Yaşam
  • 27.1.2005 00:20

SİİRT VALİSİ ARAPÇA TANITIMI YASAKLADI, ORTALIK KARIŞTI

M. VEYSEL AÇIKGÖZ
SİİRT - Siirt Valiliği'nce, ölen kişinin tanıtılması amacıyla Sala'nın ardından yapılan Arapça konuşmanın Türkçe yapılmasına karar verildiği bildirildi. Vatandaşlar yapılan Arapça konuşmanın Türkçe yapılması kararına tepki gösterdi.


Siirt Valiliği'nce yapılan açıklamada, camilerde ölen kişinin ardından, merhumun kimliğini tanıtmak amacıyla Sala'nın ardından yapılan Arapça konuşmanın, bundan böyle Türkiye'nin diğer illerinde olduğu Türkçe yapılacağı belirtildi. Yetkililerin, 1 haftadan beri uygulamaya koydukları yasak halkın büyük tepkisine neden oldu. Türkiye'nin AB'ye adım attığı bir dönemde, dil yasağını şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade eden vatandaşlar, uygulamayı yersiz ve anlamsız bulduklarını dile getirdiler. Uygulamanın kültürel bir değeri ortadan kaldırdığını belirten Siirtliler, halkın yıllardan beri kültürel bir alışkanlıkla sürdürdüğü bu geleneksel davranışın korunması gerektiğini ifade ederek şöyle dediler:


"Siirt'te vatandaşların tamamı, birbirlerini sahip oldukları köklü aileler ve bu ailelere ait özel isimler ile tanımaktadır. Asırlık bir gelenek gereği, vefat edenler için minarelerde Sala yapılan tanıtımın Türkçe dışında bir dille duyurulması yasaklandı. Oysa çoğunluğumuz Arap kökenli olduğumuz için yapılan tanıtım Türkçe olunca, ölen kişiyi tanıyamıyoruz. Bizi geleneklerimizden koparıyorlar. Bu şekilde, yüz yıllardan beri devam eden bir gelenek yok ediliyor. AB'ye giriş sürecinde Arapça'ya getirilen bu yasaklama, son derece anlamsız ve şaşkınlık vericidir. Öte yandan, folklorik bir motifi de yok edecektir, çünkü Sala sırasında ölenin yöresel lakabı da söyleniyordu. Ölüm haberi, önce ölü evinden yükselen feryatlarla işitilir. Hadise hangi saatte olursa olsun, komşular ve haberi işiten akrabalar derhal cenaze evine koşarlar. Daha sonra, cenazenin lakabının ve familyasının (soy/aile ismi) ahaliye duyurulması için camiden Arapça Sala okutulur ve toplanan kalabalıkla birlikte tabut, cenaze namazı için yakın camiye götürülür. Asırlardan beri, Siirt'in kültüründe bulunan 'Arapça dilinden Sala' uygulamasının kaldırılmasına bir anlam veremiyoruz. Yıllardan beri kentin kültüründe yer alan uygulamaya izin verilmesini istiyoruz."

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 10:57

İLGİLİ HABERLER