
SIKIYSA ÖZKÖK'ÜN EMEKLİLİĞİNDEN ÖNCE SÖYLESEYDİN
Bizimki gibi özgürlük fakiri ülkelerde geçer akçe, kaba kuvveti ön plana çıkartan söylem ve eylemlerdir. Tıpkı, futbol yorumcusu Erman Toroğlu'nun yakınlarda sarfettiği, "Benim Genelkurmay Başkanım yumruğunu masaya vuracak abi. Ben kodu mu oturtacak, vurdu mu oturtacak Genelkurmay Başkanı isterim" sözlerinin yansıttığı gibi.Bu tür sözler sarfeden ve gerektiğinde bu tür kabadayıvari sözleri eyleme de dönüştürmekten kaçınmayan tipler ülkemize çok zarar verdiler.
Gücünü, kaba kuvvete yani silahlı güce dayandıran kimi atanmışlar, toplumumuzda, Toroğlu'nun sarfettiği benzer sözlerin egemen kılınmasıyla, siyaset üstü güçlerini koruyabildiler.
Ama yaptıkları yanlışların hesabını da vermediler ve kısmen korkudan kendilerinden hesap soran da olmadı.
Bu tiplerin umurlarında olmadı her gün ortaya çıkan anketlerden ne berbat durumda bir ülke olduğumuz. Demokrasi yolunda ilerleme dışında ne ararsan var bu anket sonuçlarında ülkemizle ilgili... Örnekler mi istersiniz, alın size sadece bir haftada yapılan anketlerde ülkemizle ilgili ortaya çıkan bazı değerlendirmelere;
- Dünya Ülkeleri Özgürlük Endeksi'nde Türkiye, 159 ülke arasında 84'üncü sırada yer aldı. Listenin, ülkelerdeki bireysel özgürlükler, hükümetler ve vergilendirme, Gayrı Safi Milli Hasıla ile ekonomik eşitlik gibi konular göz önüne alınarak hazırlandığı bildirildi. Anka, 8 Ağustos 2006
- Dünyanın en yoksul ülkeleri arasında sayılan Kamerun'da, (aynı bizdeki gibi) işe gitmeden maaş alan 45 bin bankamatik memuru olduğu ortaya çıktı, Hürriyet, 12 Ağustos 2006
- Merkezi İsviçre'deki UBS bankasının yaptığı araştırmaya göre, İstanbul en çok çalışılan kentler sıralamasında birinci olurken, maaş oranlarında ancak 42'nci olabildi, Bugün, 12 Ağustos 2006
- Ankara Ticaret Odası, Türkiye'de 785 bin genç işsizin yanı sıra iş aramayan ancak çalışmaya hazır olan 721 bin genç de dikkate alındığında Türkiye'deki genç işsiz sayısının 1.5 milyonu geçtiğini bildirdi, Bugün, 12 Ağustos 2006
- Bir de zamanaşımından yırtanlara ne demeli?.. Haber7 adlı internet sitesi, aralarında siyasetçi, bürokrat ve işadamlarının da bulunduğu kişilerin, yasal boşluklardan nasıl yararlanıp, yırttıklarını, yani ellerini kollarını sallayarak ortada dolaştıklarını belirtiyor.
Yukarıdaki birkaç anketin ortaya çıkardığı sonuç, "Ben kodu mu oturtan Genelkurmay Başkanı isterim" diyen zihniyetin, maalesef Türkiye'de hâlâ prim yaptığını göstermesi açısından üzüntü verici.
Toroğlu'nun, sorunların çözümünde, askere davetiye çıkartan ve kaba kuvveti ön plana çıkartan sözleri, diğer pekçok açıdan da irdelenebilir. Bu irdelemeler arasında, Toroğlu'nun, Orgeneral Hilmi Özkök'ü, 4 yıldır devam eden görev süresi boyunca değil de, görev süresinin 31 Ağustos'ta dolmasına yakın bir sırada eleştirmiş olması da gösterilmelidir.
Bunun cevabı da basit aslında. Çünki Toroğlu gibiler, gidenin yerine gelecek olanın kaba kuvvete meyilli olduğu düşüncesinden hareketle yeni gelene yağ çekerek, prim toplamaya çalışırlar. Maalasef toplarlar da çünkü kaba kuvvetle halkı sindirenlerin böyle yağcılara ihtiyaçları vardır.
Ama Türkiye bu tip yağcıları daha ne kadar kaldırabilecek?..
Yukarıda birkaç tane örnek verdiğim anket sonuçları, ülkemizde demokrasinin ilerletilmesi gerektiğini göstermekle birlikte adeta ruhumuza kazınmış statükocu zihniyetin; vatanperverlikten ziyade ırkçılığın ve şiddetin önünü açan milliyetçiliğin yükseldiği bir sırada bizi daha bir süre esir almaya devam edeceğini gösteriyor.
(lale sarıibrahimoğlu bugün)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:04