LEFKOŞA- Güney Kıbrıs'ı ziyaret etmekte olan Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ve Rum lideri Tasos Papadopulos'un düzenlediği ortak basın toplantısında, Simitis, Papadopulos'la üzerinde mutabakata vardıkları bir metni basın mensuplarına okudu.
Simitis, Papadopulos ve Rum siyasi parti başkanlarıyla yaptığı görüşmede, iki ülkeyi meşgul eden ve Kıbrıs'ın AB üyeliğinin tamamlanması dolayısıyla Kıbrıs'ı da meşgul eden bütün sorunları ele aldıklarını söyledi. Simitis, bu görüşme sonuçlarına göre Papadopulos ile üzerinde mutabık kaldıkları ortak açıklamayı okudu.
Açıklamada, yapılan görüşmelerde her iki hükümetin, Kıbrıs'ın AB'ye üyeliğiyle ilgili stratejik hedefinin, geçtiğimiz çarşamba günü Atina'da tarihi katılım anlaşmasının imzalanmasıyla gerçekleştirilmesinden dolayı, tam memnuniyet duyduklarını dile getirdikleri belirtildi.
"ÇABALARIMIZI YOĞUNLAŞTIRMAMIZ GEREKLİ"
Simitis'in okudu açıklamada, "Görüşmelerimizde ayrıca çabalarımızı yoğunlaştırmamız gerektiği vurgulandı. Şöyle ki 1 Mayıs 2004 Kıbrıs AB müktesebatını uygulayacak ve hazırlanan bütün takvimler zemininde kurumsal ve anlaşmalardan kaynaklanan yükümlülükleri yerine getirecek durumda olsun" denildi.
Simitis açıklamaya şöyle devam etti:
"Kıbrıs konusunu da geniş bir şekilde ele aldık. Gelişmeler ışığında ve Lahey çıkmazı deneyimine sahip olarak BM Genel Sekreteri'nin raporunu ve Güvenlik Konseyi'nin 1475 sayılı kararını dikkate alarak görüş ve bilgi teatisinde bulunduk. Bundan sonraki adımlarımızın neler olacağı, soruna daha ileri şekilde nasıl yaklaşım göstereceğimizi değerlendirdik. Müzakereler yoluyla barışçı ortak çözüm arayışı yaklaşımını yeniden teyit ettik. Annan Planı'nın müzakere zemini oluşturduğu şeklindeki iki hükümetin ortak görüşü yeniden vurgulandı.
BM çerçevesinde ve AB'nin üzerinde inşa edildiği prensiplere dayalı çalışabilir ve yaşayabilir bir çözüm bulmak için çözüm zemininin, buna paralel olarak BM Genel Sekreterinin iyi niyet misyonunun Güvenlik Konseyi görev koşulları içinde devam etmesinin desteklenmesi kararlaştırıldı.
Ayrıca Kıbrıs'ın AB üyeliğinin Kıbrıs sorununun çözümüne doğru gidilmesinde önemli katkıda bulunacağı ortak inancı dile getirildi."
"TÜRK TARAFININ UZLAŞMAZ TUTUMU ÇÖZÜMÜ ENGELLER"
"Kıbrıs konusundaki bugünkü durgunluk kadar bugünkü kabul edilmez durumun devam etmesinin Kıbrıs Türk ve Türk tarafının oyalama taktiğine bağlı" olduğu iddia edilen ortak açıklamada, Türkiye ve özellikle Kıbrıs Türk tarafının, 'uzlaşmaz tutumunu' sürdürmesi halinde "Kıbrıs sorununun çözümünü engelleyeceği, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesini önleyeceği ve Kıbrıslı Türkleri AB üyeliğinin yarattığı olanak ve imkanlardan mahrum edeceği" ileri sürüldü.
Açıklamada ayrıca, "Türkiye hükümetinin politikasını tamamen gözden geçireceği beklentisi" de dile getirilerek, "Türkiye, Kıbrıs sorununun derhal çözümlenmesinin yalnız Kıbrıs ve Yunanistan'ın değil de AB gidişatı ve perspektifi açısından kendinin de yararına olacağını anlayacak. Sorunun çözümlenmesi Türkiye-Yunanistan arasındaki ilişkilerin tam normalleşmesini, Türkiye'nin AB gidişatını kolaylaştıracak ve bölgede güvenlik ve istikrar koşulları yaratacak" denildi.
Ortak açıklamada Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos'un, Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis'e sözde "Kıbrıs hükümetinin" Kıbrıs Türk toplumu için, üzerinde çalışmalar yaptığı politika hakkında bilgi verdiği ve "Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşı Kıbrıslı Türklerin yaşam düzeyinin yükseltilmesi ile AB üyeliğinden kaynaklanacak hak ve yararların güvenceye alınmasını öngören paketin ilk bölümünden söz ettiği" de kaydedildi.
Ortak açıklamanın sonunda "Görüşmelerimiz mükemmel bir hava içinde geçti ve iki ülke arasında bütün sahalardaki etkin mükemmel işbirliği yeniden teyit edildi" denildi.
Bazı soruları yanıtlayan Kostas Simitis, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin" AB'ye katılımının 1960 anlaşmalarına aykırı olmadığını, aykırı olanın bu günkü durum olduğunu iddia etti. Bu arada söze karışan Rum lideri Papadopulos da, AB'nin bu konuda 2-3 kez hukuki mütalaa alarak aynı sonuca vardığını ileri sürdü.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:50