
SİGARADA YÜZDE 4'LÜK İNDİRİM 200 BİN ÖLÜM DEMEK
İSTANBUL - Kılınç, aptığı açıklamada, 21 Ekim tarihli Bakanlar Kurulu kararnamesine göre, tütün ürünlerinde vergi oranının, 31 Aralık 2012 tarihine kadar yüzde 65 olarak uygulanacağını anımsatarak, iki hafta önce araba, alkollü içkiler ve tütün ürünlerinde ÖTV artışına gidildiğini, her türlü tütün ürününün eşit oranda vergilendirildiğini ve bu oranın yüzde 69 olarak belirlendiğini anlattı.
Dünyada yapılan araştırmalara göre, sigara fiyatında yüzde 10'luk artışın, yüzde 5'lik bırakma oranına karşılık geldiğini kaydeden Kılınç, dolayısıyla vergi oranının yüzde 69 olmasının, yüzde 6'lık bir artışı ve 600 bin sigara kullanıcısının sigarayı bırakmasını, bunların yarısının da hastalanacağı bilindiğinden, 300 bin kişinin hayatının kurtulmasını sağlayacağının hesaplandığını vurguladı.
Kılınç, ancak daha üzerinden iki hafta geçmeden vergi oranlarının yine başka bir Bakanlar Kurulu kararnamesi ile değiştirildiğini ifade ederek, ''Daha önce belirlenmiş olan ÖTV'de yüzde 4'lük bir azalma yapılmıştır. Bu değişiklik daha önce hayatını kurtaracağımızı hesapladığımız 200 bin kişiden feragat etmek anlamını taşımaktadır'' dedi.
Yıllarını, tütün ürünlerinden yaşamları kurtarmaya adadıklarını, bugüne kadar devletin tütün kontrolü çalışmalarında gönüllü neferler olarak çalıştıklarını belirten Kılınç, Türkiye'nin sağlıkta yaptığı bu önderliğin, Dünya Sağlık Örgütü ve uluslararası birçok sivil toplum örgütünün takdirini kazandığını ve tebrik mesajları yağdığını anlattı.