Gündem
  • 2.6.2006 11:59

SKANDAL!.. HIRİSTİYAN TARİKATINA BEDAVA VATAN TOPRAĞI!..

Asompsiyon Rahiplerine gizli kararnameyle İstanbul’un göbeğinde trilyonluk araziyi tahsis ettiler

AÇIKLIYORUZ

AKP iktidarı, YÖK’ün, din eğitimini yasaklayan bütün kararlarına tepkisiz kalırken, aldığı gizli bir kararla, 150 yıldır tartışılan trilyonluk araziyi Hıristiyan tarikatı Asompsiyon Rahipleri’ne verdi.

Fransa’da bile illegal
AKP hükümeti, iki dönümden büyük bir araziyi Danıştay’ın aleyhteki görüşüne rağmen Hıristiyan bir tarikata verdi. Resmi Gazete’de yayımlanmayan ve gizlenen Bakanlar Kurulu Kararı’na göre, Fransa’da bile yasa dışı ilan edilen Asompsiyon Rahipleri adlı Hıristiyan tarikatına 2177 metrekare arazi tahsis edildi. Bugünkü değeriyle 50 trilyonluk araziye, Lozan anlaşması hükümlerine göre amacı dışında ticari olarak kullanmaya başlandığı gerekçesiyle 1990’lı yıllarda el konulmuştu.

İşte belge!
Bakanlar Kurulu’nun 2 yıl önceki 2004/7457 sayılı ve 15/06/2004 tarihli gizli kararında, Kadıköy’de ‘Bahçeli Ruhban Medresesi, Manastır ve Mabet’ vasfıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü adına kayıtlı  taşınmaz üzerindeki intifa hakkının Asompsiyon  Rahipler Topluluğu temsilcisi Rahip Alain Fontaine adına tesis edildiği belirtiliyor. Kararda, tahsis kararının AİHM’nin dostane çözüm anlaşmasına ilişkin kararı uyarınca alındığı da vurgulanıyor.


Bakanlar Kurulu’nun 2 yıl önce aldığı gizli karar, yeni ortaya çıktı. Kurul’un 2004/7457 sayılı ve 15/06/2004 tarihli kararında, Kadıköy’de ‘Bahçeli Ruhban Medresesi, Manastır ve Mabet’ vasfıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü adına kayıtlı 2177 metrekare yüzölçümlü taşınmaz üzerindeki intifa hakkının Asompsiyon Rahipler Topluluğu temsilcisi Rahip Alain Fontaine adına tesis edildiği belirtiliyor. Bakanlar Kurulu kararında, tahsis kararının AİHM’in dostane çözüm anlaşmasına ilişkin kararı uyarınca alındığı da vurgulanıyor. Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa Birliği’nin eleştirilerinin önüne geçmek için arazinin verilmesi yönünde görüş belirttiği kaydediliyor.


Resmi Gazetede yayınlanmayan ve gizlenen kararın aslı şöyle:
“İstanbul İli, Kadıköy İlçesi, Zühtüpaşa Mahallesi, Dalyan ve Yeni Açılan Yol Sokağında bulunan ve tapunun 783 ada, 6 parsel sayısında Bahçeli Ruhban Medresesi, Manastır ve Mabet vasfıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü adına kayıtlı 2177 metrekare yüzölçümlü taşınmaz üzerinde, ekli 12/5/2004 tarihli ve 243 sayılı Vakıflar Meclisi Kararı çerçevesinde, kaydı hayatla, Asompsiyon Rahipler Topluluğu temsilcisi Rahip Alain Fontaine adına intifa hakkı tesisi; Vakıflar Meclisi’nin söz konusu kararına dayanan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı’nın 1/6/2004 tarihli ve 8231 sayılı yazısı üzerine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin dostane çözüm anlaşmasına ilişkin 14/12/2000 tarihli kararı uyarınca Bakanlar Kurulunca 15/6/2004 tarihinde kararlaştırılmıştır”

Arazinin geçmişi
Geçtiğimiz yüzyılda Fransa’da yasadışı ilan edilen Rahipler Topluluğu, misyonerlik faaliyetlerini İstanbul’da sürdürmek istediler. Ülkelerinde dışlanan bir tarikata siyasi nedenlerle göz yuman Padişah Abdülmecit, Kadıköy Fenerbahçe Orduevi’nin yanındaki bu araziyi Asompsiyon Rahiplerine tahsis etti.

Ruhban Medresesi ve Mabet olarak tahsis edilen bu arazi, son yıllarda amacı dışında kullanılmaya başlandı. Arazinin büyük bir kısmı ticari bir işletmeye kiralandı. Arazinin üzerinde halen kilise binası, papaz evi, kilisenin diğer eklentileri ile spor sahası, yüzme havuzu kompleksi, otopark, futbol ve oyun sahaları, tenis kortları, gazino binası ve ekleriyle turistik amaçlı tesisler bulunuyor.


Alınan bilgiye göre, bu tarikatın Türkiye’de cemaati olmadığı gibi İstanbul dışında da herhangi bir faaliyeti yok. Vakıf gibi herhangi bir tüzel kişiliği de bulunmayan tarikat, AİHM’den lehte çıkan karar doğrultusunda AB nezdinde sürekli baskı yapmaya çalışıyordu. Tarikata tahsis edilen arazinin, takdir komisyonuna göre 2003 yılı fiyatı 13 trilyonu, emlakçılara göre ise 50 trilyonu buluyor.

Yine AİHM kararı
Padişah Aldülmecit döneminde yayımlanan bir fermanla Asompsiyon Rahipleri'ne tahsis edilen arazi, tapuya “Ruhban Medresesi ve Manastır ve Mabet” vasfıyla kayıt edilmiş. Sözkonusu arazi 22 Kasım 1943 tarihli kadastro tespitine dayalı olarak Rahipler Topluluğu adına da tescil ettiriliyor.


Ancak 1990'lı yıllarda arazinin, Lozan Antlaşması ile öngörülen esaslar göz ardı edilerek amacı dışında kullanıldığı gerekçesiyle dava açılıyor. Açılan tapu iptali, tescil ve muarazanın men'i davaları sonucunda, Kadıköy 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, tapunun iptali yönünde karar veriyor. Arazi de, bir kısmı Hazine’ye bir kısmı da ‘Ruhban Medresesi ve Manastır ve Mabet’ vasfıyla Vakıflar Genel Müdürlüğüne devrediliyor.


Mahkeme sürecinde Fransa ile yapılan yazışmalarda Asompsiyon Rahiplerinin yasadışı ilan edildiği ortaya çıkarken, Fransa devleti tarafından tescil edilmeyen bir tarikat veya cemaatin Lozan Anlaşması ile tanınan haklardan yararlanamayacağı ortaya çıkıyor. Mahkemenin kararı üzerine, Asompsiyon Rahipleri, Lozan gerekçesiyle değil ‘dini hürriyetleri’ ihlal edildiği gerekçesiyle AİHM’e başvuruyor.


Bu başvuru üzerine Türk Dışişleri Bakanı, AB sürecinin sekteye uğrayacağını gerekçe göstererek, tarikata ‘dostane çözüm’ öneriyor. Teklif, Rahipler Topluluğu tarafından kabul edilince, AİHM söz konusu başvurunun kayıttan düşürülmesine ve çözümün takibi için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesine sevkine karar veriyor.  Dostane çözümde, arazinin yeniden tarikatı temsilen bir rahibe tahsis edilmesi öngörülüyor.


Rahipler Topluluğu ile yapılan anlaşmanın yasalara uygunluğu için Danıştay’dan görüş isteniyor. Ancak Danıştay 1. Dairesi anlaşmaya hukuka uygunluk ve idari yarar bulunmadığı gerekçesiyle onay vermiyor. Danıştay’ın bu kararına itiraz eden hükümetin başvurusu Danıştay İdari İşler Kurulu’nda yeniden ele alınıyor. Kurul, Danıştay’ın incelenmesi için öngörülen parasal sınırın altında kalması nedeniyle istem hakkında görüş bildirilmesine yer olmadığına karar veriyor. Böylece Hükümet, Bakanlar Kurulu kararıyla sözkonusu araziyi AB uyum süreci gerekçesiyle sessiz sedasız Rahipler Topluluğu’na teslim ediyor.


Türkiye Kamusen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Erdem Akyüz ve Toplumsal düşünce Derneği Genel Başkanı Fethi Bolayır yaptıkları ortak açıklamada, karara tepki göstererek, “Alt-üst kimlik, Türkiyelilik, ana dil, etnik kimlik aldatmacaları altında darmadağın edilen yasa ve hukuk düzeninden sonra, Türkiye Hıristiyan Cemaatleri Cenneti haline getiriliyor” dediler. milli gazete

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:04

İLGİLİ HABERLER