KAYNAK : Haber Vitrini
Geçen yıl şeker fiyatlarının yüzde 147 oranında artırılması, spekülatif kazanç sağlamak isteyenlerin dikkatini şekere yöneltti. Şekerde zam beklentisi, şeker fabrikalarının günlük satış miktarını artırdı.
Türkiye Şeker Fabrikaları (TÜRKŞEKER) Genel Müdürü Seyit Yücel, bu yıl ekonomik istikrar programına paralel fiyat politikası gideceklerini belirterek, spekülatif amaçlı şeker alanları uyardı.
Ayda ortalama 100-110 bin ton olan şeker fabrikalarının satışı, son dönemde 150 bin tona kadar çıktı. Önceki yıllarda reel olarak gerileyen şeker fiyatına geçen yıl yüzde 147 zam yapılması ve bu yılın ilk üç ayında fiyat artışı yapılmaması nedeniyle, zam beklentisiyle hareket edenler, fabrikalardan şeker alışını artırdı.
TÜRKŞEKER Genel Müdürü Seyit Yücel, yaptığı değerlendirmede, 1999'da yüzde 55, 2000'de yüzde 14 oranında artırılan şeker fiyatlarında enflasyon karşısında reel olarak gerileme yaşandığına dikkati çekerek, bu fiyat erozyonunun telafisi amacıyla geçen yıl fiyatların yüzde 147 artırılmak durumunda kalındığını ifade etti.
Böylece maliyeti karşılayan bir fiyat politikası izlemenin mümkün hale geldiğini anlatan Yücel, bu yıl ise hükümetin istikrar programına paralel, maliyeti karşılayan bir fiyat politikası güdüleceğini, spekülatif amaçlı şeker alanların zarar edeceğini vurgularken, geçen yılki gibi yüksek fiyat artışı beklentisiyle spekülatif amaçlı şeker alanları uyardı.
Yücel, şekerde geçen yıl yapılan yüksek oranlı zammın eleştirilmesine karşın, halen 1 kg şekerin fiyatının yarım paket sigara fiyatı kadar olduğuna işaret ederek, fiyatların maliyeti karşılar düzeye çekilmesi ve alınan diğer idari ve finansal tedbirler sayesinde, şeker fabrikalarının geçen yıl ilk kez 64.1 trilyon lira kara geçtiğini söyledi.
Şekerde spekülasyonu önlemek amacıyla, bu yıl için yeni ihracat bağlantısı yapmayı da durdurduklarını belirten Yücel, her 10 bin ton şekerin bir yıllık stok maliyetinin 1 trilyon lira olduğuna dikkati çekerek, stokları en optimum düzeyde tutmaya gayret ettiklerini kaydetti.
Halen 900 bin ton civarında şeker stoğu bulunduğunu belirten Yücel, Türkiye'nin bulunduğu bölgede yaşanabilecek sıcak gelişmeleri de dikkate alarak, yeni üretim sezonuna 200-250 bin ton stok ile girilmesinin öngörüldüğünü söyledi. Yücel, 1 milyon ton şeker ihracat olanağına karşın, 2001'de ihraç bağlantılarını 910 bin tonda durdurduklarını belirtti.
TÜRKŞEKER, 1999'da 102.3 milyon dolar karşılığında 507 bin ton, 2000'de 123.6 milyon dolar karşılığında 577 bin ton, 2001'de de 219.9 milyon dolar karşılığında 910 bin ton şeker ihraç etti.
Yücel, 1998'den devreden şeker stoklarının, geçen yıl, uluslararası piyasada şeker fiyatlarınnı en yüksek olduğu dönemde ihraç edilip nakte çevrildiğini, stok maliyetini düşürmek amacıyla kiralık depolarda bulunan şekerin satışına ağırlık verildiğini vurguladı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:27