
''SHÇEK YASA TASARISI İMZAYA AÇILDI''
ANKARA - Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (SHÇEK), yasal, hizmete dönük, genel işleyiş, personel ve mali sorunlarının çözümüne yönelik yeni bir düzenleme ile nüfus sayımı dahil, devletin her alandaki faaliyetlerine daha sağlıklı bir veri tabanı oluşturmak için hazırlanan Adres Yasa Tasarısı'nın Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını bildirdi.Çiçek, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, ilk olarak SHÇEK ile ilgi olarak son dönemde yaşanan olayların ele alındığını belirtti.
Bütün ülkelerde çocuklar ve gençlerle ilgili bir kısım sorunlar bulunduğunu ifade eden Çiçek, Türkiye'de de bazı sorunlar olduğunu, bunların bazıların aynı, bazılarının ülkeye göre değiştiğini ifade etti.
Korunmaya muhtaç çocuklar meselesinin, konunun geneli içerisinde ayrı özellikleri olan bir sorun olduğuna dikkati çeken Çiçek, şöyle konuştu:
''Buralarda kalan koruma altına alınmış olan çocukların, gençlerin, en iyi şekilde yetiştirilmesi ve toplumda faydalı insanlar olarak yerlerini almaları hepimizin arzusudur, isteğidir.
Bununla ilgili devletin SHÇEK adı altında özellikle 1980'den sonra yaptığı bir kısım tasarruflar ve kurumsallaşma var. Eskiden bu işler daha çok mahalli idareler çerçevesinde, özel idareler çerçevesinde yapılıyorken, daha sonra genel müdürlük olarak değişik bakanlıklara bağlanmıştır. Son olarak da Başbakanlık'a bağlı bir genel müdürlük olarak burası sürdürülüyor. Burada bazı sorunların olduğu muhakkak. Yeni baştan politikalarının gözden geçirilmesinde, yeni bir yapısal statüye kavuşturulmasında fayda görülmüştür. Belki yaşanan bazı olaylar da bu adımların atılmasını hızlandırmıştır. Bugün ilgili bakan arkadaşımız sayın Nimet Çubukçu, Bakanlar Kurulu'na 2 ya da 3 hafta önceki Bakanlar Kurulu'nda ifade ettiğimiz yasa tasarısını hazırlamıştır.
Bugün imzaya açıldı, TBMM'ye gidecek. Bu yasa tasarısıyla kurumun yasal, hizmete dönük, genel işleyiş, personel ve mali sorunlarını içeren yepyeni bir düzenleme burada yapılmaktadır. Ümit ediyoruz ki en kısa sürede bu yasa tasarısı TBMM'den çıkar. Böylece bu kurumda hizmet alan korunmaya muhtaç yavrularımızı en iyi şekilde bu hizmetlerden istifade edebilmesi noktasında yepyeni bir yasal zemin ortaya çıkmış olur.''
Bakan Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda ele alınan bir diğer konunun da Adres Kanunu olduğunu söyledi. 1927 Yılından bu yana Türkiye'de belli aralıklarla bir nüfus sayımı gerçekleştirildiğini ifade eden Çiçek, Türkiye'de 10 yılda bir nüfus sayımı yapıldığını, buradan elde edilen bilgilerin birçok planlamanın temelini oluşturduğunu kaydetti.
Çiçek, bu nüfus sayımları sırasında pazar günleri bir milyona yakın görevlinin ev ev dolaşarak sayım yaptığını anlatarak, bu sayımlar sırasında birçok değerlendirmenin her ilin, ilçenin ya da köyün nüfusuna göre planlandığı, belediyelerin İller Bankası'ndan alacağı paylardan, milletvekili sayılarının belirlenmesine kadar pek çok konuda sonuçlar dikkate alındığında nüfus sayımlarının tahminlerin ötesinde pek çok konuya tesir ettiğini kaydetti.
Artık internet çağında, insanları evine kapatma suretiyle bu sayımları yapmak yerine, bunu kökten çözecek bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydeden Çiçek, şunları söyledi:
''Sadece nüfus sayımı değil, aynı zamanda devletin her alandaki faaliyetlerini daha sağlıklı bir veri tabanı oluşturmak için bu kanun tasarısı hazırlanmıştır. Bu tasarının hazırlanmasıyla birlikte tabiatıyla birçok imkan devreye girmiş olacak.
Belediyelerin, beldelerin nüfus sayımları daha sağlık bir zemine uyacak. Devlet ne kadar nüfusa sahip olduğunu her an bilebilecek, tasarının yasalaşmasıyla birlikte nüfus sayımıyla elde edilen bilgileri her an kullanabilecektir. Seçim sonuçlarını daha sağlıklı değerlendirme imkanları olacak, belediyelerin aldıkları pay daha gerçekçi bir rakam üzerinden yapılacak.
Vergi tahsilatları, eğitim, sağlık gibi planlamalar yaparken bu rakamları doğru dürüst rakamlar olarak kabul edip ona göre planlama yapma imkanı olacak.''
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:32