ŞENER: İŞÇİ MEMUR MAAŞLARINDAKİ ARTIŞ YAKINDA BELLİ OLACAK
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) üyeliğine Mustafa Ekim'in atanmasına ilişkin kararnamenin köşke gönderildiğini açıkladı. Bakan Şener, işçi ve memur maaşlarındaki artışın ise önümüzdeki günlerde belli olacağını söyledi.
Şener, Ankara Ticaret Odası (ATO), Gazi Üniversitesi ve Ankara Yeminli Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen ''Enflasyon Muhasebesi ve Maliye Bakanılğı Kanun Tasarısı'nın Değerlendirilmesi'' konulu panelin çıkışında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Şener, bir soru üzerine, BDDK'da 3 üyeliğin boş olduğunu hatırlatırken, bununla ilgili, bir üyeliğe Mustafa Ekim'in atanmasına ilişkin kararnamenin köşke gönderildiğini söyledi.
Mustafa Ekim'in Cumhurbaşkanı kararnameyi imzaladıktan sonra BDDK üyeliğe başlayacağını bildiren Şener, ''Mustafa Ekim bankalar yeminli baş murakıbıdır. Meslekten bankacı, değerli bir arkadaşımızdır. Diğer üyeleri de kısa zamanda teklif edeceğiz'' diye konuştu.
Şener, ''BDDK'nın hızla karar alması gereken konular var mı?'' sorusunu da, ''şu anda herhangi bir aciliyet bilmiyorum'' diye yanıtladı.
ATO Başkanı Sinan Aygün'ün Maliye Bakanı'na serzenişinin hatırlatılması üzerine Şener, ''dost sitemine benziyor'' yorumunda bulundu.
NİYET MEKTUBU
IMF ile ilgili soru üzerine ise Şener, süratli şekilde yasama faaliyetlerinin devam ettiğini belirterek, ''TBMM ,gece gündüz mesai yapıyor ve niyet mektubuyla ilgili çalışmalar son safhada'' dedi.
Programın uygulandığını, ancak yasama sürecindeki bazı gecikmelerin Meclis içtüzüğündeki iptalden kaynaklandığını anlatan Başbakan Yardımcısı Şener, şöyle devam etti:
''Dolayısıyla burada önemli olan, yürüyen programın işletilmesiyle ilgili hükümetin gösterdiği kararlılıktır. Hükümet bu kararlılığı göstermektedir. Uygulamakta olduğu ekonomik programı kararlılıkla sürdürecektir. Bununla ilgili, tüm hukuki ve idari düzenlemeler ile çalışmalar hükümet tarafından aksatılmadan yürütülmektedir. Ancak bazı yasaların Meclis içtüzüğündeki iptalden kaynaklanan boşluk sebebiyle yasama sürecinde fazla vakit alması basın tarafından (gecikme var mı?) gibi yorumlanıyor. Aslında bu gecikme değildir.'' Şener, 5. gözden geçirmenin ne zaman tamamlanacağının sorulması üzerine, ''Programla ilgili her şey hazır. Yasama sürecinde olanlar var'' dedi.
Niyet mektubunun ne zaman tamamlanacağına ilişkin olarak da Şener, ''tamamlanmak üzere zaten'' karşılığını verdi.
İŞÇİ-MEMUR ZAMLARI
Şener, ''İşçi ve memur zamları nedeniyle mi niyet mektubu gecikiyor'' sorusuna karşılık, şunları söyledi:
''Hayır. İşçi ve memur maaşlarıyla ilgili artış önümüzdeki günlerde zaten belli olacak. Özellikle memur ve emeklilerle ilgili maaş ayarlamaları ilgili ödeme takviminden belli bir süre önce sürekli eski hükümetler tarafından da açıklanmıştır. Herhangi bir gecikme sözkonusu değildir. Maaşların ödeme tarihine yetişecek şekilde açıklamalar yapılacaktır.'' Enflasyonun yüzde 20 hedeflendiği bir ortamda ''sıfır zammı'' nasıl yorumladığına ilişkin soruya da Şener, ''bütün bu mülahazalar, dikkatle hükümet tarafından değerlendirilmektedir'' karşılığını verdi.
ENFLASYONUN FAYDALI OLDUĞUNU SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİL
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bugün itibariyle enflasyonun faydalı olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirterek, ''enflasyon ekonomiyi her bakımdan tahrip eden, makro dengeleri bozan, alt üst eden bir olaydır'' dedi.
Ankara Ticaret Odası (ATO), Gazi Üniversitesi ve Ankara Yeminli Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen ''Enflasyon Muhasebesi ve Maliye Bakanlığı Kanun Tasarısının Değerlendirilmesi'' konulu panelde konuşan Şener, ilk olarak ATO Başkanı Sinan Aygün'ün Maliye Bakanı'nın toplantıda olmayışına yönelik sözlerini yanıtladı.
Hayatın teorisi ve pratiği arasında fark bulunduğunu anlatan Şener, ''Konunun güçlüklerini hissetmeden konuştuğunuz zaman farklı yaklaşımlar getirebilirsiniz ama hayatı yaşayan, sorumluluğu olan kişi olduğunuzda sorunlar olduğunu görürsünüz'' diye konuştu.
Siyasetçilerle zamanını paylaşmak isteyen gruplar olduğunu, bugünkü programında aynı saate olan 3 ayrı programdan bu toplantıyı tercih ettiğini anlatan Şener, ''diğer toplantılarda olanlar beni tenkit edebilir ama hayatın gerçekleri açısından bu çok doğru değil'' dedi.
Maliye Bakanı'nın kendisinin de bulunması gereken Kamu Yönetim Reformu ile ilgili toplantıda olduğunu söyleyen Şener, ''kabineden birimizin oluşu yeterlidir sanırım'' şeklinde konuştu.
ENFLASYON
Türkiye'nin 32 yıldır yüksek enflasyon ortamında yaşadığını hatırlatan Başbakan Yardımcısı, uzun süren enflasyonist ortam sonucunda insanların bu ortama adapte olduklarını, enflasyonla yaşamayı becerdiklerini kaydetti.
Akademisyenler ve politikacılar arasında enflasyonun faydalı olduğunu, büyümeyi kolaylaştırdığını düşünenler bulunduğunu hatırlatan Şener, şöyle devam etti:
''Bugün itibariyle enflasyonun faydalı olduğunu söylemek mümkün değildir. Enflasyon ekonomiyi her bakımdan tahrip eden makro dengeleri bozan alt üst eden bir olay. Orta ve uzun vadede enflasyon ortamının büyümeyi sağlamadığı, potansiyel büyümeyi de düşürdüğü ortaya çıkmıştır.''
ENFLASYONUN FİRMA YAPISINA ETKİSİ
Enflasyonun firma yapılarını ve işleyişini de bozduğunu vurgulayan Şener, bunun ötesinde enflasyon muhasebesi uygulanmaması nedeniyle firmaların kazanmadıkları için vergi ödemek durumunda kalabildiklerine dikkat çekti.
Bunun mevzuatın ekonomiyi ve enflasyonun etkisini kavrayamayışından ortaya çıktığını anlatan Başbakan Yardımcısı Şener, teorik olarak enflasyon muhasebesinin olmadığı ortamlarda firmaların mali tablolarında zarar varsa bile kar gösterebileceğine işaret etti.
Enflasyonist süreç sonucunda piyasanın buna kendini adapte ettiğini, muhasebe teknikleri ve hileleri ile bunu telafi yoluna gittiğini anlatan Şener, böylelikle resmi kurumlara yapılan bildirimle firma kayıtları arasında farkların ortaya çıktığını vurguladı.
Bu fiili durumun yasalara aykırı bir alışkanlığı körüklediğini de söyleyen Şener, bunun sonucunda kamu gücünü kullananların istediği herkesi suçlaması için hukuki bir zeminin ortaya çıktığını kaydetti.
''Bu ülkede (dürüstçe hesap tutacağım) diyen hiç mi yok'' diye soran Şener, ''Böyle bir şey olamaz. Demekki hukuki yapı sağlıklı değil, demek ki düzenlenmiş olan hukuki yapı piyasayı, ekonomiyi kavramıyor'' diye konuştu.
Şener, bu durumu, dürüst, namuslu, kanunlara uygun iş yapmak isteyenleri yok eden, tasfiye eden bir mekanizma olarak niteledi.
ENFLASYON MUHASEBESİ
Maliyet muhasebesi ile ilgili somut gelişmeler olduğunu, bu konuda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bazı düzenlemeleri bulunduğunu hatırlatan Şener, şöyle konuştu:
''Dolayısıyla enflasyon muhasebesi SPK tarafından, bankalarımız tarafından belli bir düzeyde uygulama safhasına girmiştir. Bugün yapılan tartışma bunun vergi boyutunun çözümüne yöneliktir ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak düzenlemelerdir. 1 Ocak 2004 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.'' Bu sene enflasyon hedefinin yüzde 20 olduğunu, gelecek yıl yüzde 10'lara, sonraki yıllarda ise tek haneli rakamlara düşürüleceğini hatırlatan Şener, enflasyon muhasebesinin enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğü bir dönemde gündeme geldiğine işaret etti.
Ancak gecikme de olsa böyle bir düzenlemenin gerekliliğine inandığını söyleyen Şener, ''zararın neresinden dönerseniz kardır'' diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:14