Dünya
  • 6.12.2022 01:59

Semeru Yanardağı'nın 2 kilometrelik külleri dehşete düşürdü

Endonezya'nın Doğu Cava eyaletinin Lumajang iline bağlı Sumberwuluh köyünde Semeru Yanardağı'nın patlamasının ardından volkanik malzeme ile kaplanan hasar görmüş bir ev, 5 Aralık 2022. Endonezya'nın Cava adasında bulunan Semeru Yanardağı, Pazar günü patladı.

Endonezya’da Semeru Yanardağı patladı, 2 bin kişi tahliye edildi

Endonezya’da Semeru Yanardağı patladı, 2 bin kişi tahliye edildi

Endonezya'nın Cava adasında bulunan Semeru Yanardağı, Pazar günü patladı. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, yanardağ 1,5 -2 kilometrelik yüksekliğinde kül bulutu püskürttü.Yetkililer uyarı durumunu en üst seviyeye çıkardı, bu da yanardağın faaliyetinin arttığı anlamına geliyor.

Endonezya’da Semeru Yanardağı patladı, 2 bin kişi tahliye edildi

2 bin kişi tahliye edildi

Endonezya'nın Semeru Yanardağı patladı, küller havaya saçıldı ve ülkenin ana adası Java'da tahliyelere yol açtı.Şimdiye kadar herhangi bir yaralanma bildirilmedi, ancak yanardağın çevresindeki bölgeden yaklaşık 2.000 kişi tahliye edildi. Semeru'dan dökülen lavlar nedeniyle insanlardan en az 8 km uzakta durmaları istendi.

Endonezya Volkanoloji ve Jeolojik Tehlikeleri Azaltma Merkezi'nden (PVMBG) bir sözcü bir ulusal kanala yaptığı açıklamada, tehdit seviyesinin üçten dörde çıkarılmasının patlamanın insanların evlerine de tehdit oluşturduğu anlamına geldiğini söyledi.

Endonezya, depremlerin yanı sıra sık sık volkanik aktiviteye neden olan tektonik plakaların çarpıştığı “Pasifik Ateş Çemberi" üzerinde bulunuyor. "Büyük Dağ" olarak da bilinen Semeru, 3.676 metre yüksekliği ile Java'daki en yüksek yanardağ ve en aktif olanlardan biri. Son patlama tam bir yıl önce gerçekleşti, en az 50 kişinin ölümüne yol açtı ve sokakları çamur ve külle doldurdu.

Güncellenme Tarihi : 6.12.2022 01:10

İLGİLİ HABERLER