Sağlık
  • 20.6.2007 11:54

SESSİZ, KANSIZ VE ACISIZ HER TÜRLÜ DİŞ TEDAVİSİ

Lazer enerjisi, son yıllarda genel tıp ve diş hekimliği alanlarında da kullanılıyor. Yakın zamana kadar diş hekimliği alanında sadece yumuşak doku ve diş beyazlatma işlemlerinde kullanılan lazer enerjisi, günümüzde hızla gelişen teknoloji ve bilimsel araştırmalar sonucunda çok daha aktif olarak kullanılır hale getirildi. Atomize su spreylerinin, lazer enerjisi ile birleşmesi sonucunda elde edilen hidrokinetik enerji prensibi ile çalışan yeni diş lazeri ile hem sert doku (diş minesi-insan vücudundaki en sert yapı), hem de yumuşak doku (damak) işlemlerini kolaylıkla yapılabiliyor. Bu işlemlerden bazıları, diş çürüklerinin temizlenmesi, diş dolguları, kanal tedavileri, dişetinde ve çene kemiğinde her türlü cerrahi işlemler, estetik diş tedavileri, dişetinin şekillendirilmesi, koyu renkli diş etlerinin renginin açılması, hassas dişlerin hassasiyetinin giderilmesi, aft ve uçuk tedavileri. Yeni lazer yöntemi ile insan vücudundaki en sert yapı olan diş minesi ve yumuşak doku (damak) tedavileri kolaylıkla yapılabiliyor. Diş Hekimi Zuhal Mete yeni lazer tekniği ile ilgili bilgi verdi.

ARTIK SÜRE DE KISALDI

Lazerle tedaviler, ABD'de FDA tarafından onaylanarak diş hekimliğinin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Lazer diş hekimliği, genelde tedavi süresini kısaltarak, daha az zahmet ile daha başarılı sonuçlar alınmasını sağlayarak diş tedavi korkusu olan her yaş grubu hastanın tedavisinde büyük kolaylıklar sağlıyor.

Lazer uygulamaları ile halk arasında lazerli dolgu diye bilinen ve bir ışık kaynağı ile sertleştirilen kompozit dolgu uygulamalarını birbirine karıştırmamak gerekir. Kompozit dolguların sertleşmesini sağlayan ışık kaynağı lazer enerjisi değil.

Aslında avantajlı da

Yeni kuşak diş lazeri ile yapılan diş tedavilerinin, klasik diş tedavi yöntemlerine kıyasla avantajı var .

Lazer ile dişe ve diğer dokulara temas etmeden çalışmak mümkün. Bu şekilde sürtünme, ısı ve titreşim olmadığından ağrı hissedilmiyor. Bu nedenle anestezi ihtiyacı büyük ölçüde azalmakta bazı tedaviler hiç anestezi yapılmadan bitirilebiliyor. Lazer ışını, cihazın ucundan çıkan suyla birleşerek dokuya iletiliyor. Yeni diş lazerinin çıkardığı ses, klasik diş hekimliği aletlerinin çıkardığı sese kıyasla daha az rahatsız ediyor.

Lazer ile yapılan cerrahi işlemlerde işlem sırasında hemen hemen hiç kanama olmuyor. Her cerrahi işlem sonrasında ortaya çıkabilecek şişme, komplikasyon ve rahatsızlık ihtimalleri ortadan kalkıyor ve hızlı iyileşme sağlanabiliyor.

Aynı muayenehane ortamında tek seansta yaklaşık 30 dakikada dişler 5-6 ton beyazlatılabiliyor.

Dişetlerinde genetik olarak hiperpigmentasyon (aşırı derecede mor renklenme) bulunan hastalarda 3 veya 4 seans boyunca lazer ile peeling yapılarak, bu sorun tamamen ortadan kaldırılıyor.

Lazer kullanılan bölgelerde yüzde 100 dezenfeksiyon ve sterilizasyon sağlandığı için tekrar enfeksiyon oluşması ve çürük başlaması riskleri ortadan kalkıyor.

Endodonti yanı kanal tedavilerinde de kök kanallarının steril hale getirilmesinde lazer enerjisi başarıyı artırabiliyor.

(YENİ ŞAFAK)

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:10

İLGİLİ HABERLER