
SİVİL KASADAKİ GİZLİ DOSYALARDA NE VARDI?
Atabeyler davasında esas hakkındaki mütaala açıklandı. Cumhuriyet savcısı aralarında askerlerinde bulunduğu sanıkların tümünün delil yetersizliğinden beraatini istedi. Savcı, ''Sadece patlayıcı madde ve ruhsatsız silah bulundurmak suçlarından ceza almaları gerekir'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın evinin bulunduğu bölgenin krokisi ve çok sayıda patlayıcıyla eylem hazırlığında oldukları iddiasıyla yakalanan Atabeyler çetesi davasında sona gelindi.
Savcı, sanıkların "Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye kalkışmak amacıyla anlaşma" suçunu işlediklerine dair yeterli delil olmadığı sonucuna vardı.
Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada yargılanan sanıklardan Yüzbaşı Murat Eren, Yunis Akkaya, Erkut Taş ve Yasin Yaman'ın patlayıcı madde bulundurmak, Akkaya ve Taş'ın ayrıca ruhsatsız tabanca bulundurmak ve satmak suçlarından cezalandırılmaları istendi.
Atabeyler operasyonu 31 Mayıs 2006'da Ankara Eryaman'daki bir eve Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlükleri'nin ortaklaşa düzenledikleri operasyonda aralarında askerlerin de bulunduğu 11 kişi gözaltına alınmıştı.
Operasyonda hemen sonra ortaya çıkan krokiler, krokilerle birlikte dile getirilen iddialar nedeniyle 'Atabeyler Grubu'na yönelik operasyon dikkatleri üzerine çekmişti.
Kimliği belirsiz kişilerin gazetecilere ilettikleri dosyalarda çete evinde yapılan operasyonda ele geçirilen belgeler, patlayıcılar ve silahlara ilişkin bilgiler yer almıştı.
Operasyon kapsamında edinilen ilk izlenim 'Atabeyler Grubu'nun önemli isimlere suikast hazırlığında olduğu şeklindeydi.
DOSYALAR KASADA SAKLANIYORDU
Genelkurmay Askeri Mahkemesi, bazı bakanlara yönelik suikast hazırlıkları yaptıkları iddia edilen ve kamuoyunda Atabeyler Gerilla Grubu olarak bilinen sanıklar hakkındaki gizli bilgileri sivil mahkemeye gönderilmişti.
Sanıkların çete suçundan yargılandığı sivil mahkeme, askeri mahkemeden gelen belgeleri kasada saklama kararı almıştı.
Atabeyler davasının görüldüğü Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sonduruşmada Mahkeme Başkanı Süreyya Gönül, davadaki asker sanıkların askeri suçlarıyla ilgili Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde yargılandıklarını anımsatmış ve bilirkişi raporu, tanık beyanları ve duruşma tutanaklarının onaylı suretlerinin mahkemeye geldiğini bildirdi. Gönül, belgelerin gizliliği nedeniyle mahkeme kasasına konulduğunu ifade etmişti.