rafine edilmiş şeker ve tahta ile samanda bulunan şekerle bile ''çalıştığını'' söylediler. Bilim adamları, şeker içeren atıklardan enerji üretmeyi planlıyorlar.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:38