SERDENGEÇTİ PATLADI: HAZİNE'Yİ, BANKALARI, HÜKÜMETİ KURTARIN, SONRA DA KİMSEYE YARANAMAYIN!
KAYNAK : Haber Vitrini
İZMİR - Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Merkez Bankası'nın şeffaflıkla bütün çalışmaları ve bilgileri kamuoyuyla paylaştığını belirterek, Merkez Bankası'nın görevinin fiyat istikrarını ve enflasyon hedefinin gerçekleştirilmesini sağlamak olduğunu söyledi.
Özerk bir Merkez Bankası'nın fiyat istikrar politikaları sağlama konusunda doğru bildiği yolda ilerleyeceğini belirten Serdengeçti, ''madem özerk bir Merkez Bankası, madem fiyat istikrar politikası var. Doğru bildiğimiz yolda ilerleriz. Hazine faizi bizi fazla ilgilendirmez. Başka bir yerde bir şey yanlış gidiyorsa Merkez Bankası sorumlu değildir. Hazine'yi kurtarın, bankaları kurtarın, hükümeti kurtarın, sonra da kimseye yaranamayın. Yok böyle bir şey...'' dedi.
Serdengeçti, şeffaflık ve dürüstlüğe büyük önem verdiklerini bu uygulama ile kamuoyunu da doğru bilgilendirerek beklentileri olumlu yöne çekmeyi hedeflediklerini açıkladı. Süreyya Serdengeçti, konuşmasında dalgalı kur sistemini de savunarak, bugünkü uygulamanın sabit kura göre daha sağlıklı ve doğru olduğuna işaret etti.
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Merkez Bankası'nın onlarca görevinin olamayacağını tek bir görevinin olduğunu ifade ederek, bunun fiyat istikrarını sağlamak ve enflasyonu aşağı çekmek olduğunu söyledi.
Serdengeçti, ''Başka bir yerde birşey yanlış gidiyorsa Merkez Bankası sorumlu değildir. Hazineyi kurtar, bankaları kurtar, hükümeti kurtar... Sonra da kimseye yaranamayın. Yok böyle birşey...'' dedi. Serdengeçti, ''Çok sıkı maliye politikası izliyorsunuz, çok yüksek faiz dışı fazla elde ediyoruz. Şirketlerin durumu çok kötü biraz gevşetelim'' şeklinde değerlendirmeler yapıldığını belirterek, şunları söyledi: ''Bu böyle olmaz. Şirketlere yardımcı olalım. Bu gerçekten bir yardım mı değil mi? Biz ne düşünüyoruz. Kamu maliye politikası gevşetilir ve bu şekilde şirketler kesimine destek olunursa, olacak olan şudur; reel faiz bulunduğu yerden daha yukarıya gidecek, faiz dışı fazla aşağı gidecektir. Doğal olarak da net dış ödemeleri yukarı doğru gidecektir. Bunun etkisi ne olacaktır? İç borç reel olarak büyüyecektir, sürdürülemezlik tekrar gündeme gelecek. Artan risk kuru etkileyecektir. Kurda yine öngörülenin üzerinde Türk Lirası'nın değer kaybetmesi biçiminde gelişmeler yaşanacak ve bekleyişler yine olumsuza dönecektir. Bunu belki fazla yüksek sesle, defalarca TOBB'a, Meclis'e, hükümete yüksek sesle anlattık defalarca. Şimdilik gündemden düşmüşe benziyor ama bugün itibariyle tekrar gündeme gelebilir. Ama tekrar aynı şeyleri söyleriz.'' Sorunların aşılmasında programın istikrarla uygulanmasının, dış desteğin önemine işaret eden Serdengeçti, bankacılık reformuna da devam edilmesinin çok önemli olduğunu açıkladı. Merkez Bankası'nın onlarca görevinin olmadığını, tek görevinin fiyat istikrarını sağlamak ve enflasyonu aşağı çekmek olduğunu kaydeden Serdengeçti, ''Madem özerk bir Merkez Bankası, madem fiyat istikrarı politikası var. Doğru bildiğimiz yolda ilerleriz. Hazine faizi bizi fazla ilgilendirmez. Başka bir yerde birşey yanlış gidiyorsa Merkez Bankası sorumlu değildir. Hazineyi kurtar, bankaları kurtar, hükümeti kurtar... Sonra da kimseye yaranamayın. Yok böyle birşey...'' diye konuştu. Döviz kuruna bakış açısının değişmesi gerektiğini belirten Serdengeçti, Türkiye'de yıllarca doğru veya yanlış, başarılı veya başarısız biçimde döviz kurunun bir politika aracı olarak kullanıldığını anlattı. Serdengeçti, döviz kurunun geçmişte bir politika aracı olarak kullanılmasını çok haksız bulmadıklarını belirterek, ''Geçmişte yapılan, kurla enflasyonla arasındaki yakın ilişkiye bakınca politika koridorunun başka bir tercihi yoktu. Ama bu çökmüştür. Bu durumda döviz kurunun içinde yeraldığı çerçeve tamamen değişti ve artık bir politika aracı yok'' diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 15:28