Dünya
  • 16.5.2024 11:16

Slovakya Başbakanı Robert Fico'yu vuran suikastçi 71 yaşında bir solcu çıktı

Slovak başbakanı vuruldu; Operasyon dört saat sürdü; Saldırının nedeni ortaya çıktı ..

Novosti'nin haberine göre, Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun operasyonunun yaklaşık 3 saat 40 dakika sürdüğünü Slovakya televizyonu Chanell TAZ kaynaklarına dayanarak duyurdu.

Fico, önümüzdeki 24 saat boyunca komaya sokuldu. Bu televizyona göre durumu kritik, çok kan kaybetmiş. Yayına göre Slovak Başbakanı'nın en önemli arterleri hasar görmedi.

Slovakya Başbakan Yardımcısı Tomáš Taraba bu akşam yaptığı açıklamada, Başbakan Robert Fico'nun tehlikeden kurtulduğuna ve bugün erken saatlerde meydana gelen suikast girişiminden sağ kurtulacağına inandığını söyledi.

"Neyse ki bildiğim kadarıyla operasyon iyi geçti ve sanırım sonunda hayatta kalacak. Taraba, BBC'ye yaptığı açıklamada şu anda hayati tehlike arz eden bir durumda değil'' dedi.

İçişleri bakanı, Slovakya'nın siyasi gerginlik nedeniyle 'iç savaşın eşiğinde' olduğunu söyledi

Slovakya İçişleri Bakanı Matus Sutaj Estok, ülkesinin siyasi gerilim nedeniyle iç savaşın eşiğine geldiğini söyledi. Sosyal medyada nefret dolu yorumların yayılmasına son verilmesi çağrısında bulundu.

Banská Bystrica Hastanesi önünde düzenlediği basın toplantısında Slovakya savunma bakanı, doktorların Başbakan Robert Fico'nun "yaşamı için mücadele ettiğini" söyledi. 

Kaliňák'a göre Slovak lider ameliyat oldu ve durumu şu anda "olağanüstü derecede ciddi" durumda.

Bakan ayrıca Fico'ya yapılan saldırının siyasi amaçlı olduğunu ve Slovakya'nın zaten bölünmüş olan siyasi ortamındaki gerilimi daha da artırdığını söyledi.

İçişleri Bakanı Matúš Šutaj-Eštok, savunma bakanıyla birlikte gazetecilere brifing verirken, bir şüphelinin gözaltında olduğunu ve ilk soruşturmada suikast girişiminin arkasında "açık bir siyasi motivasyon" bulunduğunu söyledi.

Estok, siyasi gerginlik nedeniyle ülkenin "bir iç savaşın eşiğinde" olduğu konusunda uyardı. “Bugün sosyal ağlarda bu tür nefret dolu yorumlar yapılıyor, lütfen buna derhal son verelim” dedi.

Banská Bystrica'dan bildiren Euronews muhabiri Gábor Tanács, başbakana yapılan saldırının ardından ülkede yaşanan şoku anlattı ve bu olayın kampanya döneminde yaygın olan derin siyasi ayrılığın altını çizdiğini belirtti.

Tanács, "Robert Fico'nun partisi SMER her zaman demokrasiyi parçalamakla suçlandı. Kendisi ve partisi muhalefeti Batı'ya fazla yakınlaşarak ülkenin çıkarlarına ihanet etmekle suçladı." diye ekledi.

Görevden ayrılan Cumhurbaşkanı Zuzana Čaputová da ülkedeki nefret söylemine son verilmesi çağrısında bulundu.

Dünyayı sarsan suikast girişimi: Slovakya Başbakanı Robert Fico'dan flaş haber! Saldırganın kimliği şoke etti
Son dakika haberi: Dünya, Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya yönelik suikast girişimini konuşuyor. Silahlı saldırıya uğradıktan sonra tedavi altına alınan ve hayati tehlikesinin bulunduğu kaydedilen Fico'nun durumunun kritik olduğu kaydedildi. Öte yandan; saldırıda bulunan kişinin kimliğine yönelik detaylar da şoke etti.

Man who shot Slovak PM may belong to pro-Russian militarised group – photos

BAŞBAKANI VURAN ADAM

Resim

SALDIRGANIN KİMLİĞİ ŞOKE ETTİ

Slovak basını, Başbakan Fico'ya suikast girişiminde bulunan kişinin 71 yaşındaki sol görüşlü Juraj Cintula olduğu iddiasında bulundu.

Amatör yazar olan şahsın ülkenin batısında yer alan Levice kentinde yaşadığı ifade edildi. Saldırganın sol görüşlü kişilerin bir araya geldiği DUHA Edebiyat Kulübüne sıklıkla gittiği belirtildi.Slovak medyası saldırganın oğluna da ulaştı. Saldırganın oğlu, babasının ne planladığını bilmediğini kaydetti.

DURUMU KRİTİK

Slovakya Başbakan Yardımcısı Tomas Taraba BBC'ye verdiği röportajda, "Bildiğim kadarıyla ameliyat iyi gitti ve sanırım hayatı kurtuldu... Şu anda hayati tehlikesi olan bir durumda değil" diye konuştu.

Fico'nun suikast girişimi Slovakya'daki ciddi kutuplaşmayı ortaya koyuyor

Slovak Başbakanı Robert Fico'ya yönelik suikast girişimi, Slovak toplumundaki derin bölünmeleri ortaya çıkardı ve onun tartışmalı yönetim tarzı daha da kutuplaştı.

Fico (Smer-SD, S&D),  15 Mayıs Çarşamba günü öğleden sonra tek başına silahlı bir kişi tarafından vuruldu ve hemen yerel bir hastaneye nakledildi; orada ameliyat edildi ve hayati tehlikesinin bulunduğu söylendi.

Pek çok Avrupalı ​​lider, şiddeti derhal kınadı ve Rusya yanlısı duruşu, medyaya ve STK'lara yönelik saldırıları ve hükümetinin Avrupa Komisyonu'nun eleştirilerine rağmen çıkarmaya çalıştığı yasalar nedeniyle eleştirilen tartışmalı lidere destek gösterdi.

Bunlar arasında yolsuzluk nedeniyle hapis cezasını önemli ölçüde azaltacak yasa tasarıları, STK'ların "dış destekli kuruluşlar" olarak etiketlenmesinin getirilmesi ve kamu yayıncısı RTVS üzerindeki hükümet kontrolünün güçlendirilmesi yer alıyor.

Gergin bir siyasi atmosfer

Slovakya'daki siyasi atmosfer, araştırmacı gazeteci Ján Kuciak ve nişanlısı Martina Kušnírová'nın öldürülmesinin Slovakya'nın modern tarihindeki en büyük protestolardan birine yol açtığı ve Fico'yu istifaya zorladığı 2018'den bu yana özellikle gergin.

Ekim 2023'te dördüncü dönemine yeniden başbakan seçildiğinde, hükümetinin düzenli olarak medyaya ve STK'lara saldırması ve açıkça Rusya yanlısı tutumlar sergilemesi nedeniyle gerilimler daha da arttı.

Fico hükümetinin aldığı kararlar ve söylemler, geçen yılın Aralık ayından bu yana hem muhalefet hem de sivil toplum tarafından tekrarlanan kitlesel protestolara ve dilekçelere yol açtı.

Bu hayal kırıklığı Nisan ayındaki başkanlık seçimlerinden sonra daha da arttı. O dönemde Fico, mağlup muhalefet adayı Batı yanlısı diplomat Ivan Korčok'un seçmenleriyle alay etmişti; korčok, koalisyon ortağı Peter Pellegrini'nin kazandığı sonuçlarla uzlaşmadıkları için çocukça olduklarını söylemişti.

Tanınmış Slovak sosyolog Michal Vašečka, önde gelen gazete Denník N'ye, seçim sonuçlarının Slovak toplumundaki kutuplaşmayı daha da kötüleştireceğini söyledi.

Fico, artık kehanet niteliğindeki bir videoda artan kutuplaşmayı kabul etti; burada hükümetinin bir üyesinin öldürülebileceğinden korktuğunu dile getirdi ve rakiplerinin hayal kırıklığının kötü bir sonuca yol açabileceğini iddia etti.

“Sokaklarda hükümet politikacılarına müstehcen bir şekilde küfrediyorlar ve ben de Denník N, Michal Šimečka (liberal muhalefetin lideri) ve Aktuality.sk (haber sitesi) tarafından yoğun bir şekilde derinleştirilen bu hayal kırıklığının ne zaman gerçek hayata dönüşeceğini görmek için bekliyorum. Fico, röportajda "önde gelen hükümet politikacılarından birinin öldürülmesi" dedi.

Muhalefet şiddeti ve toplumdaki kutuplaşmayı reddetti

Fico ile büyük ölçüde aynı fikirde olmayan liberal bir politikacı olan Başkan Zuzana Čaputová, Fico'ya yönelik 'acımasız ve acımasız' saldırıyı güçlü bir şekilde kınadı; muhalefet partileri SaS ve PS, Fico'nun tartışmalı RTVS reformuna karşı bugün planlanan protestoyu iptal etti.

“Başbakana yapılan saldırı nedeniyle bugünkü mitingimizi iptal ediyoruz. Ana muhalefet partisi İlerici Slovakya'nın lideri Michal Šimečka, "Şiddeti ve bugün Başbakan Robert Fico'nun vurulmasını kesinlikle ve güçlü bir şekilde kınıyoruz" dedi.

SaS başkanı Branislav Gröhling milletvekillerini durum için birbirlerini suçlamamaya çağırırken, muhafazakar muhalefet KDH birlik çağrısında bulundu.

“Her türlü şiddet eylemine karşı hepimiz birlik olmalıyız. Başbakana yapılan saldırı Slovak devletine ve egemenliğine yönelik bir saldırıdır. Şu anda toplumu sakinleştirmek için her şeyi yapmak gerekiyor” dedi KDH.

Ancak genellikle Fico'yu son derece eleştiren muhalefetin çağrıları, iktidar koalisyonunun tavrı hızla yükselirken dikkate alınmamış gibi görünüyordu.

İktidar koalisyonunu tetikledi

Çatışma haberi Slovak parlamentosu başkan yardımcısı Ľuboš Blaha'ya ulaştığında parlamento oturumunu derhal askıya aldı.

Muhalefete “Bu sizin işiniz” diye bağırdı.

Fico'nun koalisyon ortağı ve aşırı milliyetçi SNS partisinin lideri Andrej Danko'ya göre bunun toplumsal bir çatışmanın sonucu olduğu açık.

“Hâlâ toplumdaki herhangi birinin bu tür sınırları aşmaya istekli olacağına inanmak istemiyorum. Bunun toplumsal bir çatışmanın sonucu olduğu benim açımdan açık ve sona ermesi gerekiyor” dedi Danko.

Eski hükümetin medyası ve politikacılarıyla ilişkilerde değişiklikler olduğunu duyurarak SNS için "siyasi bir savaşın başladığını" ekledi.

Koalisyon sosyal demokrat partisi Hlas'ın lideri ve cumhurbaşkanı seçilen Peter Pellegrini, suikastı Slovak demokrasisine yönelik benzeri görülmemiş bir tehdit olarak nitelendirdi.

"Siyasi görüşlerimizi sandıklar yerine meydanlarda silahlarla ifade edersek, 31 yıllık Slovak egemenliğinde birlikte inşa ettiğimiz her şeyi tehlikeye atmış oluruz."

Sırada ne var

Fico'nun sağlık sorunlarının daha uzun süre devam etmesi durumunda yerine başbakan yardımcılarından biri getirilebilir.

Başbakanın yokluğu, böyle bir durumda başbakan tarafından atanan bir başbakan yardımcısı tarafından temsil edileceğini belirten Slovak Yetki Yasası'nda kısmen ele alınmaktadır. Daha sonra kabine toplantılarını toplar ve başkanlık eder.

Slovak hükümetinde şu anda dört başbakan yardımcısı bulunuyor: Savunma Bakanı Robert Kaliňák (Smer), Ekonomi Bakanı Denisa Sakova (Hlas), Kurtarma Planı Başkan Yardımcısı Peter Kmec (Hlas) ve Çevre Bakanı Tomas Taraba (SNS).

Fico'nun partisinden Kaliňák, geçici olarak görevi devralması en olası aday gibi görünüyor.

Hükümet, Slovak başbakanının 'hala ameliyatta' olduğunu ve suikast girişimi sonrasında durumunun 'olağanüstü derecede ciddi' olduğunu söyledi

Slovakya'nın popülist başbakanı suikast girişiminde vuruldu, seçimler öncesinde Avrupa'yı şok etti

BANSKA BYSTRICA, Slovakya (AP) — Slovakya'nın popülist başbakanı Robert Fico, Çarşamba günü küçük ülkeyi şok eden ve yankı uyandıran bir suikast girişiminde destekçilerini selamlarken birçok kez vuruldu ve ağır yaralandı.

Slovakya'nın popülist başbakanı Robert Fico , Çarşamba günü küçük ülkeyi şok eden ve seçimden haftalar önce tüm Avrupa'da yankılanan bir suikast girişiminde destekçilerini selamlarken birçok kez vuruldu ve ağır yaralandı.

Savunma Bakanı Robert Kalina, Fico'nun yaralarının tedavi edildiği hastanede gazetecilere verdiği demeçte, 59 yaşındaki Rus yanlısı liderin karnından vurulmasından birkaç saat sonra doktorların hâlâ yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.

FICO'daki bir operasyonun henüz tamamlanmadığını ve durumunu “olağanüstü ciddi” olarak nitelendirdiğini söyledi.

Hükümet yetkilileri, başkentin yaklaşık 140 kilometre (85 mil) kuzeydoğusundaki Handlova kasabasındaki bir kültür merkezinin önünde beş el ateş edildiğini söyledi. Fico, bir zamanlar kömür madenciliği merkezi olan 16.000 nüfuslu kasabada hükümetinin bir toplantısına katılırken vuruldu.

Savunma bakanıyla birlikte gazetecilere brifing veren İçişleri Bakanı Matus Sutaj Estok, bir şüphelinin gözaltında olduğunu ve ilk soruşturmada suikast girişiminin arkasında "açık bir siyasi motivasyon" bulunduğunu söyledi.

Kalinak, "Buna hiç şüphe yok" diye ekledi.

Fico, Slovakya ve ötesinde uzun süredir bölücü bir figürdü, ancak geçen yıl Rusya yanlısı ve Amerikan karşıtı bir mesajla iktidara geri dönmesi, Avrupa Birliği üyeleri arasında ülkesini Batı'nın ana akımından daha da uzaklaştıracağı yönünde daha büyük endişelere yol açtı. .

Hükümeti Ukrayna'ya silah sevkiyatını durdurdu ve eleştirmenler onun, NATO'ya ait 5,4 milyonluk bir ülke olan Slovakya'nın Batı yanlısı seyrini bırakıp popülist Başbakan Viktor Orbán yönetimindeki Macaristan'ın izinden gitmesine yol açacağından endişe ediyor.

Binlerce kişi Fico'nun politikalarını protesto etmek için defalarca başkentte ve Slovakya'nın dört bir yanında yürüyüş yaptı.

Fico'nun Facebook hesabına gönderilen bir mesajda, başkent Bratislava'ya ulaşmanın çok uzun süreceği için Handlova'ya 29 kilometre (17 mil) uzaklıktaki Banská Bystrica'daki bir hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

Saldırı, Avrupa Parlamentosu için milletvekillerinin seçileceği Avrupa çapındaki seçimlere üç hafta kala siyasi kampanyaların kızıştığı bir dönemde gerçekleşti. Fico'ya benzer popülist ve milliyetçilerin 27 üyeli blokta kazanımlar elde edebileceği yönündeki endişeler artıyor.

Fico'nun siyasi rakibi olan görevden ayrılan Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova televizyonda yayınlanan bir açıklamada, "Başbakana yönelik fiziksel bir saldırı, her şeyden önce bir kişiye yönelik bir saldırıdır, ancak aynı zamanda demokrasiye de bir saldırıdır" dedi. "Herhangi bir şiddet kabul edilemez. Toplumda tanık olduğumuz nefret dolu söylemler, nefret dolu eylemlere yol açıyor. Lütfen buna bir son verelim."

Fico'nun müttefiklerinden seçilen Başkan Peter Pellegrini, saldırıyı "Slovak demokrasisine yönelik benzeri görülmemiş bir tehdit" olarak nitelendirdi. Eğer diğer siyasi görüşlerimizi sandıklarda değil de meydanlarda tabancalarla ifade edersek, 31 yıllık Slovak egemenliği boyunca birlikte inşa ettiğimiz her şeyi tehlikeye atmış oluruz.”

Fico ve müttefiklerini iktidara getiren son seçimler, derin toplumsal bölünmelerin altını çizdi.

Slovak haber kuruluşu Ujszo.com'da siyasi gazeteci olan Gábor Czímer , sonuçların "Slovak toplumunun güçlü bir şekilde iki kampa bölündüğünü" gösterdiğini söyledi; bunlardan biri Rusya'ya dost, diğeri ise Avrupa Birliği ve Batı ile daha güçlü bağlantılar kurmaya çalışan .

Czímer, "Aynı zamanda bunun fiziksel şiddete yol açacağını da hayal edemiyordum" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden paniğe kapıldığını söyledi. Açıklamada, "Bu korkunç şiddet eylemini kınıyoruz" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sosyal medya platformu X'te Fico'ya yönelik suikast girişimi karşısında "şok ve dehşete düştüğünü" belirtirken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bunu "alçak bir saldırı" olarak nitelendirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, komşu ülkenin hükümet başkanına yönelik şiddeti kınadı.

"Şiddetin hiçbir ülkede, biçimde veya alanda norm haline gelmemesini sağlamak için her türlü çaba gösterilmelidir" dedi.

Üçüncü kez başbakan olan Fico ve solcu Smer (Direction) partisi, Slovakya'da 30 Eylül parlamento seçimlerini kazandı .

Ancak ülke Fico'ya yönelik suikast girişiminin şokuyla karşı karşıya kalırken her zamanki gibi siyaset bir kenara bırakıldı.

Slovakya Parlamentosu bir sonraki duyuruya kadar ertelendi. Önde gelen muhalefet partileri İlerici Slovakya ve Özgürlük ve Dayanışma, hükümetin kamu radyo ve televizyonunun tam kontrolünü hükümete vereceğini söyledikleri kamu yayıncılığını elden geçirmeyi amaçlayan tartışmalı planına karşı planlanan protestoyu iptal etti.

İlerici Slovakya lideri Michal Simecka, tüm politikacılara "gerginliğin daha da artmasına katkıda bulunabilecek her türlü ifade ve adımdan kaçınmaları" çağrısında bulundu.

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Fiala başbakana acil şifalar diledi. "Şiddete tahammül edemeyiz, toplumda bunun yeri yoktur."

Çek Cumhuriyeti ve Slovakya, 1992 yılına kadar Çekoslovakya'yı kurdu.

 

Güncellenme Tarihi : 16.5.2024 11:12

İLGİLİ HABERLER