Gündem
  • 29.5.2013 23:34

Sık dişini Almanya, Türkiye geliyor

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış,  Türkiye'nin AB'ye girmesiyle Almanya'nın ekonomik yükünü paylaşabileceğini belirterek, "Sık dişini Almanya, Türkiye yükünü paylaşmaya geliyor. Avrupa'nın yükünü hep birlikte üstleneceğiz. Avrupa'ya ekonomik krizinde de diğer krizlerinde de çareleri Türkiye getirecek" dedi.

Bağış, burada yaptığı konuşmada, iki üniversitenin başlattığı ortak program  sayesinde Türk öğrencilerin Alman hukukunu, Alman öğrencilerin de Türkiye'nin hukukunu bilerek yetişeceğini vurgulayarak, bunun, iki ülke arasındaki işbirliğine önemli katkı yapacağını söyledi.

"Sayın Merkel bize eskiden 'ayrıcalıklı ortaklık' öneriyordu, biz onu AB için kabul etmesek bile, Almanya ile aslında gerçekten ayrıcalıklı bir ortaklığımız var" diyen Bağış, Almanya'nın en çok Türk vatandaşının yaşadığı, Türkiye'ye en çok turist gönderen ve Türkiye'nin en çok ticaret yaptığı ülke olduğunu kaydetti.

Almanya'nın, Türkiye'nin 2023 için hedeflediği 500 milyar dolar ihracatın üç katını bu yıl gerçekleştiren büyük bir ekonomi olduğunu belirten Bağış, şöyle devam etti:

"Ama Almanya bugün Avrupa'da ekonomik sıkıntı yaşayan ülkelerin de yükünü çekiyor. Hatta son günlerde Türkçemizde sıkça kullanılan bir tabir var, 'Sen ne çektin be Almanya!' Çünkü
borca giren, sıkıntıya giren Almanya'ya gidiyor. Ama Almanya endişelenmesin, Türkiye geliyor. Sık dişini Almanya, Türkiye inşallah yükünü paylaşmaya geliyor. Avrupa'nın yükünü hep birlikte üstleneceğiz. Avrupa'ya ekonomik krizinde de diğer krizlerinde de çareleri Türkiye getirecek."

Bağış, iki üniversite arasındaki işbirliğinin de bu gelecekteki işbirliğinin bir sinyali olduğu değerlendirmesinde bulundu.

- "Eğitimde işbirliği gelenek"

Türkiye ile Almanya arasında yükseköğretim kurumları arasında geleneksel olarak güçlü ilişkiler olduğunu belirten Büyükelçi Pohl de  "Bu geleneği ve geçmişi devam ettirmek, bilim adamlarının ve öğrencilerin karşılıklı olarak değiş tokuşunu sağlamak bizim için en önemli görevlerden biridir" dedi. Pohl, Köln ve Kemerburgaz üniversiteleri arasındaki işbirliğine diplomatik temsilcilik olarak ellerinden gelen bütün desteği verdiklerini kaydetti.

Programdan mezun olan öğrencilerin hem Alman hem de Türk hukuk diplomasına sahip olacaklarını belirten Pohl, bunun öğrencilere her iki ülkenin de iş hayatına girme olanağı vereceğini söyledi. Pohl, mezunların, Türkiye ile Almanya arasında yeni köprüler kuracağına inandığını ifade etti.

Büyükelçi Pohl'un ev sahipliğindeki resepsiyona, Bağış'ın yanı sıra İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Martin Hensler, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Altınbaş, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Ünal Aysal'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:54

İLGİLİ HABERLER