Ekonomi
  • 24.1.2010 00:56

SİGARA ZAMMINDA HORTLAK SÜRPRİZİ!..

Maliye, 2010 bütçesinde tütün mamullerinden 16,5 milyar lira gelir hesapladı. Bunun için sigaranın ÖTV’si artırıldı. Ancak bu pahalı sigara, sigara kaçağını hortlattı.Özellikle Irak'tan gelen kaçak sigaralarden yüzde 200'ün üzerinde kar eden kaçakçılar şimdi işi gücü bıraktı sigara kaçakçılığına yöneldi.Son bir ayda sigara kaçakçılığında bir patlama yaşandı.

Sigara firmaları, Maliye’nin ÖTV artışına karşılık önce fiyatları yükseltmişler, ardından da zammı geri çekmişlerdi.

Kaçakçılık hortladı

İktidardan gelen “Fiyat artırmazsanız farklı bir yöntem deneriz” uyarısının ardından da sigara fiyatları yine zamlanmıştı. Maliye’nin hedefi, bütçeyi dengelemekti. Ancak yapılan bu zam, ne bütçeye, ne de sigara fabrikalarına yaradı. Çünkü geçmiş yıllarda sıkça rastladığımız “kaçak sigara”, yeniden hortladı. Türkiye’deki kaçak sigara oranı, 2007 yılında yapılan bir pazar araştırmasında yüzde 7 civarında tespit edilmişti. Devletin sigara kaçakçılığından vergi kaybı da da 1 milyar dolara ulaşıyor. Kaçak sigara oranının artarak, 2 katına çıkması halinde, vergi kaybının yeni ÖTV rakamlarıyla 2 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.

Komşuda 2 lira

Sigara firmaları, yüksek orandaki ÖTV sonucunda yapılan zamların ardından, Türkiye’de sigara kaçakçılığının artacağı uyarısında bulunmuştu. Son zamlarla birlikte Türkiye’de bir paket sigaranın 3.3 euroya satıldığını belirten yetkililer, komşu ülkelerde 1 euroya aynı sigaranın alınabildiğine dikkat çekmişlerdi. Fiyatlar böyle olunca da beklenen oldu ve Türkiye’de sigara kaçakçılığı yeniden hortladı. İşte bunun bir örneği Van’ın Çaldıran ilçesinde yaşandı. Düzenlenen iki ayrı operasyonda, 55 bin 490 paket kaçak sigara ele geçirildi. Bir ihbarı değerlendiren İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Yaylıkılış çeşitli markalarda 34 bin 490 paket sigara ele geçirildi.

Kaçak ele geçti ama...

İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin Yaylıkılış Köyü yakınlarında D.P. yönetimindeki yolcu minibüsünde yaptı aramada ise 21 bin paket kaçak sigara bulundu. Her iki olayla ilgili araç sürücüleri S.A. ve D.P’nin gözaltına alındığı bildirildi. Devlet, sigaradan alınacak verginin artacağını düşünürken ne yazık ki kaçağı hesap etmedi ve bu yeni zamlar devlete pahalıya patladı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 10:58

İLGİLİ HABERLER