SERDENGEÇTİ: FİYAT İSTİKRARI OLMAZSA NE BÜYÜME, NE İSTİHDAM OLUR
ANKARA - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Süreyya Serdengeçti, fiyat istikrarının sağlanmasının en önemli hedef olduğunu belirterek, ''enflasyonu yüzde 10'ların altına indiremezsek, ne sürdürülebilir büyüme ne de reel sektörün istihdam yaratması imkanı olur'' dedi.
Kur çıpası uygulaması sırasında bant uygulamasının düşünüldüğünü belirten Serdengeçti, ''Ancak bu uygulama, dalgalı kura geçiş dönemini oluşturacaktı. Dövizi bir anlamda kontrol altında tutmak anlamına gelen bant uygulamasında faizi, öngörülebilir kur rejimlerinde de olduğu gibi, kontrol edemezsiniz. Dolayısıyla, artık dalgalı kur uygulanmaktadır, bant uygulamasının yeri yoktur'' dedi.
Serdengeçti, bazı kesimlerce ''gerçekçi kur'' uygulamasının talep edildiğini anımsatırken, ''bu, enflasyon kadar devalüasyon yapılması anlamına gelir. Bu, 1990'larda uygulanmıştır. Sonuçta ne enflasyon düşmüş, ne ulusal paranın değer kaybı engellenebilinmiş ne de ihracata beklenen destek sağlanabilmiştir'' diye konuştu.
''Döviz ya da altın rezervlerinin kredi olarak kullanılması'' gibi bir öneri geldiğini de söyleyen Serdengeçti, ''TCMB rezervlerinin dahilde kredi olarak kullanılması gibi bir durum söz konusu olamaz. Temel merkez bankacılığı ilkelerine aykırı olduğu evvelden beri bilinen bu durumun, nasıl bir felaket olduğunu 1997 Asya krizinde Tayland ve G. Kore örnekleri bize gayet iyi göstermiştir'' dedi.
Merkez Bankası'na, ''döviz kurunun düşüklüğünün, enflasyonla mücadelede TCMB'nin işine geldiği'' eleştirisinin geldiğini de belirten Serdengeçti, ''o halde, Irak savaşı nedeniyle ilkbaharda dolar 1,780 TL'ye çıktığında niye TCMB müdahalede bulunup döviz satmadı?'' diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:46