Gündem
  • 25.11.2005 06:19

SİGARA YASAĞINDA 'KAHVEHANE' TARTIŞMASI!..

Sigara yasağının genişletilmesi ile ilgili yasa tekliflerini görüşen komisyonda milletvekilleri, sigaranın kahvehanelerde içilip içilmeyeceği konusunda görüş birliğine varamadı. Tartışmalarda, sigarayı bırakan milletvekilleri kendilerinden örnekler vererek, yasak kapsamının genişletilmesini savundu.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, sigara yasağının genişletilmesini öngören 3 yasa teklifini, alt komisyona sevk etti. Sigarayla ilgili yeni bir düzenlemeye destek veren milletvekilleri, sigaranın kahvehanelerde içilip içilmeyeceği konusunda görüş birliğine varamadı. Tartışmalarda, sigarayı bırakan milletvekilleri kendilerinden örnekler vererek, yasak kapsamının genişletilmesini savundu. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda, Komisyon Başkanı ve AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, CHP Balıkesir Milletvekili Sedat Pekel ile AKP Adana Milletvekili Atilla Başoğlu’nun, sigara yasağının genişletilmesi ve sigara paketleri üzerinde ‘sigara yasağının neden olduğu durumu gösteren resimlerin yer almasını’ içeren yasa tekliflerini birleştirerek görüştü. Türkiye’de sigara içme yaşının 11’e düştüğünü, yılda 110 bin insanın, sigaranın neden olduğu hastalıklar yüzünden yaşamını yitirdiğini anlatan Pekel, genç kuşakların sigaradan korunması gerektiğini söyledi. Sigara paketleri üzerine ‘sigara öldürücüdür’ ifadesine yer verilmesi gerektiğini vurgulayan Pekel, ayrıca sigarayla mücadele için toplumun eğitimine önem verilmesini istedi.

AB ZATEN İSTEYECEK:

AKP’li Başoğlu da teklifinde, paketler üzerinde ‘sigaranın neden olduğu sağlık sorunlarını anlatan’ resimlerin bulunmasına yer verdiğini kaydetti. Bu uygulamanın, dünyanın pek çok ülkesinde olduğunu anlatan Başoğlu, Brezilya’dan örnekler gösterdi. Başoğlu, konunun, Türkiye’nin AB ile müzakere sürecinde de gündeme geleceğine işaret ederek, ‘AB, bunu mevzuat gereği bizden zaten isteyecek. Onlar istemeden biz kendi kanunlarımıza bunu koyalım’ dedi.

UYUŞTURUCU GİBİ:

Uyuşturucuyla nasıl mücadele ediliyorsa, sigarayla da mücadele edilmesi gerektiğini belirten Erdöl, önce içmeyenlerin sigaraya başlamasını engellemek, daha sonra da içenlerin bırakmasının hedef alınması gerektiğini kaydetti. Sinema ve televizyon filmlerinde sigara içilmesinin gençleri özendirdiğini vurgulayan Erdöl, sigarayla mücadelede, hekimlerin desteği kadar medyanın da yardımına ihtiyaç olduğunu ifade etti. Komisyon toplantısına katılan ve 1996’da sigara yasağıyla ilgili teklifi yasalaşan eski Milletvekili Ahmet İnceöz de 4 yıllık bir mücadele sonucunda yasanın çıkarılabildiğini söyledi. Yasayı çıkarırken, sigara içme yasağının zaman içinde yaygınlaşmasını amaçladıklarını belirten İnceöz, sigara içmeyen bir kişinin, sigara içilen ortamda aktif içici gibi risk altında olduğunu ifade etti.

Yarından itibaren bırakmaya hazırlanın

ANAVATAN Partisi Ankara Milletvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu, Komisyon’da sigara içen milletvekilleri bulunduğuna işaret ederek, ‘Buradaki hazirun, bugünden itibaren sigara içmemeye hazır olsun’ dedi. 1978 yılına kadar günde 3 paket sigara ve pipo içtiğini, ancak radyoloji uzmanı olarak kendisine gelen hastaların ve bir cesede yapılan otopside, akciğerlerinin duumunu görünce sigarayı bıraktığını anlatan Kurtulmuşoğlu, ‘Sigarayı bıraktıktan sonra, 10 yılda ciğerlerinizi zor temizliyorsunuz. Sigarayı bugünden itibaren bırakın’ diye konuştu. CHP Ordu Milletvekili İdris Tandoğdu, daha önce sigara içen biri olarak, içmeyenlere ‘ot gibi yaşıyorlar’ diye baktığını belirterek, ‘Sigarayı bıraktıktan sonra yediğim yemeklerin tadını alamadığımı anladım’ dedi.

‘Yasaktır tabelası’ altında sigara içtim

KENDİSİ ‘haysiyetli bir sigara tiryakisi’ olarak tanımlayan AKP Çorum Milletvekili Agah Kafkas, sigara içicisi olarak gittiği ülkelerde ‘3. sınıf insan’ muamelesi gördüklerini anlattı. Kafkas, ‘Arkadaşlarımla, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda ‘Sigara içmek yasaktır’ tabelası altında sigara içeceğime dair iddiaya girdim ve kazandım. Arkadaşlarım beni şikayet etiler ama gelen görevliler bile işin içinden çıkamadı. O nedenle, çıkarılacak yasanın uygulama şansı olmalı’ dedi. Sigara için yasal düzenleme yapılması gerektiğini, bu konuda konsensüs de oluştuğunu dikkati çeken Kafkas, ‘Hemen yasaklayalım’ deme şansı olmadığını, özellikle kahvehanelerde bu yasağın nasıl uygulanacağının önemli olduğunu vurguladı.

Sigara yasağında vekil dokunulmazlığı olacak mı

TEKLİFLERİN görüşmeleri, ilginç diyaloglara da sahne oldu. Bazı milletvekilleri sigara yasağı konusunda milletvekillerinin dokunulmazlığı olup olmayacağını sorarken, doktor milletvekillerinin sigara içmesi de uzun süre tartışıldı. Komisyon Başkanı Erdöl, ‘Bu kadar çok doktor milletvekilinin sigara içtiğini nasıl anlatacağız?’ demesine bazı milletvekilleri, ‘İşimiz zor, ondan içiyoruz’ yanıtını verdi.

Erdoğan’a şarap sorusu

‘BEN bu nesnenin tadı dışında her şeyini bilirim’ diyen Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in şarap hakkındaki sözleri, soru önergesine konu oldu. CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, bu sözlerin, AKP’nin politikalarına uyup uymadığını sordu. Karademir, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Karademir, ‘Şener’in değerlendirmesine katılıyor musunuz’ diye sordu. Karademir, ‘Belediye başkanlığınız döneminde başlatılan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tesislerinde alkollü içki yasağının hala sürmesi doğru mu? Son zamanlarda AKP yönetimindeki belediyelerin, içkili lokantaları kent dışına sürme ve içki yasağı gibi çeşitli yollara başvurma girişimleri, AKP iktidarının, kamuoyunda iddia edildiği gibi şeriatı referans görmesinin bir sonucu mudur? Basına yansıyan bir haberde yer alan, Hükümet’in içki kullanabilecek alanları daraltan bir yasa taslağı çalışması yaptığı iddiaları doğru mudur’ sorularına yanıt istedi.

/Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:34

İLGİLİ HABERLER